BibTex RIS Cite

Job Satisfaction and Organisation Structure: An Empirical Study on Public Universities

Year 2005, Volume: 23 Issue: 2, 83 - 97, 31.12.2005

Abstract

Job satisfaction is one the mostly studied subjects. However, a few research focused the relationships between job satisfaction and organization structural variables. Moreover, there are so few studies concerning with academics’ job satisfaction level. The aims of this research are to fill this gap and to point out how organizational variables might affect job satisfaction level of academics working in Turkish public universities. To achieve these aims, the data were collected from 152 academics working in different eight puplic universities. According to regrassion analysis results, while job satisfaction is positively related to information flow and innovation, there is a negative relationship between jo satisfaction and standardization of procedures. The affects of autority and control over job satisfaction can not be explained in this reseach.

İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME

Year 2005, Volume: 23 Issue: 2, 83 - 97, 31.12.2005

Abstract

İş tatmini, sıkça çalışılan konulardan biridir. Ancak, çok az sayıda araştırma, çalışanların iş tatmini ile organizasyon yapısına ilişkin faktörler arasındaki ilişkileri incelemiştir. Dahası, bunlardan çok azı akademisyenlerin iş tatmini üzerinedir. Bu çalışmanın amacı, bu boşluğu doldurabilmek ve Türkiye’de kamu üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin iş tatmini düzeylerinin örgüt yapılarından nasıl etkilendiğini ortaya koymaktır. Bu amaçla anket çalışması uygulanmış ve anket formu sekiz kamu üniversitesinden 152 farklı öğretim elemanınca doldurulmuştur. Uygulanan regresyon analizi sonuçlarına göre prosedürlerin standartlaştırılmasının iş tatmini düzeyi üzerine negatif etkisi varken, bilgi akışının varlığı ve yaratıcılık değişkenlerinin etkileri pozitif olmuştur. İncelenen diğer iki değişkenin, otorite ve kontrol, etkisi açıklanamamıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ali Ender Altunoğlu This is me

Filiz Karaman This is me

Publication Date December 31, 2005
Submission Date January 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 23 Issue: 2

Cite

APA Altunoğlu, A. E., & Karaman, F. (2005). İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 83-97.
AMA Altunoğlu AE, Karaman F. İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2005;23(2):83-97.
Chicago Altunoğlu, Ali Ender, and Filiz Karaman. “İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23, no. 2 (December 2005): 83-97.
EndNote Altunoğlu AE, Karaman F (December 1, 2005) İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23 2 83–97.
IEEE A. E. Altunoğlu and F. Karaman, “İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 23, no. 2, pp. 83–97, 2005.
ISNAD Altunoğlu, Ali Ender - Karaman, Filiz. “İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 23/2 (December 2005), 83-97.
JAMA Altunoğlu AE, Karaman F. İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2005;23:83–97.
MLA Altunoğlu, Ali Ender and Filiz Karaman. “İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 23, no. 2, 2005, pp. 83-97.
Vancouver Altunoğlu AE, Karaman F. İŞ TATMİNİ VE ORGANİZASYON YAPISI: KAMU ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2005;23(2):83-97.

Manuscripts must conform to the requirements indicated on the last page of the Journal - Guide for Authors- and in the web page.


Privacy Statement

Names and e-mail addresses in this Journal Web page will only be used for the specified purposes of the Journal; they will not be opened for any other purpose or use by any other person.