Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri

Year 2017, , 167 - 173, 27.12.2017
https://doi.org/10.31196/huvfd.390220

Abstract

Bu
çalışma, mısır silajı ve yonca kuru otuna ilave edilen, farklı oranlarda çörek
otu (kontrol, %0.46, %0.92), çörek otu yağı (%0.15, %0.3), kekik otu (kontrol %4.3,
%8.6) ve kekik yağının (%0.15, %0.3) invitro metan gazı üretimi üzerine
etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Farklı seviyelerde çörek otu, çörek otu
yağı ile kekik otu ve kekik yağı ilave edilen yemler 4’er tekerrür olacak
şekilde in vitro gaz tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılarak
hazırlanmıştır in vitro gaz üretim
tekniği ile 24 saatte meydana gelen toplam gaz miktarına dayanılarak in vitro organik madde
sindirilebilirliği (İVOMS) hesaplanmış, toplam gaz içerisindeki metan gazı
yüzdesi ise bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazı yardımıyla
belirlenmiştir.Yapılan
çalışmada yem maddeleri
içinde en yüksek İVOMS değeri yonca kuru otuna %0.3 çörek otu yağı ilave edilen
grupta gözlenirken en düşük metan gazı mısır silajına %4.3 oranında kekik otu
ilave edilen grupta elde edilmiştir (P<0.05). Sonuç olarak mısır silajına
ilave edilen %4.3 oranında kekik otunun metan üretimini azalttığı ancak İVOMS
derecesini etkilemediği, çörek otu yağının ise genel olarak İVOMS derecesini
arttırdığı, gözlenmiştir. Ayrıca
sunulan çalışmada kullanılan katkı maddelerinin ruminant beslemede hayvan
performansı üzerine etkisinin belirlenmesi için in vivo çalışmalar gerekmektedir.

References

  • Akçil E, Denek N, 2013: Farklı seviyelerde okaliptüs (Eucalyptus camaldulensis) yaprağının bazı kaba yemlerin in vitro metan gazı üretimi üzerine etkisinin araştırılması. Harran Üniv Vet Fak Derg, 2(2),75-81.
  • Anonim, 2016: Yem katkı maddeleri ve premikslerin üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı ve kullanımı hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Tebliğ No: 2006/1). T.C. Resmi Gazete, 21 Ocak 2006, Sayı: 26056.
  • Anonim, 2016a:http://www.faydalarizararlari.com/corek-otunun-faydalari. (Erişim tarihi: 10.01.2016).
  • Anonim, 2016b: http://www.mailce.com/dag-kekiginin-faydalari-nasil-yetisir-nerede-bulunur-faydalari.html (Erişim tarihi: 13.01.2016).
  • Association of Official Analytical Chemistry (AOAC), 2005: Official Methods of Analysis of AOAC International, 18th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, 2005, USA.
  • Bach Knudsen KE, 2001: Development of antibiotic resistance and options to replace antimicrobials in animal diets. Proc Nutr Soc, 60: 291-299.
  • Bampidis VA, Christodoulou V, Florou-Paneri P, Christaki E, Spais AB, Chatzopoulou PS 2005: Effect of dietary dried oregano leaves supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Anim Feed Sci Technol, 121, 285-295.
  • Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB, 2002: Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci, 43, 223-230.
  • Busquet M, Calsamiglia S, Ferret A, Kamel C, 2006: Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 89, 761-771.
  • Calsamiglia S, Busquet M, Cardozo PW, Castillejos L, Ferret A, 2007: Essential oils as modifiers of rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 90, 2580-2595.
  • Calsamiglia S, Castillejos L, Busquet M, 2006: Alternatives to antimicrobial growth promoters in cattle. Recent Advances in Animal Nutrition, 129-167.
  • Canbolat Ö, Karaman Ş, Filya İ, 2010: Farklı kekik yağı dozlarının yemlerin sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (6): 933-939.
  • Canbolat Ö, Karaman Ş, 2009: Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilim Derg, 15 (2): 188-195.
  • Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A, Losa R, 2007: Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Anim Feed Sci Technol, 132: 186-201.
  • Çiftçi M, Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON, 2005: The effect of anise oil (Pimpinella anisum L.) on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4 (11): 851-855.
  • Daba MH, Abdel, S, 1998: Hepatoprotective activity of thymoquinone in isolated rat hepatocytes. Toxicology Letters Shannon 95(1):23-29.
  • Dorman HJD, Deans SG, 2000: Antimicrobial agents from plants: Antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol, 88, 308-316.
  • Filya I, Karabulut A, Canbolat O, Değirmencioğlu T, Kalkan H, 2002: Bursa bölgesinde yetiştirilen yem hammaddelerinin besleme değeri ve hayvansal organizmada optimum değerlendirme koşullarının in vivo ve in vitro yöntemlerle saptanması üzerinde araştırmalar. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Serisi, No:25, 1-16, Bursa.
  • Jang IS, Ko YH, Kang SY, Lee CY, 2007: Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Anim Feed Sci Technol, 134(3-4): 304-315.
  • Johnson DE, Hill TM, Ward GM, 1992: Methane emissions from cattle; global warming and management ıssues, In: Proc. Minnesota Nutr.Conf., Minnesota Ext.Serv.,Univ. Minnesota, St.Paul.
  • Kumar R, Kamra DN, Agrawal N, Chaudhary LC, 2009: Effect of eucalyptus (Eucalyptus globulus) oil on in vitro methanogenesis and fermentation of feed with buffalo rumen liquor. Anim Nutr Feed Technol, (9): 237-243.
  • Markham R, 1942: Distillation apparatus suitable for microkjeldahl analysis. Biochem. J (36): 790. Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1988: Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research And Development, 28: 7-55.
  • Newbold CJ, McIntosh FM, Williams P, Losa R, Wallace RJ, 2004: Effect of a spesific blend of essential oil compounds on rumen fermantation. Anim Feed Sci Technol, 114, 105-112.
  • Nkrumah JD, Okine EK, Mathison GW, Schmid KLiC, Basarab JA, Price MA, Ang Z, Moore SS, 2006: Relationships of feedlot feed efficiency, performance, and feeding behavior with metabolic rate, methane production and energy partitioning in beef cattle. J Anim Sci, 84: 145-153.
  • Öztürk D, Kizilsimsek M, Kamalak A, Canbolat Ö, Özkan CÖ, 2006: Effects of ensiling alfalfa with whole maize crop on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Aust J Anim Sci, 19 (4): 526-532.
  • Öztürk H, 2007: Küresel ısınmada ruminantların rolü. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 78(1): 17-22.
  • Öztürk H, 2008: Ruminant beslemesinde probiyotik mayalar. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 79(3): 37-42.
  • Patra AK, Saxena JA, 2010: New perspective on the use of plant secondary metabolites to inhibit methanogenesis in ruminants. Phytochemistry, 71: 1198-1222.
  • Pen B, Sar C, Mwenya B, Kuwaki K, Morikawa R, Takahashi J, 2006: Effects of yucca schidigera and quillaja saponaria extracts on in vitro ruminal fermentation and ethane emission. Anim. Feed Sci Technol, 129: 175-186.
  • Randhawa MA, Al-Ghamdı MS, 2002: A review of the pharmaco-therapeutic effectes of Nigella sativa. Pakistan J Med Res, 41(2): 77-83.
  • Sallam SMA, Nasser MEA, Araujo RC, Abdalla AL, 2009: Methane emission in vivo by sheep consuming diet with different levels of eucalyptus essential oil. 210211 Proc. FAO/IAEA Int. Symp on sustainable improvement of animal production and health, Vienna, Austria.
  • SPSS, 2004: Windows User’s Guide. Version 13.0, SPSS Inc., Michigan Ave., Illinois, USA., Chicago.
  • Thao NT, Wanapat M, 2013: Effect of eucalyptus leaf meal supplementation on feed intake ruminal ecology and microbial protein synthesis of swamp buffaloes. Khon Kaen Agr J, 41(1),75-79.
  • Tekeli A, Çelik L, Kutlu HR, 2007: Plant extract; A new rumen moderator in ruminant diets. JOTAF, 4(1): 71-79
  • Van Aardenne JA, Dentener FJ, Klijn Goldewijk CGM, Lelieveld J, Olivier JGJ, 2001: A 1°x1° resolution dataset of historical anthropogenic trace gas emissions for the period 1890-1990, Global Biogeochemical Cycles, 15, 909.
  • Van Soest PJ, Robertson JB Lewis BA, 1991: Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 74: 3583-3597.
  • Wallace RJ, McEwan NR, McIntosh M, Teferedegne B, Newbold CJ, 2002: Natural products as manipulators of rumen fermantation. Asian Australas J Anim Sci, 15(10): 1458-1468.
  • Wenk C, 2000: Why all the discussion about herbs. Biotechn. in the feed industry. Proc. of Alltech’s Annu. Symp. Alltech Techinal Publicatıon, Nottginham Univ Press Nicholasville, KY Pages: 79-96.
  • Yılmaz Y, 2009: Kekik (Origanum Vulgare) ve çörekotu (Nigella Sativa) yağı ile arpa, soya fasulyesi küspesi ve buğday samanının gerçek kuru madde, organik madde ve NDF sindirilebilirliğine etkileri. HR.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 16-25.
Year 2017, , 167 - 173, 27.12.2017
https://doi.org/10.31196/huvfd.390220

Abstract

References

  • Akçil E, Denek N, 2013: Farklı seviyelerde okaliptüs (Eucalyptus camaldulensis) yaprağının bazı kaba yemlerin in vitro metan gazı üretimi üzerine etkisinin araştırılması. Harran Üniv Vet Fak Derg, 2(2),75-81.
  • Anonim, 2016: Yem katkı maddeleri ve premikslerin üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı ve kullanımı hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Tebliğ No: 2006/1). T.C. Resmi Gazete, 21 Ocak 2006, Sayı: 26056.
  • Anonim, 2016a:http://www.faydalarizararlari.com/corek-otunun-faydalari. (Erişim tarihi: 10.01.2016).
  • Anonim, 2016b: http://www.mailce.com/dag-kekiginin-faydalari-nasil-yetisir-nerede-bulunur-faydalari.html (Erişim tarihi: 13.01.2016).
  • Association of Official Analytical Chemistry (AOAC), 2005: Official Methods of Analysis of AOAC International, 18th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, 2005, USA.
  • Bach Knudsen KE, 2001: Development of antibiotic resistance and options to replace antimicrobials in animal diets. Proc Nutr Soc, 60: 291-299.
  • Bampidis VA, Christodoulou V, Florou-Paneri P, Christaki E, Spais AB, Chatzopoulou PS 2005: Effect of dietary dried oregano leaves supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Anim Feed Sci Technol, 121, 285-295.
  • Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB, 2002: Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci, 43, 223-230.
  • Busquet M, Calsamiglia S, Ferret A, Kamel C, 2006: Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 89, 761-771.
  • Calsamiglia S, Busquet M, Cardozo PW, Castillejos L, Ferret A, 2007: Essential oils as modifiers of rumen microbial fermentation. J Dairy Sci, 90, 2580-2595.
  • Calsamiglia S, Castillejos L, Busquet M, 2006: Alternatives to antimicrobial growth promoters in cattle. Recent Advances in Animal Nutrition, 129-167.
  • Canbolat Ö, Karaman Ş, Filya İ, 2010: Farklı kekik yağı dozlarının yemlerin sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16 (6): 933-939.
  • Canbolat Ö, Karaman Ş, 2009: Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilim Derg, 15 (2): 188-195.
  • Castillejos L, Calsamiglia S, Ferret A, Losa R, 2007: Effects of dose and adaptation time of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Anim Feed Sci Technol, 132: 186-201.
  • Çiftçi M, Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON, 2005: The effect of anise oil (Pimpinella anisum L.) on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4 (11): 851-855.
  • Daba MH, Abdel, S, 1998: Hepatoprotective activity of thymoquinone in isolated rat hepatocytes. Toxicology Letters Shannon 95(1):23-29.
  • Dorman HJD, Deans SG, 2000: Antimicrobial agents from plants: Antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol, 88, 308-316.
  • Filya I, Karabulut A, Canbolat O, Değirmencioğlu T, Kalkan H, 2002: Bursa bölgesinde yetiştirilen yem hammaddelerinin besleme değeri ve hayvansal organizmada optimum değerlendirme koşullarının in vivo ve in vitro yöntemlerle saptanması üzerinde araştırmalar. Uludağ Üniv. Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Serisi, No:25, 1-16, Bursa.
  • Jang IS, Ko YH, Kang SY, Lee CY, 2007: Effect of a commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Anim Feed Sci Technol, 134(3-4): 304-315.
  • Johnson DE, Hill TM, Ward GM, 1992: Methane emissions from cattle; global warming and management ıssues, In: Proc. Minnesota Nutr.Conf., Minnesota Ext.Serv.,Univ. Minnesota, St.Paul.
  • Kumar R, Kamra DN, Agrawal N, Chaudhary LC, 2009: Effect of eucalyptus (Eucalyptus globulus) oil on in vitro methanogenesis and fermentation of feed with buffalo rumen liquor. Anim Nutr Feed Technol, (9): 237-243.
  • Markham R, 1942: Distillation apparatus suitable for microkjeldahl analysis. Biochem. J (36): 790. Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1988: Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research And Development, 28: 7-55.
  • Newbold CJ, McIntosh FM, Williams P, Losa R, Wallace RJ, 2004: Effect of a spesific blend of essential oil compounds on rumen fermantation. Anim Feed Sci Technol, 114, 105-112.
  • Nkrumah JD, Okine EK, Mathison GW, Schmid KLiC, Basarab JA, Price MA, Ang Z, Moore SS, 2006: Relationships of feedlot feed efficiency, performance, and feeding behavior with metabolic rate, methane production and energy partitioning in beef cattle. J Anim Sci, 84: 145-153.
  • Öztürk D, Kizilsimsek M, Kamalak A, Canbolat Ö, Özkan CÖ, 2006: Effects of ensiling alfalfa with whole maize crop on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Aust J Anim Sci, 19 (4): 526-532.
  • Öztürk H, 2007: Küresel ısınmada ruminantların rolü. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 78(1): 17-22.
  • Öztürk H, 2008: Ruminant beslemesinde probiyotik mayalar. Veteriner Hekimler Derneği Derg, 79(3): 37-42.
  • Patra AK, Saxena JA, 2010: New perspective on the use of plant secondary metabolites to inhibit methanogenesis in ruminants. Phytochemistry, 71: 1198-1222.
  • Pen B, Sar C, Mwenya B, Kuwaki K, Morikawa R, Takahashi J, 2006: Effects of yucca schidigera and quillaja saponaria extracts on in vitro ruminal fermentation and ethane emission. Anim. Feed Sci Technol, 129: 175-186.
  • Randhawa MA, Al-Ghamdı MS, 2002: A review of the pharmaco-therapeutic effectes of Nigella sativa. Pakistan J Med Res, 41(2): 77-83.
  • Sallam SMA, Nasser MEA, Araujo RC, Abdalla AL, 2009: Methane emission in vivo by sheep consuming diet with different levels of eucalyptus essential oil. 210211 Proc. FAO/IAEA Int. Symp on sustainable improvement of animal production and health, Vienna, Austria.
  • SPSS, 2004: Windows User’s Guide. Version 13.0, SPSS Inc., Michigan Ave., Illinois, USA., Chicago.
  • Thao NT, Wanapat M, 2013: Effect of eucalyptus leaf meal supplementation on feed intake ruminal ecology and microbial protein synthesis of swamp buffaloes. Khon Kaen Agr J, 41(1),75-79.
  • Tekeli A, Çelik L, Kutlu HR, 2007: Plant extract; A new rumen moderator in ruminant diets. JOTAF, 4(1): 71-79
  • Van Aardenne JA, Dentener FJ, Klijn Goldewijk CGM, Lelieveld J, Olivier JGJ, 2001: A 1°x1° resolution dataset of historical anthropogenic trace gas emissions for the period 1890-1990, Global Biogeochemical Cycles, 15, 909.
  • Van Soest PJ, Robertson JB Lewis BA, 1991: Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 74: 3583-3597.
  • Wallace RJ, McEwan NR, McIntosh M, Teferedegne B, Newbold CJ, 2002: Natural products as manipulators of rumen fermantation. Asian Australas J Anim Sci, 15(10): 1458-1468.
  • Wenk C, 2000: Why all the discussion about herbs. Biotechn. in the feed industry. Proc. of Alltech’s Annu. Symp. Alltech Techinal Publicatıon, Nottginham Univ Press Nicholasville, KY Pages: 79-96.
  • Yılmaz Y, 2009: Kekik (Origanum Vulgare) ve çörekotu (Nigella Sativa) yağı ile arpa, soya fasulyesi küspesi ve buğday samanının gerçek kuru madde, organik madde ve NDF sindirilebilirliğine etkileri. HR.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 16-25.
There are 39 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research
Authors

Hüseyin Gül This is me

Mehmet Avcı

Oktay Kaplan This is me

Publication Date December 27, 2017
Submission Date November 4, 2017
Acceptance Date November 22, 2017
Published in Issue Year 2017

Cite

APA Gül, H., Avcı, M., & Kaplan, O. (2017). Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 6(2), 167-173. https://doi.org/10.31196/huvfd.390220
AMA Gül H, Avcı M, Kaplan O. Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri. Harran Univ Vet Fak Derg. December 2017;6(2):167-173. doi:10.31196/huvfd.390220
Chicago Gül, Hüseyin, Mehmet Avcı, and Oktay Kaplan. “Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu Ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi Ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 6, no. 2 (December 2017): 167-73. https://doi.org/10.31196/huvfd.390220.
EndNote Gül H, Avcı M, Kaplan O (December 1, 2017) Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 6 2 167–173.
IEEE H. Gül, M. Avcı, and O. Kaplan, “Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 6, no. 2, pp. 167–173, 2017, doi: 10.31196/huvfd.390220.
ISNAD Gül, Hüseyin et al. “Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu Ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi Ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 6/2 (December 2017), 167-173. https://doi.org/10.31196/huvfd.390220.
JAMA Gül H, Avcı M, Kaplan O. Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri. Harran Univ Vet Fak Derg. 2017;6:167–173.
MLA Gül, Hüseyin et al. “Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu Ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi Ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 2, 2017, pp. 167-73, doi:10.31196/huvfd.390220.
Vancouver Gül H, Avcı M, Kaplan O. Bazı Kaba Yemlere Çörek Otu, Kekik Otu ve Yağları İlavesinin İn Vitro Organik Madde Sindirimi ve Metan Üretimi Üzerine Etkileri. Harran Univ Vet Fak Derg. 2017;6(2):167-73.