Bu çalışma profesyonel olarak tenis
oynayan sporcuların bitkisel çay tüketim sıklıklarını, bitkisel çay kullanımı
amaçlarını ve bitkisel çay tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile
planlanmıştır. İstanbul ilinde bulunan özel bir tenis kulübünde profesyonel
olarak tenis oynayan, 18-30 yaş aralığında 32 kadın, 28
erkek birey olmak üzere toplam 60 gönüllü oyuncu çalışmaya
katılmıştır. Bireylere kişisel
özelliklerini, beslenme durumlarını, besin tüketim alışkanlıklarını, su ve çay
tüketim durumlarını saptamak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan anket
çalışması yapılmıştır. Çalışmanın istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 23.0
programı ile yapılmıştır. Sporcuların boy ve ağırlıkları alınmış ve BKI’ye göre
değerlendirilmesi yapılmıştır. Sporcuların boy ve ağırlıkları BKI'ye göre
sınıflandırıldığında %55’inin normal ağırlıkta olduğu saptanmıştır.
Katılımcıların %38’i ara öğün yaparken, %10’u ara öğün yapmamaktadır ve %52’si bazen ara
öğün yapmaktadır. Bireylerin öğün atlama ve tüketilen çay miktarları arasında
istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Öğün atlayan
bireylerin daha çok çay tükettiği saptanmıştır. Bireylerin öğün atlama ve
tercih edilen çay türü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark
bulunamamıştır (p>0,05). Öğün atlama durumunun tercih edilen çay türünü etkilemediği
saptanmıştır. Elde edilen sonuçların sporcuların çay tüketimi ve beslenme
alışkanlıkları ile ilgili yapılabilecek çalışmalara destek olacağı
düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Gönderilme Tarihi | 23 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 6 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |