BibTex RIS Cite

Information Technology in Public Services: Opportunities and Threats

Year 2007, Volume: 25 Issue: 2, 295 - 322, 01.09.2007

Abstract

Scientific advancements at the last quarter of 20th century brought “a new and different world” by affecting the existing structures and systems in both business and government. In this framework, Information Technologies (IT) used by states have contributed a lot to public services in many respects. While this encouraging IT transformation is gaining an impetus, “Mass Surveillance Technologies” (MST) used by state agencies pose an important threat on civil rights and liberties. Some examples of corruption in MST usage are strengthening the suspects and worries about the emergence of a Surveillance Society. This study tries to make a comprehensive analysis of pros and cons of IT usage in public services with regard to civil liberties and social structure. In conclusion, the study shows that “protection of privacy” and “advancement of civil liberties” in the 21st century are possible, but the realization of this ideal rests on three conditions; a continuously updated legal structure with strong sanctions; a democratic, open and pluralistic society and a public administration highly committed to this ideal.

KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER

Year 2007, Volume: 25 Issue: 2, 295 - 322, 01.09.2007

Abstract

20. yüzyılın son çeyreğinde yaşanılan bilimsel gelişmeler, iş dünyasında ve devlet yönetiminde mevcut yapı ve sistemleri önemli ölçüde etkileyerek “yeni ve farklı bir dünyanın” habercisi olmuştur. Bu değişim çerçevesinde devletler tarafından kullanılan Bilgi Teknolojileri (BT) uygulamalarının kamu hizmetlerine pek çok açıdan önemli katkılarda bulunduğu gözlenmektedir. Ancak son yıllarda devlet birimlerinin yararlandığı BT uygulamaları arasında yer alan “Kitle İzleme Teknolojilerinin”, bireysel hak ve özgürlükler üzerinde önemli bir tehdit oluşturduğu gözlenmektedir. İzleme teknolojilerinin kötüye kullanımına ait çok sayıdaki olumsuz örnek, çağdaş dünyada gelişip yaygınlaşan BT uygulamalarının bir “Gözetim Toplumu” yaratılmasına neden olabileceği yönündeki kaygıları güçlendirmektedir. Bu çalışmada, söz konusu kaygılardan yola çıkılarak, BT uygulamalarının bireysel özgürlüklere ve toplumsal hayata olumlu ve olumsuz yansımalarının, kapsamlı bir muhasebesi yapılmıştır. Çalışma bulguları, 21. yüzyılda “bireyin mahremiyetinin korunmasının” ve BT uygulamaları yoluyla “bireysel özgürlüklerin geliştirilmesinin” mümkün olduğunu, ancak bu idealin gerçekleştirilebilmesinin üç temel koşula bağlanabileceğini göstermiştir; değişen şartlara göre sürekli olarak güncellenen ve güçlü yaptırımları olan bir hukuksal çerçeve; demokratik, açık ve çoğulcu bir toplum yapısı ve bu ideale adanmış bir kamu yönetimi.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Devrim Aydın This is me

Publication Date September 1, 2007
Submission Date June 11, 2014
Published in Issue Year 2007 Volume: 25 Issue: 2

Cite

APA Aydın, M. D. (2007). KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), 295-322.
AMA Aydın MD. KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. September 2007;25(2):295-322.
Chicago Aydın, Mehmet Devrim. “KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25, no. 2 (September 2007): 295-322.
EndNote Aydın MD (September 1, 2007) KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25 2 295–322.
IEEE M. D. Aydın, “KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 25, no. 2, pp. 295–322, 2007.
ISNAD Aydın, Mehmet Devrim. “KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25/2 (September 2007), 295-322.
JAMA Aydın MD. KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;25:295–322.
MLA Aydın, Mehmet Devrim. “KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 25, no. 2, 2007, pp. 295-22.
Vancouver Aydın MD. KAMU HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARI: FIRSAT VE TEHDİTLER. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;25(2):295-322.

Manuscripts must conform to the requirements indicated on the last page of the Journal - Guide for Authors- and in the web page.


Privacy Statement

Names and e-mail addresses in this Journal Web page will only be used for the specified purposes of the Journal; they will not be opened for any other purpose or use by any other person.