Research Article
BibTex RIS Cite

Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi

Year 2023, , 58 - 66, 22.06.2023
https://doi.org/10.31196/huvfd.1282563

Abstract

Bu çalışma, broiler rasyonlarına probiyotik ve zencefil (Zingiber officinale) ilavesinin besi performansı, karkas parametreleri ve et kalite parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada hayvan materyali olarak 396 adet Ross (308 erkek ve dişi karışık cinsiyette) etlik civciv kullanılmıştır. Civcivler her biri 11 hayvandan oluşan 6 tekerrürlü 6 gruba ayrılmıştır. Çalışma gruplarının rasyonları kontrol, %0.3 zencefil, %0.6 zencefil, %0.05 probiyotik, %0.05 probiyotik + %0.3 zencefil, %0.05 probiyotik + %0.6 zencefil ilave edilerek hazırlanmıştır. Deneme 42 gün sürdürülmüş ve haftalık olarak canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışları (CAA), yem tüketimleri (YT) ve yemden yararlanma oranları (YYO) belirlenmiştir. 42. gün kesilen her hayvanın karkas parametreleri ve iç organ ağırlıkları, göğüs eti kalite parametrelerinden renk, pH, pişirme kaybı, su tutma kapasitesi ve beyaz çizgi skoru değerleri analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada %0.05 probiyotik ilavesinin canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını arttırdığı, yemden yararlanma oranını iyileştirdiği belirlenmiştir. Denemede %0.3 zencefil katkısı ilavesinin canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı üzerine etkisinin olmadığı, %0.6 zencefil, %0.05 probiyotik, %0.05 probiyotik + %0.3 zencefil ile %0.05 probiyotik + %0.6 zencefil kombinasyonlarının olduğu gruplarda ise canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışının arttığı gözlemlenmiştir. Kontrol grubuna kıyasla probiyotik, zencefil ve probiyotık+zencefil ilavesinin yem tüketimini düşürdüğü ve yemden yararlanma oranını iyileştirdiği belirlenmiştir. Probiyotik katkısının ve probiyotik+ zencefil kombinasyonlarının göğüs ağırlık yüzdesini arttırdığı gözlemlenmiştir. Probiyotik, zencefil, probiyotik+zencefil kombinasyonlarının ilavesinin göğüs eti kalite parametreleri üzerine olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak broiler rasyonlarına %0.05 probiyotik ilavesinin besi performansını iyileştirdiği ekonomik ve uygulanabilir olması nedeniyle broiler rasyonlarında kullanımının önerilebileceği kanısına varılmıştır.

Supporting Institution

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri

Project Number

21023

References

  • AOAC. Official Methods of Analysis. 18th edn. Association of Official Analytical Chemists; Arlington, VA, USA: 2005.
  • Atılgan C, Çiçek ŞK, 2021: Hayvanların Beslenmesinde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Derg 10 (2), 24-35.
  • Bahadıroğlu E, 1997: Aviguard (Doğal Sindirim Sistemi Florası). Hayvancılık Yan Sanayi ve Vet Hek Derg, 17 (1):5-8.
  • Balıga MS, Hanıadka RV, Pereıra MM, Dsouza JJ, Pallaty PL, Bhat HP, Popurı S, 2011: Update on The Chemopreventive Effects of Ginger and İts Phytochemicals. Crit Rev Food Sci Nutr, 51: 499–523.
  • Bayar FU, 2020: Doğadan gelen mucize: Zencefil (Zingiber officinale). Bahçe, 49 (2), 99-110.
  • Carpenter KJ and Clegg KM, 1956: The Metabolizable Energy of Poultry Feding stuffs İn Re/Ation Ro Their Chemical Composition. J. Sei Food Agrie, 7, 45-51.
  • Çelik K, Mutluay M and Uzatici A, 2007: Effects of Probiotic and Organic Acid on Performance and Organ Weights İn Broiler Chicks. Archiva Zootechnica, 10, 51-56.
  • Diktaş M, 2011: Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Buğday Anızında Etlik Piliç Yetiştiriciliği. Yüksek Lisans tezi, GÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Doğan Daş B, Daş A, Koyuncu İ, Bilal O, Çetin M, Kırar N ve Şengül AY, 2020: Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Derg, 7 (1), 186-194.
  • El-Hack ME, Alagawany M, Shaheen H, Samak D, Othman SI, Allam AA, Taha AE, Khafaga AF, Arif M, Osman A, El Şeyh AI, Elnesr SS, Sitohy M, 2020: Ginger and Its Derivatives as Promising Alternatives to Antibiotics in Poultry Feed. Animals, 10 (3), 452.
  • Ergün A, 2000: Broyler Rasyonlarında Probiyotik ve Zinc Bacitracin Kullanımı. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 47 (03), 271-280.
  • Gökmen SA, Sevim B, Curabay B, Ünal K, Cufadar Y and Bahtiyarca Y, 2022: Effect of Ginger (Zingiber officinale) Addition to the Diet on Performance, Serum Parameters and Meat Quality in Male Japanese Quails (Coturnix coturnix Japonica). TURJAF Science and Technology, 10 (3), 419-425.
  • Göktaş Ö, Gıdık B, 2019: Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları. Bayburt Üniv Fen Bilimleri Derg, 2 (1), 145-151.
  • Hamm R, 1960: Biochemistry of Meat Hydration. Adv Food Nutr, 10 (2),355- 463.
  • Honikel KO, 1998: Reference Methods For The Assessment of Physical Characteristics of Meat Meat Sci, 49 (4),447-457.
  • Jernigan MA, Miles RD, Arafa AS, 1985: Probiotics in Poultry Nutrition A Review1. Worlds Poult Sci J, 41 (2), 99-107.
  • Jin LZ, HO YW, Abdullah N, Jalaludin S, 2000: Digestive and Bacterial Enzyme Activities in Broiler Fed Diets Supplemented with Lactobacillus Cultures. Poultry Sci, 79, 886-891.
  • Karademir G, Karademir B, 2003: Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Biyoteknolojik Ürunler. Lalahan Hay Araşt Enst Derg, 43, 61-74.
  • Karaoğlu M, Aksu MI, Esenbuga N, Macit M, Durdağ, H, 2006: pH and Colour Characteristics of Carcasses of Broilers Fed With Dietary Probiotics and Slaughtered At Different Ages. AJAS, 19 (4), 605-610.
  • Kırar N, Bilal O, Aydın D. Koyuncu İ, Mehmet A, Bozkaya F, Tufan T, 2020: Bıldırcın Rasyonlarına Farklı Oranlarda Sumak (Rhus Coriaria L.) İlavesinin Besi Performansı, Oksidatif Stres Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 9 (2):177-182.
  • Kutlu HR, Ünsal İ, Ayaşan T, 1999: Etlik Piliç Üretiminde Et Kalitesi ve Et Kalitesini Etkileyen Faktörler. Çiftlik Dergisi, 179, 59-74.
  • Kuttappan VA, Shivaprasad HL, Shaw DP, Valentine BA, Hargis BM, Clark FD, McKee SR, Owens SM, 2013: Pathological Changes Associated with White Striping in Broiler Breast Muscles. Poultry Sci, 92 (2), 331-338.
  • Laçin E, Çoban Ö, 2013: Muhammet A, Sabuncuoğlu N, Hüseyin D. Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve Tbars Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniv Vet Bilim Derg, 8, 192-201.
  • National Research Council, 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC
  • Ocak N, Erener G, Ak BF, Sungu M, Altop A, Ozmen A, 2008: Performance of Broilers Fed Diets Supplemented with Dry Peppermint (Mentha Piperita L.) or Thyme (Thymus Vulgaris L.) Leaves as Growth Promoter Source. Czech J Anim Sci, 53 (4), 169.
  • Özhan N, Şimşek ÜG, 2015: Kafes Sisteminde Yetiştirilen Etlik Piliçlerde Sürü Büyüklüğünün Performans, Bazı Kan ve Kemik Parametreleri, Musculus Pectoralis pH Düzeyi ve Karkas Kusurları Üzerine Etkisi. FÜ Sağlık Bil Vet Derg, 29, 1-8.
  • Panda AK, Reddy MR, Ramarao SV, Praharaj NK, 2000: Effect of Dietary Supplementation of Probiotic on Performance and Immune Response of Layers in Decline Phase of Production. Indian J Poult Sci, 35, 102-104.
  • Pelicano ERL, De Souza PA, De Souza HBA, Oba A, Norkus EA, Kodawara LM, De Lima TMA, 2003: Effect of Different Probiotics on Broiler Carcass and Meat Quality. Braz J Poult, 5, 207-214.
  • Rafıee A, Kheırı F, Rahımıan Y, Faghanı M, Valıollahı MR, Mırı Y, 2014: The Effect of Ginger Root (Zingiber officinale) And Cumin (Cuminum cyminum) Powder on Performance, Some Haematological Traits and İntestinal Morphology of Broiler Chicks. ROAV Sci, 4 (2),96-100.
  • Rahman H, Karuppaıyan Y, Kıshore K, Denzongpa R, 2009: Traditional Practices of Ginger Cultivation in Northeast İndia. IJTK, 8 (1), 23-28.
  • Sadeghi GH, Karimi A, Jahromi SP, Aziz T, Daneshmand A, 2011: Effect of Cinnamon, Thyme and Turmeric İnfusions on The Performance and İmmune Response İn of 1 to 21 Day-Old Male Broilers. Braz J Poult, 14 (1),15-20.
  • Sevim B, Gökmen SA, Curabay B, Cufadar Y, Ayaşan T, Bahtiyarca Y, 2021: Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix Japonica) karma yemlerine farklı düzeylerde biberiye (Rosmarinus officinalis L.) esansiyel yağ katkısının performans, serum ölçütleri ve üreme hormonları üzerine etkisi. OKÜ Fen Bil Enst Derg, 4 (1), 102-109.
  • Sıtoılova I, Krastanov A, Stoyanova A, Denev P, Gargoca S, 2007: Antioxidant Activity of a Ginger Extract (Zingiber officinale). Food Chem, 102, 764–770.
  • SPSS A. (1999). SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 8 for Windows.
  • Tekeli A, Çelik L, Kutlu HR, Görgülü M, 2006: Effect of Dietary Supplemental Plant Extracts on Performance, Carcass Characteristics, Digestive System Development, İntestinal Microflora and Some Blood Parameters of Broiler Chicks. Proceedings of 12th European Poultry Conference, Verona, Italy, pp.307–308.
  • Vanbelle N, Teller E, Focant M, 1990: Probiotics in Animal Nutrition. A Review. Arch Anim Nutr, 40, 543-567.
  • Yenice G, Özlü H, Urçar S, Atasever M, Atasever MA, 2016: Kefirin Broiler Etinin Bazı Mikrobiyolojiik ve Fizikokimyasal Özelliklerine Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 13, 195-200.
  • Yılmaz G, 2021: Probiyotik Bakterilerin Mezenkimal Kök Hücreler Üzerindeki İmmünomodülatör Etkilerinin Araştırılması Yüksek Lisans tezi, NEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

The Effect of Additional Probiotic and Ginger (Zingiber officinale) to Broiler Rations on Growth Performance, Carcass Parameters, and Meat Quality

Year 2023, , 58 - 66, 22.06.2023
https://doi.org/10.31196/huvfd.1282563

Abstract

This study was carried out to determine the effects of adding probiotics and ginger (Zingiber officinale) to broiler rations on growth performance, carcass parameters, and meat quality parameters. In the study, 396 Ross (308 male and female mixed gende) broiler chickens were used as animal material. The chicks were divided into six groups with six replicates, each containing 11 animals. The rations of the study groups were prepared by adding control, 0.3% ginger, 0.6% ginger, 0.05% probiotic, 0.05% probiotic + 0.3% ginger, and 0.05% probiotic + 0.6% ginger. The experiment was continued for 42 days, and body weight (BW), body weight gains (BWG), feed consumption (FC) and, feed conversion rates (FCR) were determined weekly. 42-day carcass parameters and visceral weights of each slaughtered animal, breast meat quality parameters such as color, pH, cooking loss, water holding capacity, and white line score were analyzed. The study determined that adding 0.05% probiotics increased the body weight and body weight gain and improved the feed conversion ratio. In the experiment, it was observed that the addition of 0.3% ginger supplement did not affect body weight and body weight gain. However, body weight and body weight gain increased in groups with 0.6% ginger, 0.05% probiotic, 0.05% probiotic + 0.3% ginger, and 0.05% probiotic + 0.6% ginger combinations. It was determined that adding probiotics, ginger, and probiotic+ginger decreased feed consumption and improved the feed conversion ratio compared to the control group. It has been observed that the probiotic supplement and probiotic+ginger combinations increase the breast weight percentage. It was determined that adding probiotic, ginger, and probiotic+ginger combinations positively affected breast meat quality parameters. As a result, adding 0.05% probiotics to broiler rations can be recommended because it is economical and applicable, improves the growth performance, and can be recommended for use in broiler rations.

Project Number

21023

References

  • AOAC. Official Methods of Analysis. 18th edn. Association of Official Analytical Chemists; Arlington, VA, USA: 2005.
  • Atılgan C, Çiçek ŞK, 2021: Hayvanların Beslenmesinde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Derg 10 (2), 24-35.
  • Bahadıroğlu E, 1997: Aviguard (Doğal Sindirim Sistemi Florası). Hayvancılık Yan Sanayi ve Vet Hek Derg, 17 (1):5-8.
  • Balıga MS, Hanıadka RV, Pereıra MM, Dsouza JJ, Pallaty PL, Bhat HP, Popurı S, 2011: Update on The Chemopreventive Effects of Ginger and İts Phytochemicals. Crit Rev Food Sci Nutr, 51: 499–523.
  • Bayar FU, 2020: Doğadan gelen mucize: Zencefil (Zingiber officinale). Bahçe, 49 (2), 99-110.
  • Carpenter KJ and Clegg KM, 1956: The Metabolizable Energy of Poultry Feding stuffs İn Re/Ation Ro Their Chemical Composition. J. Sei Food Agrie, 7, 45-51.
  • Çelik K, Mutluay M and Uzatici A, 2007: Effects of Probiotic and Organic Acid on Performance and Organ Weights İn Broiler Chicks. Archiva Zootechnica, 10, 51-56.
  • Diktaş M, 2011: Alternatif Bir Üretim Modeli Olarak Buğday Anızında Etlik Piliç Yetiştiriciliği. Yüksek Lisans tezi, GÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Doğan Daş B, Daş A, Koyuncu İ, Bilal O, Çetin M, Kırar N ve Şengül AY, 2020: Bıldırcın Rasyonlarına Nane Yağı İlavesinin Besi Performansı, Et Kalitesi, Karkas Kompozisyonu ve Oksidadif Stres Belirleyicileri Üzerine Etkisi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Derg, 7 (1), 186-194.
  • El-Hack ME, Alagawany M, Shaheen H, Samak D, Othman SI, Allam AA, Taha AE, Khafaga AF, Arif M, Osman A, El Şeyh AI, Elnesr SS, Sitohy M, 2020: Ginger and Its Derivatives as Promising Alternatives to Antibiotics in Poultry Feed. Animals, 10 (3), 452.
  • Ergün A, 2000: Broyler Rasyonlarında Probiyotik ve Zinc Bacitracin Kullanımı. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 47 (03), 271-280.
  • Gökmen SA, Sevim B, Curabay B, Ünal K, Cufadar Y and Bahtiyarca Y, 2022: Effect of Ginger (Zingiber officinale) Addition to the Diet on Performance, Serum Parameters and Meat Quality in Male Japanese Quails (Coturnix coturnix Japonica). TURJAF Science and Technology, 10 (3), 419-425.
  • Göktaş Ö, Gıdık B, 2019: Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları. Bayburt Üniv Fen Bilimleri Derg, 2 (1), 145-151.
  • Hamm R, 1960: Biochemistry of Meat Hydration. Adv Food Nutr, 10 (2),355- 463.
  • Honikel KO, 1998: Reference Methods For The Assessment of Physical Characteristics of Meat Meat Sci, 49 (4),447-457.
  • Jernigan MA, Miles RD, Arafa AS, 1985: Probiotics in Poultry Nutrition A Review1. Worlds Poult Sci J, 41 (2), 99-107.
  • Jin LZ, HO YW, Abdullah N, Jalaludin S, 2000: Digestive and Bacterial Enzyme Activities in Broiler Fed Diets Supplemented with Lactobacillus Cultures. Poultry Sci, 79, 886-891.
  • Karademir G, Karademir B, 2003: Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Biyoteknolojik Ürunler. Lalahan Hay Araşt Enst Derg, 43, 61-74.
  • Karaoğlu M, Aksu MI, Esenbuga N, Macit M, Durdağ, H, 2006: pH and Colour Characteristics of Carcasses of Broilers Fed With Dietary Probiotics and Slaughtered At Different Ages. AJAS, 19 (4), 605-610.
  • Kırar N, Bilal O, Aydın D. Koyuncu İ, Mehmet A, Bozkaya F, Tufan T, 2020: Bıldırcın Rasyonlarına Farklı Oranlarda Sumak (Rhus Coriaria L.) İlavesinin Besi Performansı, Oksidatif Stres Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Üniv Vet Fak Derg, 9 (2):177-182.
  • Kutlu HR, Ünsal İ, Ayaşan T, 1999: Etlik Piliç Üretiminde Et Kalitesi ve Et Kalitesini Etkileyen Faktörler. Çiftlik Dergisi, 179, 59-74.
  • Kuttappan VA, Shivaprasad HL, Shaw DP, Valentine BA, Hargis BM, Clark FD, McKee SR, Owens SM, 2013: Pathological Changes Associated with White Striping in Broiler Breast Muscles. Poultry Sci, 92 (2), 331-338.
  • Laçin E, Çoban Ö, 2013: Muhammet A, Sabuncuoğlu N, Hüseyin D. Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve Tbars Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniv Vet Bilim Derg, 8, 192-201.
  • National Research Council, 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC
  • Ocak N, Erener G, Ak BF, Sungu M, Altop A, Ozmen A, 2008: Performance of Broilers Fed Diets Supplemented with Dry Peppermint (Mentha Piperita L.) or Thyme (Thymus Vulgaris L.) Leaves as Growth Promoter Source. Czech J Anim Sci, 53 (4), 169.
  • Özhan N, Şimşek ÜG, 2015: Kafes Sisteminde Yetiştirilen Etlik Piliçlerde Sürü Büyüklüğünün Performans, Bazı Kan ve Kemik Parametreleri, Musculus Pectoralis pH Düzeyi ve Karkas Kusurları Üzerine Etkisi. FÜ Sağlık Bil Vet Derg, 29, 1-8.
  • Panda AK, Reddy MR, Ramarao SV, Praharaj NK, 2000: Effect of Dietary Supplementation of Probiotic on Performance and Immune Response of Layers in Decline Phase of Production. Indian J Poult Sci, 35, 102-104.
  • Pelicano ERL, De Souza PA, De Souza HBA, Oba A, Norkus EA, Kodawara LM, De Lima TMA, 2003: Effect of Different Probiotics on Broiler Carcass and Meat Quality. Braz J Poult, 5, 207-214.
  • Rafıee A, Kheırı F, Rahımıan Y, Faghanı M, Valıollahı MR, Mırı Y, 2014: The Effect of Ginger Root (Zingiber officinale) And Cumin (Cuminum cyminum) Powder on Performance, Some Haematological Traits and İntestinal Morphology of Broiler Chicks. ROAV Sci, 4 (2),96-100.
  • Rahman H, Karuppaıyan Y, Kıshore K, Denzongpa R, 2009: Traditional Practices of Ginger Cultivation in Northeast İndia. IJTK, 8 (1), 23-28.
  • Sadeghi GH, Karimi A, Jahromi SP, Aziz T, Daneshmand A, 2011: Effect of Cinnamon, Thyme and Turmeric İnfusions on The Performance and İmmune Response İn of 1 to 21 Day-Old Male Broilers. Braz J Poult, 14 (1),15-20.
  • Sevim B, Gökmen SA, Curabay B, Cufadar Y, Ayaşan T, Bahtiyarca Y, 2021: Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix Japonica) karma yemlerine farklı düzeylerde biberiye (Rosmarinus officinalis L.) esansiyel yağ katkısının performans, serum ölçütleri ve üreme hormonları üzerine etkisi. OKÜ Fen Bil Enst Derg, 4 (1), 102-109.
  • Sıtoılova I, Krastanov A, Stoyanova A, Denev P, Gargoca S, 2007: Antioxidant Activity of a Ginger Extract (Zingiber officinale). Food Chem, 102, 764–770.
  • SPSS A. (1999). SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 8 for Windows.
  • Tekeli A, Çelik L, Kutlu HR, Görgülü M, 2006: Effect of Dietary Supplemental Plant Extracts on Performance, Carcass Characteristics, Digestive System Development, İntestinal Microflora and Some Blood Parameters of Broiler Chicks. Proceedings of 12th European Poultry Conference, Verona, Italy, pp.307–308.
  • Vanbelle N, Teller E, Focant M, 1990: Probiotics in Animal Nutrition. A Review. Arch Anim Nutr, 40, 543-567.
  • Yenice G, Özlü H, Urçar S, Atasever M, Atasever MA, 2016: Kefirin Broiler Etinin Bazı Mikrobiyolojiik ve Fizikokimyasal Özelliklerine Etkisi. Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 13, 195-200.
  • Yılmaz G, 2021: Probiyotik Bakterilerin Mezenkimal Kök Hücreler Üzerindeki İmmünomodülatör Etkilerinin Araştırılması Yüksek Lisans tezi, NEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery, Animal Science, Genetics and Biostatistics
Journal Section Research
Authors

Nurcan Kırar 0000-0002-2778-1789

Faruk Bozkaya 0000-0001-6423-8067

Mehmet Osman Atlı 0000-0001-9853-5334

Mehmet Avcı 0000-0002-2523-2137

Project Number 21023
Early Pub Date June 22, 2023
Publication Date June 22, 2023
Submission Date April 14, 2023
Acceptance Date May 5, 2023
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Kırar, N., Bozkaya, F., Atlı, M. O., Avcı, M. (2023). Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(1), 58-66. https://doi.org/10.31196/huvfd.1282563
AMA Kırar N, Bozkaya F, Atlı MO, Avcı M. Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2023;12(1):58-66. doi:10.31196/huvfd.1282563
Chicago Kırar, Nurcan, Faruk Bozkaya, Mehmet Osman Atlı, and Mehmet Avcı. “Broiler Rasyonlarına Probiyotik Ile Zencefil (Zingiber Officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri Ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 12, no. 1 (June 2023): 58-66. https://doi.org/10.31196/huvfd.1282563.
EndNote Kırar N, Bozkaya F, Atlı MO, Avcı M (June 1, 2023) Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 12 1 58–66.
IEEE N. Kırar, F. Bozkaya, M. O. Atlı, and M. Avcı, “Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 12, no. 1, pp. 58–66, 2023, doi: 10.31196/huvfd.1282563.
ISNAD Kırar, Nurcan et al. “Broiler Rasyonlarına Probiyotik Ile Zencefil (Zingiber Officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri Ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 12/1 (June 2023), 58-66. https://doi.org/10.31196/huvfd.1282563.
JAMA Kırar N, Bozkaya F, Atlı MO, Avcı M. Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2023;12:58–66.
MLA Kırar, Nurcan et al. “Broiler Rasyonlarına Probiyotik Ile Zencefil (Zingiber Officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri Ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 1, 2023, pp. 58-66, doi:10.31196/huvfd.1282563.
Vancouver Kırar N, Bozkaya F, Atlı MO, Avcı M. Broiler Rasyonlarına Probiyotik ile Zencefil (Zingiber officinale) İlavesinin Besi Performansı, Karkas Parametreleri ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2023;12(1):58-66.