Öğretmenlere Yönelik Çocuk Hakları ve Hak İhlalleri Eğitiminin Değerlendirilmesi Üzerine Nitel Bir Çalışma
Abstract
AMAÇ
Bu çalışmanın amacı KKTC’de okul öncesi ve ilkokullarda görev yapan öğretmenlere yönelik olarak düzenlenen ‘Çocuk Hakları ve Hak İhlalleri Eğitimi’nin, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu araştırma nitel araştırma türlerinden biri olan eylem araştırması olarak gerçekleştirilen bir çalışmadır. Çalışma grubu Çocuk Hakları ve İhlallerine ilişkin eğitim talebinde bulunan gönüllü 18 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler bireysel olarak her öğretmen tarafından doldurulan Eğitim Değerlendirme Formu ve odak grup görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir ve içerik analizi ile analiz edilmiştir.
BULGULAR
18 öğretmenin 13’ü (%72.2) eğitime katılma amacını Çocuk Hakları ile ilgili bilgi ve farkındalığını artırmak, 5’i (%27.8) ise çocuklara haklarını öğretmek olarak açıklamaktadır. 15 öğretmen (%83.3) eğitimde kazandıkları ‘en önemli’ bilgiyi kendi uygulamalarını değerlendirmelerini sağlayan bilgiler olarak tanımlamıştır. 10 öğretmen (%55.5) eğitimde öğrendikleri bilgileri çocuklara aktarmak için kullanmayı amaçladıklarını belirtmektedir. 9 öğretmen (%50) eğitimden sonra çocuklara bağırmaktan kaçındığını belirtirken, 10 öğretmen (%55.5) bu konuların hizmet içi eğitim programına alınması için çalışma yapılması gerektiği şeklinde yanıt vermiştir.
SONUÇ
Eğitime katılan öğretmenlerin eğitim sonucunda, Çocuk Hakları ve Hak İhlalleri ile ilgili bilgi edinerek bu eğitim aracılığı ile eğitim ortamlarında kendileri tarafından hak ihlali içeren davranışlar ile ilgili farkındalık geliştirdikleri sonucuna ulaşılmaktadır. Ayrıca öğretmenler okul ortamlarında Çocuk Koruma Politikaları’nın eksikliğini fark etmişler ve eğitim sürecinde edindikleri bilgileri hakların öznesi konumundaki çocuklara öğretmeye istekli olduklarını fakat bu konudaki eğitim ihtiyaçlarının devam ettiğini belirtmişlerdir.
Anahtar kelimeler: Çocuk Hakları Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Nitel Araştırma
Keywords
References
- Akman, B. ve Ertürk, G. ( 2011 ). Okul Öncesi Öğretmenlerinin Çocuk Haklarına İlişkin Bilgi Düzeylerinin ve Okul Öncesi Çocuk Haklarının Öğretilmesine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı,269-284. İstanbul : Çocuk Vakfı Yayınları.
- Alderson, P. (2008).Young children’s rights: Exploring beliefs, principles and practice. London: Jessica
- Kingsley Publishers.
- Avrupa Birliği Adalet Komisyonu Genel Müdürlüğü.(2011). Children’s rights, as they seem. http://ec.europa.eu/
- justice/fundamental-rights/files/rights-of-the-child_en.pdf adresinden elde edildi.
- Bae, B. (2009). Different perspectives onchild participation in early childhood education (ECE), Norwegian Ministry for Education and Research. http://medvirkning.no/artikler/Bae%20on%20child%20 participation-March09.pdf adresinden elde edildi.
- Bajaj, M. (2011). Teaching to transform, transforming to teach: exploring the role of teachers in human rights education in India. Educational Research, 53(2), 207–221. doi:10.1080/00131881.2011.572369
- Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi, (2005). Çocuk hakları sözleşmesi erken çocukluk döneminde çocuk haklarının uygulanmasına dair 7 no’lu genel yorum. Kırk Birinci Oturum, Cenevre.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Nihan Koran
This is me
Publication Date
June 24, 2015
Submission Date
June 24, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015