Research Article

El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Volume: 12 Number: 3 December 30, 2015

El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı el tipi taşınabilir otorefraktometre ve konvansiyonel otorefraktometre ile yapılan sikloplejili ve sikloplejisiz refraksiyon ölçümlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine kırma kusuru nedeniyle başvuran ve kırma kusuru dışında başka oküler problemi olmayan olgular dahil edildi. Tam oftalmolojik muayeneyi takiben olguların kırma kusurları konvansiyonel otorefraktometre ve el tipi taşınabilir otorefraktometre ile ölçüldü. Ölçümler hem sikloplejili hem de sikloplejisiz olarak alındı. Sferik eşdeğer (SE) =sferik kırma kusuru + 0,5 x silindirik kırma kusuru formülü ile hesaplandı. Ölçümler arasında SE ve silindir aks değerleri karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmaya 95 olgunun 190 gözü dahil edildi. Olguların 61'i (%64,2) erkek, 34'ü (%35,8) kadın idi. Sağ göz için konvansiyonel otorefraktometre ile ölçülen sikloplejisiz SE -0,24±1,50D idi ve el tipi taşınabilir otorefraktometre ile ölçülen değerden anlamlı şekilde daha düşüktü (0,56±1,44 D) (p<0,001). Fakat sikloplejili ölçümler açısından iki otorefraktometre arasında anlamlı fark olmadığı görüldü (p=0,078). Sol göz için ise konvansiyonel otorefraktometre ile ölçülen sikloplejisiz SE -0,25±1,56D idi ve el tipi taşınabilir otorefraktometre ile ölçülen değerden anlamlı şekilde daha düşüktü (0,62±1,47D)(p<0.001). Sağ göze benzer şekilde sol göz için de sikloplejili ölçümler açısından iki otorefraktometre arasında anlamlı fark olmadığı görüldü (p=0,087). Astigmatizması olan 43 hastanın sikloplejisiz ölçümlerde %59,3'ü, sikloplejili ölçümlerde ise %58,1'i iki otorefraktometre tarafından uyumlu ölçülmüştü. Sonuç: Bu çalışmada silindirik aks ve sikloplejili SE ölçümleri açısından el tipi taşınabilir otorefraktometre ve konvansiyonel otorefraktometrenin ölçümlerinin uyumlu olduğu görüldü. Fakat sikloplejisiz SE iki otorefraktometre ölçümleri arasında uyumsuz bulundu.

Keywords

References

  1. 1.Rassow B, Wesemann W. Automatic infrared refractors. Ophthalmology 1985;92(8):20-33.
  2. 2.Tuncer I, Zengin MO, Karahan E. Comparison of the Retinomax hand-held autorefractor versus table-top autorefractor and retinoscopy. Int J Ophthalmol. 2014;7(3):491-5.
  3. 3.Choong YF, Chen AH, Goh PP. A comparison of autorefraction and subjective refraction with and without cycloplegia in primary school children. Am J Ophthalmol 2006;142(1):68-74.
  4. 4.American Academy of Pediatrics Section on Ophthalmology, American Academy of Ophthalmology, American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus, American Association of Certified Orthoptists. Screening examination of premature infants for retinopathy of prematurity. Pediatrics. 2013;131(1):189–95.
  5. 5.Harvey EM, Miller JM, Wagner LK, Dobson V. Reproducibility and accuracy of measurements with a hand held autorefractor in children. Br J of Ophthalmol. 1997; 81(11):941-8.
  6. 6.Bruce AS, Atchison DA, Bhoola H. Accommodationconvergence relationships and age. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1995; 36(2):406-13.
  7. 7.Rosenfield M, Ciuffreda KJ, Chen HW. Effect of age on the interaction between the AC/A and CA/C ratios. Ophthalmic Physiol Opt. 1995;15(5):451-5
  8. 8.Silverstein E, Lorenz S, Emmons K, Donahue SP. Limits on improving the positive predictive value of the Welch Allyn SureSight for preschool vision screening. J AAPOS. 2009;13(1):45-50.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Erdoğan Dik This is me

Halit Oğuz This is me

Publication Date

December 30, 2015

Submission Date

August 25, 2015

Acceptance Date

September 17, 2015

Published in Issue

Year 2015 Volume: 12 Number: 3

APA
Dik, E., Oğuz, H., & Göncü, T. (2015). El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 12(3), 363-368. https://izlik.org/JA44DG33FF
AMA
1.Dik E, Oğuz H, Göncü T. El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2015;12(3):363-368. https://izlik.org/JA44DG33FF
Chicago
Dik, Erdoğan, Halit Oğuz, and Tuğba Göncü. 2015. “El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 12 (3): 363-68. https://izlik.org/JA44DG33FF.
EndNote
Dik E, Oğuz H, Göncü T (December 1, 2015) El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 12 3 363–368.
IEEE
[1]E. Dik, H. Oğuz, and T. Göncü, “El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 3, pp. 363–368, Dec. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44DG33FF
ISNAD
Dik, Erdoğan - Oğuz, Halit - Göncü, Tuğba. “El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 12/3 (December 1, 2015): 363-368. https://izlik.org/JA44DG33FF.
JAMA
1.Dik E, Oğuz H, Göncü T. El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2015;12:363–368.
MLA
Dik, Erdoğan, et al. “El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 3, Dec. 2015, pp. 363-8, https://izlik.org/JA44DG33FF.
Vancouver
1.Erdoğan Dik, Halit Oğuz, Tuğba Göncü. El Tipi Taşınabilir Otorefraktometre Ve Konvansiyonel Otorefraktometre İle Yapılan Sikloplejili Ve Sikloplejisiz Refraksiyon Ölçümlerinin Karşılaştırılması. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 2015 Dec. 1;12(3):363-8. Available from: https://izlik.org/JA44DG33FF

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC-BY-NC-SA 4.0).