Research Article

Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi

Volume: 17 Number: 1 April 29, 2020
EN TR

Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi

Abstract

Amaç: Hipertiroidizm, yüksek serbest triiyodotironin (serbest T3) ve / veya serbest tiroksin düzeyleri (serbest T4) ile birlikte subnormal (genellikle saptanamayan) bir serum tirotropin (TSH) olarak tanımlanır. Endojen hipertiroidi en sık Graves hastalığı (GH) veya nodüler tiroid hastalığına bağlıdır. GH başta tiroid bezi olmak üzere, göz ve nadiren cildi tutan otoimmün bir hastalıktır. Hastalık genelde hipertiroidiye bağlı semptomlar ile tanınır. Tedavisinde anti-tiroid ilaçlar kullanılmakta olup, bu ilaçlar tiroid hormon sentezinin yanısıra anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Trombosit/lenfosit (TLO) ve nötrofil/lenfosit (NLO) oranları ise rutin kan sayımından elde edilen, ucuz ve tekrarlanabilir, sistemik inflamasyon belirteçleridir. Hipertirodide tedavi öncesi ve tedavi sonrası TLO ve NLO’ nın değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Polikliniği’ne başvuran hastaların geçmişe yönelik kayıtları incelenerek hipertiroidi tanısı alan ve medikal tedavi başlanan hastalar alındı. Aktif enfeksiyonu ve hematolojik patolojisi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların kayıtlarından tanı anındaki ve 3-6 ay sonraki laboratuvar sonuçları değerlendirildi. Medikal tedavi öncesi ve sonrası NLO ve TLO değerlerinin karşılaştırılması planlandı.
Bulgular: GH grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası TSH, sT3, sT4, lökosit, nötrofil, lenfosit ve hemoglobin düzeylerinde artış vardı ve bu artış istatistiksel anlamlıydı. Bununla birlikte toksik nodüler guatr (TNG)/multınodüler guatr (MNG) grubunda TSH, sT3, sT4 değerlerinde anlamlı artış varken, lökosit, nötrofil, lenfosit ve hemoglobin düzeylerinde tedavi öncesi ve sonrası anlamlı bir fark yoktu. GH grubunda NLO tedavi sonrası öncesine göre anlamlı yüksekti ancak TLO’nda anlamlı fark gözlenmedi
Sonuç: Hipertiroidi özellikle en sık nedeni olan GH hemotolojik parametrelerde çeşitli mekanızmalarla değişiklik yapabilmektedir. Antitiroid ilaçlar tiroid hormon düzeyleriyle birlikte kan sayımında da değişikliklere neden olur

Keywords

References

  1. Referans1 W.G. Kim, W.B. Kim, G. Woo, H. Kim, Y. Cho, T.Y. Kim, S.W. Kim, M.H. Shin, J.W. Park, H.L. Park, K. Oh, J.H. Chung, Thyroid stimulating hormone reference range and prevalence of thyroid dysfunction in the Korean population: Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Endocrinol Metab.2017;32(1), 106–114.
  2. Referans2 De Leo S, Lee SY, Braverman LE. Hyperthyroidism. Lancet. 2016Aug27;388(10047):906-918
  3. Referans3 D.S. Ross, H.B. Burch, D.S. Cooper, M.C. Greenlee, P. Laurberg, A.L. Maia, et al. American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. 2016;26(10):1343–1421.
  4. Referans4 Wémeau JL, Klein M, Sadoul JL, Briet C, Vélayoudom-Céphise FL. Graves' disease: Introduction, epidemiology, endogenous and environment alpathogenic factors. Ann. Endocrinol. 2018 Dec;79(6):599-607.
  5. Referans5 Azab B, Bhatt VR, Phookan J, Murukutla S, Kohn N, Terjanian T, et al. Usefulness of the neutrophil-to-lymphocyte ratio in predicting short- and long-term mortality in breast cancer patients. AnnSurgOncol 2012;19:217–24.
  6. Referans6 Kishi Y, Kopetz S, Chun YS, Palavecino M, Abdalla EK, Vauthey JN. Blood neutrophil-to-lymphocyte ratio predicts survival in patients with colorectal liver metastases treated with systemic chemotherapy. AnnSurgOncol 2009;16:614–22.
  7. Referans7 Wang S, Zhang Z, Fang F, Gao X, Sun W, Liu H. The neutrophil/lymphocyte ratio is an independent prognostic indicator in patients with bone metastasis. OncolLett. 2011;2:735–40.
  8. Referans8 SeretisC, Gourgiotis S, Gemenetzis G, Seretis F, Lagoudianakis E, Dimitrakopoulos G. The significance of neutrophil/lymphocyte ratioas a possible marker of underlying papillary microcarcinomas in thyroidal goiters: a pilot study. Am J Surg 2013;205:691–6.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 29, 2020

Submission Date

March 4, 2020

Acceptance Date

March 11, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 17 Number: 1

APA
Cindoğlu, Ç., Güler, M., Eren, M. A., & Sabuncu, T. (2020). Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 104-107. https://doi.org/10.35440/hutfd.698311
AMA
1.Cindoğlu Ç, Güler M, Eren MA, Sabuncu T. Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2020;17(1):104-107. doi:10.35440/hutfd.698311
Chicago
Cindoğlu, Çiğdem, Mehmet Güler, Mehmet Ali Eren, and Tevfik Sabuncu. 2020. “Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi Ve Sonrası Trombosit Lenfosit Ve Nötrofil Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 17 (1): 104-7. https://doi.org/10.35440/hutfd.698311.
EndNote
Cindoğlu Ç, Güler M, Eren MA, Sabuncu T (April 1, 2020) Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 17 1 104–107.
IEEE
[1]Ç. Cindoğlu, M. Güler, M. A. Eren, and T. Sabuncu, “Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 104–107, Apr. 2020, doi: 10.35440/hutfd.698311.
ISNAD
Cindoğlu, Çiğdem - Güler, Mehmet - Eren, Mehmet Ali - Sabuncu, Tevfik. “Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi Ve Sonrası Trombosit Lenfosit Ve Nötrofil Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 17/1 (April 1, 2020): 104-107. https://doi.org/10.35440/hutfd.698311.
JAMA
1.Cindoğlu Ç, Güler M, Eren MA, Sabuncu T. Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2020;17:104–107.
MLA
Cindoğlu, Çiğdem, et al. “Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi Ve Sonrası Trombosit Lenfosit Ve Nötrofil Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 1, Apr. 2020, pp. 104-7, doi:10.35440/hutfd.698311.
Vancouver
1.Çiğdem Cindoğlu, Mehmet Güler, Mehmet Ali Eren, Tevfik Sabuncu. Hipertiroidi Hastalarında Tedavi Öncesi ve Sonrası Trombosit/Lenfosit ve Nötrofil/Lenfosit Oranlarının Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2020 Apr. 1;17(1):104-7. doi:10.35440/hutfd.698311

Cited By

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC-BY-NC-SA 4.0).