Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Özel Tenis Kulübündeki Profesyonel Sporcuların Bitkisel Çay Tüketim ve Kullanım Sıklığı

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 29 - 40, 30.01.2019

Öz

Bu çalışma profesyonel olarak tenis
oynayan sporcuların bitkisel çay tüketim sıklıklarını, bitkisel çay kullanımı
amaçlarını ve bitkisel çay tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile
planlanmıştır. İstanbul ilinde bulunan özel bir tenis kulübünde profesyonel
olarak tenis oynayan, 18-30 yaş aralığında 32 kadın, 28
erkek birey olmak üzere toplam  60 gönüllü oyuncu çalışmaya
katılmıştır.  Bireylere kişisel
özelliklerini, beslenme durumlarını, besin tüketim alışkanlıklarını, su ve çay
tüketim durumlarını saptamak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan anket
çalışması yapılmıştır. Çalışmanın istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 23.0
programı ile yapılmıştır. Sporcuların boy ve ağırlıkları alınmış ve BKI’ye göre
değerlendirilmesi yapılmıştır. Sporcuların boy ve ağırlıkları BKI'ye göre
sınıflandırıldığında  %55’inin normal ağırlıkta olduğu saptanmıştır. 
Katılımcıların %38’i ara öğün yaparken, %10’u  ara öğün yapmamaktadır ve %52’si bazen ara
öğün yapmaktadır. Bireylerin öğün atlama ve tüketilen çay miktarları arasında
istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Öğün atlayan
bireylerin daha çok çay tükettiği saptanmıştır. Bireylerin öğün atlama ve
tercih edilen çay türü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark
bulunamamıştır (p>0,05). Öğün atlama durumunun tercih edilen çay türünü etkilemediği
saptanmıştır. Elde edilen sonuçların sporcuların çay tüketimi ve beslenme
alışkanlıkları ile ilgili yapılabilecek çalışmalara destek olacağı
düşünülmektedir.

Kaynakça

  • (1) Çelik F. (2006). Çay (Camellia sinensis); içeriği, sağlık üzerindeki koruyucu etkisi ve önerilen tüketimi. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 26(6), 642-648.
  • (2) Abascal, K., Yarnell, E. (2002). Herbs and Drug Resistance. Potential of Botanical in Drug-Resistant Microbes. Alternative & Complementary Therapies. Sayı 1, Sf. 237-241.
  • (3) Özdatlı Ş., Sipahi H., Charehsaz M. ve ark. (2014) Bitki çaylarına bal ilavesinin total antioksidan kapasitesine etkisi. Marmara Pharmaceutical Journal 18: 147-152
  • (4) Tosun İ. (2012). Çay ve çay fenoliklerinin antioksidan aktivitesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 78-83.
  • (5) Şahin, H., Özdemir, F. Yeşil çayın sağlık üzerine etkisi. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu
  • (6) Baykal A. (2012) Beslenme. 14. Baskı. Hatiboğlu Yayıncılık. Ankara, s:356
  • (7) Yılmaz F., Demirel G., Kumsar A. (2016) Çay, Obezite ve Kadın. Journal Of Contemporary Medicine, 6(2): 137-146
  • (8) Esposito, E., Rossi, C., Amodio, R., ve diğ. (2000) Lyophilized Red Wine Administration Prolongs Survival Ġn An Animal Model Of Amyotrophic Lateral Sclerosis. Ann Neurol; Sayı 48, Sf. 686- 7.
  • (9) Sağlam F. Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları. Spor Bilimleri Dergisi, SBD, (4) 2,1993 27-34
  • (10) Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (2014). Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması 2010: Beslenme Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu, Ankara, Sağlık Bakanlığı.
  • (11) Bozkurt İ., Nizamlıoğlu M. (2005) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Okuyan Aktif Spor Yapan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2005; (5)
  • (12) Gökdemir K. Güreşçilerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları. Bed. Eğt. Spor Bil. Der. I (1996), 2: 18-29
  • (13) Işıksoluğu, M. K., 2001. Beslenmede Kahve, Çay, Flavonoidler ve Sağlık. Damla Matbaacılık, Ankara.
  • (14) Sayılı M., Gözener B. (2013). Trabzon İli Of İlçesinde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Electronic Journal of Food Technologies, 8(2), 1-7.
  • (15) Fisunoğlu, M., & Besler, H. T. (2008). Çay ve sağlık ilişkisi. TC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Klasmat Matbaacılık: Ankara.
Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 29 - 40, 30.01.2019

Öz

Kaynakça

  • (1) Çelik F. (2006). Çay (Camellia sinensis); içeriği, sağlık üzerindeki koruyucu etkisi ve önerilen tüketimi. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 26(6), 642-648.
  • (2) Abascal, K., Yarnell, E. (2002). Herbs and Drug Resistance. Potential of Botanical in Drug-Resistant Microbes. Alternative & Complementary Therapies. Sayı 1, Sf. 237-241.
  • (3) Özdatlı Ş., Sipahi H., Charehsaz M. ve ark. (2014) Bitki çaylarına bal ilavesinin total antioksidan kapasitesine etkisi. Marmara Pharmaceutical Journal 18: 147-152
  • (4) Tosun İ. (2012). Çay ve çay fenoliklerinin antioksidan aktivitesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(1), 78-83.
  • (5) Şahin, H., Özdemir, F. Yeşil çayın sağlık üzerine etkisi. Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs 2006, Bolu
  • (6) Baykal A. (2012) Beslenme. 14. Baskı. Hatiboğlu Yayıncılık. Ankara, s:356
  • (7) Yılmaz F., Demirel G., Kumsar A. (2016) Çay, Obezite ve Kadın. Journal Of Contemporary Medicine, 6(2): 137-146
  • (8) Esposito, E., Rossi, C., Amodio, R., ve diğ. (2000) Lyophilized Red Wine Administration Prolongs Survival Ġn An Animal Model Of Amyotrophic Lateral Sclerosis. Ann Neurol; Sayı 48, Sf. 686- 7.
  • (9) Sağlam F. Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları. Spor Bilimleri Dergisi, SBD, (4) 2,1993 27-34
  • (10) Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (2014). Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması 2010: Beslenme Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu, Ankara, Sağlık Bakanlığı.
  • (11) Bozkurt İ., Nizamlıoğlu M. (2005) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Okuyan Aktif Spor Yapan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2005; (5)
  • (12) Gökdemir K. Güreşçilerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları. Bed. Eğt. Spor Bil. Der. I (1996), 2: 18-29
  • (13) Işıksoluğu, M. K., 2001. Beslenmede Kahve, Çay, Flavonoidler ve Sağlık. Damla Matbaacılık, Ankara.
  • (14) Sayılı M., Gözener B. (2013). Trabzon İli Of İlçesinde Ailelerin Çay Tüketim Durumu ve Alışkanlıkları. Electronic Journal of Food Technologies, 8(2), 1-7.
  • (15) Fisunoğlu, M., & Besler, H. T. (2008). Çay ve sağlık ilişkisi. TC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Klasmat Matbaacılık: Ankara.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elif Turğul Bu kişi benim

H. Kübra Yılmaz

Berrak Ergüden Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi 23 Mayıs 2018
Kabul Tarihi 6 Ağustos 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Turğul E, Yılmaz HK, Ergüden B. Özel Tenis Kulübündeki Profesyonel Sporcuların Bitkisel Çay Tüketim ve Kullanım Sıklığı. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019;2(1):29-40.