Short Communication
BibTex RIS Cite

İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Year 2017, 2nd National Health Sciences Congress Book, 72 - 72, 13.03.2017

Abstract










Özet

Amaç:
Çalışma, İstanbul’un Beykoz İlçesi’nde yaşayan bireylerin tükettiği ekmek çeşidini belirlemek ve


tüketilen ekmek çeşidi ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) arasında ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla
planlanmış
ve yürütülmüştür.


Materyal-Metod: Eylül-Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Beykoz İlçesi’nde gerçekleştirilen çalışmaya
rastgele örneklem yöntemi ile 893 erkek, 1075 kadın olmak üzere toplam 1968 gönüllü birey alındı. Bireylerin
demografik özellikleri ve ekmek tüketimleri bir anket formu ile belirlendi. Boy
uzunluğu, vücut ağırlığı ve bel
çevreleri ölçüldü. Beden Kütle
İndeksleri hesaplandı. Veriler SPSS 18.0 paket programı ile değerlendirildi.


Bulgular: Yaş ortalaması 39.3±12.3 yıl olan katılımcıların %45.0’i erkek, %55.0’i kadındı. Ortalama BKİ
değerleri
ile bel çevresi ölçümleri, kadın ve erkek katılımcılarda sırasıyla: 24.9±5.8 kg/m2, 26.8±4.5 kg/m2,
92.1±15.9 cm, 97.8±13.3 cm bulundu. Tüm grupta bel çevresine göre erkeklerin %37.3’ünün,
kadınların
%27.9’unun obezite riski taşıdığı gözlendi. Tüketilen ekmeğin çeşidi ile cinsiyet ve BKİ arasında önemli bir
ilişki bulunamadı. Sadece kepekli ekmek tüketen bireylerin BKİ değerlerinin, tüketmeyenlere göre daha düşük
olduğu
belirlendi (p<0.05).


Sonuç ve Öneriler: Cinsiyet ve BKİ’nden bağımsız olarak Beykoz bölgesinde yaşayan yetişkinlerin
çoğunluğunun,
ekmek çeşidi olarak beyaz ekmeği tercih ettiği görülmüştür. Obezite başta, konstipasyondan,
kalp-damar
hastalıklarından ve bazı kanser türlerinden korunmada, diyabetin iyi kontrol edilmesinde önemli yeri
olan tam
tahıllı ekmek tüketiminin artırılabilmesi için, toplumun çok yönlü bilinçlendirilmesinin yararlı olacağı
kanısına varıldı. 




References

  • İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Year 2017, 2nd National Health Sciences Congress Book, 72 - 72, 13.03.2017

Abstract

References

  • İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Poster Presentation
Authors

Hatice Baygut This is me

Kübra Esin This is me

Havvanur Yoldaş This is me

Hilal Hızlı This is me

Merve Göksu Şenöz This is me

Muazzez Garipağaoğlu Denizhan This is me

Publication Date March 13, 2017
Submission Date March 19, 2017
Published in Issue Year 2017 2nd National Health Sciences Congress Book

Cite

APA Baygut, H., Esin, K., Yoldaş, H., Hızlı, H., et al. (2017). İstanbul’da Yaşayan Bir Grup Yetişkinde Tüketilen Ekmeğin Çeşidi ile BKİ Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal72-72.