Research Article

Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi

Volume: 2 Number: 2 October 1, 2017
  • Bahri Uçakcıoğlu
  • Tamer Eren
TR

Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi

Abstract

Ülkelerin gelişmiş olduklarının bir göstergesi de savunma alanlarında yaptıkları yatırımlar ve harcamalardır. Bu bağlamda savunma sanayisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Savunma sanayisine yapılan yatırımlarda ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahiptir. Yatırımlar kapsamındaki projelerin seçimi de önem arz etmektedir. Bu tür karar verme süreçlerinde, çok ölçütlü karar verme yöntemleri sıkça kullanılmaktadır. Çok ölçütlü karar verme yöntemleri, bugüne kadar proje seçimi, yer seçimi, tedarikçi seçimi gibi neredeyse karar verme süreci içeren tüm alanlarda kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam edilmektedir. Bu çalışmada, hava savunma sanayisinde faaliyette bulunan işletme için yatırım projelerinin seçimi problemi ele alınmıştır. Problemde çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR yöntemi, belirli kriterler ve alternatifler arasında yatırım projesi seçiminde kullanılmıştır. Bu yöntemlerin uygulanması sonucunda yatırım projeleri uygun olan alternatifler seçilmiştir.

Keywords

References

  1. T.-L. Satty, “Fundamentals of Decision Making and Priority Theory With The Analytic Hierarchy Process,” RWS Publications, Pitssburgh, 1994.
  2. C. Carlson and R. Fuller, “Fuzzy Multiple Criteria Decision Making: Recent Developments,” Fuzzy Sets And Systems, vol. 78 (2), pp. 139-153, 1996.
  3. H.-E. Forman and I.-S. Gass, “The Analytic Hierarchy Process-An Exposition,” Operations Research, vol. 49 (4), pp. 469-486, 2001.
  4. M. Dağdeviren, E. Eraslan, M. Kurt and E.-N. Dizdar, “Tedarikçi Seçimi Problemine Analitik Ağ Süreci İle Alternatif Bir Yaklaşım,” Teknoloji Dergisi, vol. 8 (2), pp. 115-122, 2005.
  5. T.-L. Saaty, "How To Make A Decision: The Analytic Hierarchy Process," European Journal of Operational Research, vol. 48, pp. 9-26,1990.
  6. F.-Y. Partovi, “Determining What To Bechmark: An Analytic Hierarchy Process Approach,” International Journal Of Operation And Production Management, vol. 14 (6), pp. 25-39, 1994.
  7. R.-S. Russell and B.-W. Taylor, “Operations Management 4th Edition,” Prentice Hall, New Jersey, 2003.
  8. E. Ada, Y. Kazançoğlu and B. Aracıoğlu, “Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Tedarikçi Seçiminin Analitik Hiyerarşik Süreç İle Gerçekleştirilmesi,” V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2005, pp. 605-611.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Bahri Uçakcıoğlu This is me

Tamer Eren This is me

Publication Date

October 1, 2017

Submission Date

October 2, 2017

Acceptance Date

September 23, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 2

APA
Uçakcıoğlu, B., & Eren, T. (2017). Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 2(2), 35-53. https://izlik.org/JA23ZA98ML
AMA
1.Uçakcıoğlu B, Eren T. Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi. 2017;2(2):35-53. https://izlik.org/JA23ZA98ML
Chicago
Uçakcıoğlu, Bahri, and Tamer Eren. 2017. “Analitik Hiyerarşi Prosesi Ve VIKOR Yöntemleri Ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 2 (2): 35-53. https://izlik.org/JA23ZA98ML.
EndNote
Uçakcıoğlu B, Eren T (October 1, 2017) Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 2 2 35–53.
IEEE
[1]B. Uçakcıoğlu and T. Eren, “Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi”, Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 35–53, Oct. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23ZA98ML
ISNAD
Uçakcıoğlu, Bahri - Eren, Tamer. “Analitik Hiyerarşi Prosesi Ve VIKOR Yöntemleri Ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 2/2 (October 1, 2017): 35-53. https://izlik.org/JA23ZA98ML.
JAMA
1.Uçakcıoğlu B, Eren T. Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi. 2017;2:35–53.
MLA
Uçakcıoğlu, Bahri, and Tamer Eren. “Analitik Hiyerarşi Prosesi Ve VIKOR Yöntemleri Ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, vol. 2, no. 2, Oct. 2017, pp. 35-53, https://izlik.org/JA23ZA98ML.
Vancouver
1.Bahri Uçakcıoğlu, Tamer Eren. Analitik Hiyerarşi Prosesi ve VIKOR Yöntemleri ile Hava Savunma Sanayisinde Yatırım Projesi Seçimi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi [Internet]. 2017 Oct. 1;2(2):35-53. Available from: https://izlik.org/JA23ZA98ML