Özet
Amaç: Çalışma, İstanbul’un Beykoz İlçesi’nde yaşayan bireylerin tükettiği ekmek çeşidini belirlemek ve
tüketilen ekmek çeşidi ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla
planlanmış ve yürütülmüştür.
Materyal-Metod: Eylül-Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Beykoz İlçesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya
rastgele örneklem yöntemi ile 893 erkek, 1075 kadın olmak üzere toplam 1968 gönüllü birey alındı. Bireylerin
demografik özellikleri ve ekmek tüketimleri bir anket formu ile belirlendi. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve bel
çevreleri ölçüldü. Beden Kütle İndeksleri hesaplandı. Veriler SPSS 18.0 paket programı ile değerlendirildi.
Bulgular: Yaş ortalaması 39.3±12.3 yıl olan katılımcıların %45.0’i erkek, %55.0’i kadındı. Ortalama BKİ
değerleri ile bel çevresi ölçümleri, kadın ve erkek katılımcılarda sırasıyla: 24.9±5.8 kg/m2, 26.8±4.5 kg/m2,
92.1±15.9 cm, 97.8±13.3 cm bulundu. Tüm grupta bel çevresine göre erkeklerin %37.3’ünün, kadınların
%27.9’unun obezite riski taşıdığı gözlendi. Tüketilen ekmeğin çeşidi ile cinsiyet ve BKİ arasında önemli bir
ilişki bulunamadı. Sadece kepekli ekmek tüketen bireylerin BKİ değerlerinin, tüketmeyenlere göre daha düşük
olduğu belirlendi (p<0.05).
Sonuç ve Öneriler: Cinsiyet ve BKİ’nden bağımsız olarak Beykoz bölgesinde yaşayan yetişkinlerin
çoğunluğunun, ekmek çeşidi olarak beyaz ekmeği tercih ettiği görülmüştür. Obezite başta, konstipasyondan,
kalp-damar hastalıklarından ve bazı kanser türlerinden korunmada, diyabetin iyi kontrol edilmesinde önemli yeri
olan tam tahıllı ekmek tüketiminin artırılabilmesi için, toplumun çok yönlü bilinçlendirilmesinin yararlı olacağı
kanısına varıldı.
Journal Section | Poster Presentation |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 13, 2017 |
Submission Date | March 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 2nd National Health Sciences Congress Book |