Background: It is aimed to examine the knowledge and attitudes of mothers with 0-24 months old babies in the central districts of Şanlıurfa about breast milk and breastfeeding and to reveal the factors affecting breastfeeding.
Materials and Methods: This study is a prospective cross-sectional study and was conducted in family health centers serving in the central districts of Şanlıurfa between November 2019 and April 2020. 383 women between the ages of 18-49 with 0-24 months old baby were included in the study. A question-naire consisting of 40 questions was prepared by the researchers aiming to measure the sociodemo-graphic characteristics of the participants and their knowledge and attitudes about breast milk and breastfeeding.
Results: The majority of the 383 participants (33.7%) were aged 25 and below, and at university level and higher (24.3%). The breastfeeding rate of mothers within the first hour is 50.9%, and the rate of feeding their babies with breast milk as the first food is 82%. 75.2% of the participants gave colostrum to their babies. Looking at breastfeeding times; 18% breastfed their babies for 4-6 months and 27% for 12-24 months. The source of information about breast milk and breastfeeding is mostly family physi-cians with a rate of 43.9%.
Conclusions: According to the results of our study, half of the participants did not breastfeed their babies within the first hour, and 1/3 of them did not give colostrum to their babies. Average breastfeed-ing time rates are below the Turkey average. There is a need to develop remedial strategies, especially education and support services, in order for mothers to initiate and maintain breastfeeding effectively.
Keywords: Breast milk, Breastfeeding, Colostrum, Nutrition
Amaç: Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde 0-24 aylık bebeği olan annelerin, anne sütü ve emzirme konusunda bilgi ve tutumları irdelenerek, bebeklerin anne sütüyle emzirilerek beslenme durumlarını etkileyen faktörlerin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Bu çalışma prospektif kesitsel tipte bir anket çalışması olup, Kasım 2019 -Nisan 2020 tarihleri arasında Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde hizmet veren aile sağlığı merkezlerinde yürütülmüştür. 0-24 aylık bebeği olan 18-49 yaş arası 383 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmacılar tarafından literatürün geniş çaplı taranmasının ardından katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve anne sütü ve emzirme konusunda bilgi ve tutumlarını değerlendirmeyi amaçlayan toplam 40 sorudan oluşan anket formu hazırlanmıştır. Veriler yüz yüze anket yöntemi ile katılımcılarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 21istatistik paket programı ile yapılmış, kategorik değişkenler ile anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi ve tutumlar arasındaki ilişki ki-kare testi ile analiz edilmiştir. P<0.05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Çalışma 383 katılımcı ile yürütülmüştür. Çoğunlugunun (%33,7) yaşları 25 ve altında olup yine çoğunluğunun (%24,3) eğitim durumu üniversite seviyesi ve üzerinde idi. Annelerin bebeklerini ilk bir saat içerisinde emzirme oranı %50,9, ilk besin olarak anne sütü ile besleme oranı %82’dir. Katılımcıların %75,2’si bebeğine kolostrum vermiş, %18’i bebeklerini 4-6 ay, %27’si 12-24 ay süreyle emzirmişlerdir. Anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi aldıkları kaynak %43,9 oranıyla en çok aile hekimleridir.
Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların yarısı bebeklerini doğumdan sonra ilk bir saat içinde emzirmemiş, 1/3'ü ise bebeklerine kolostrum vermemiştir. Ortalama emzirme süresi oranları Türkiye ortalamasının altındadır. Annelerin emzirmeyi etkili bir şekilde başlatabilmeleri ve sürdürebilmeleri için başta eğitim ve destek hizmetleri olmak üzere iyileştirici stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2022 |
Submission Date | November 16, 2022 |
Acceptance Date | December 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 19 Issue: 3 |
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Harran University Medical Faculty