Pestisitler, zararlılara karşı kullanılan doğal veya sentetik
kimyasal maddelerdir. Kimyasal pestisitler, nüfus artışına paralel olarak artan
gıda ihtiyacını karşılamak için dünyanın her yerinde tarım zararlılarıyla
mücadele için kullanımı hızla artan maddelerdir. Pestisitlerin bilinen
etkilerinden biri karboksilik esteraz yapısındaki enzimleri inhibe etmeleridir.
Bu enzimler, vücudun normal fonksiyonlarının sürdürülmesi için gerekli olan
asetilkolinin parçalanmasında rol alırlar. Asetilkolinesterazın inhibisyonu ise
bütün kolinerjik sinaps ve kavşaklarda asetilkolin birikmesine neden olur.
Böylece uzun dönemde pestisit etkilenimi, depresyon, hafıza bozukluğu, uyku
bozukluğu, halsizlik, halüsinasyon görme gibi çeşitli rahatsızlıkları ortaya
çıkarabilmektedir. Oldukça toksik kimyasal maddeler olan pestisitlerin
kullanımındaki artış, toplumun etkilenme riskini de arttırmaktadır. Özellikle
uygulamayı yapan kişilerin maruziyetleri üzerine yapılmış çalışmalar bulunmakla
birlikte, satış yerlerinde çalışanlar üzerindeki sağlık etkilerine dair
çalışmalar sınırlı düzeydedir. Pestisit satış yerlerinin artışına paralel
olarak, uygulayan kişilerin yanı sıra
bunların muhafazasını ve satışını yapan kişilerin de bu maddelerden etkilenim
düzeylerini belirlemek önemlidir. Bu araştırmada, pestisit satışı yapılan
yerlerde çalışanların etkileniş düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. GAP
illerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri’nden temin edilen bayi
listesinden örneklem seçimi yapılarak 399 kişiye soru formu uygulanmış ve 10 cc
kan örneği alınmıştır. Kanlar santrifüj edildikten sonra, serumda bazı
biyokimyasal parametrelere bakılmıştır. Pestisitlerin karaciğer fonksiyonlarına
etkileri ile ilgili olarak elde edilen sonuçlar örneklemde yer alan işçilerin
pestisitlerden olumsuz yönde etkilendiklerini göstermektedir. Pestisitlerle
doğrudan temasta olan tarım ilacı satış bayilerinde çalışanlar, periyodik
olarak kan testlerinden geçirilip kolinesteraz düzeyleri sürekli kontrol
altında tutulmalı, normalin altındaki enzim düzeylerinde bir süre ortamdan uzak
kalmaları sağlanmalı ve çalışma koşulları düzeltilmelidir.
Pesticides
are natural or synthetic chemicals that are used for pest control. The use of
chemical pesticides is increasing worldwide in parallel with the population
growth and increasing food needs. One of the known effects of pesticides is the
inhibition of enzymes in the composition of carboxylic esterase. These enzymes
take role in decomposing the acetylcholine which is needed for sustaining
normal body functions. The inhibition of acetylcholine causes its build up in
all cholinergic synapses. Thus, pesticide influence may lead to depression,
memory impairment, sleeping disorders, weakness, and hallucinations in the long
term. The increase in use of pesticides which are quite toxic also raises the
risk for public. Although there are studies on especially the exposure of
practicing personnel, the studies of the health effects on personnel working in
pesticide dealers are very limited. In parallel with the increase in number of
pesticide dealers, it is important to investigate the exposure levels by these
chemicals on workers that are responsible for the sale and storage of these
materials. This study aims to determine the exposure levels of pesticide dealer
workers. The list of dealers was obtained from the city directorates of GAP cities
of Ministry of Food and Agriculture and used for selecting the 399 samples from
whom 10 cc blood samples were taken. Some biochemical parameters were
investigated after centrifuging the blood samples. The results show that there
are effects on liver functions of workers included in the sample as a result of
pesticide exposure. The workers who are in directly contact with pesticides
should be periodically tested for cholinesterase levels and be continuously
placed under control, the workers who have sub-normal enzyme levels should be
removed from the work environment for a period and their working conditions
should be recovered.
Journal Section | Research |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | July 3, 2017 |
Acceptance Date | December 27, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 |