Bu çalışmada, Türkiye’nin Güney Marmara Bölgesinde bulunan üç
mezbahada kesimi yapılan Erkek sığırların kesim ağırlıkları ve karkas
özellikleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, 812 baş saf Holştayn-Frizyan, 135
baş saf Simental, 29 baş Holştayn melezi ve 26 baş Boz ırkından oluşan toplam
1002 baş boğaya ait veriler kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, 693 baş Türkiye-doğumlu
Holştayn boğalar ile 119 baş Macaristan’dan ithal edilen Holştayn boğalara ait
kesim ağırlıkları ve karkas özellikleri karşılaştırılmıştır. Erkek sığırların
kesimi standart kesim prosedürlerine göre gerçekleştirilmiştir. Sıcak ve soğuk
karkas ağırlıkları, karkas randımanı ve soğutma firesi belirlenmiştir.
Verilerin değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi ve Student t-testi kullanılmıştır.
Irk etkisi incelenen tüm özellikler üzerine istatistiksel düzeyde etkilidir (P<0,001). Kesim ağırlıkları, sıcak ve
soğuk karkas ağırlıkları, karkas randımanı ve soğutma firesinin Simental
boğalarda daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, ithal Holştayn Erkek
sığırların karkas randımanlarının Türkiye-doğumlu Holştayn sığırlara göre daha
yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0,001).
Elde edilen sonuçların Türkiye’deki et endüstrisi ve pazara sunulan karkas
özelliklerinin değerlendirilmesinde yararlı olacağı düşünülmektedir.
In this study, the slaughter weights and carcass traits of bulls which slaughtered in three abattoirs located in the South Marmara Region of Turkey were evaluated. For this aim, data from a total of 1002 bulls including 812 purebred Holstein-Friesian, 135 purebred Simmental, 29 Holstein crossbred and 26 Turkish Grey Steppe bulls were used. Additionaly, slaughter weights and carcass traits were compared between 693 Turkey-born Holstein bulls and 119 Holstein bulls imported from Hungary. Bulls were slaughtered according to standard commercial procedures. Hot and chilled carcass weights, dressing percentage and chilling loss were determined. The data were analysed using the one-way analysis of variance (ANOVA) and Student’s t-test. The effect of breed was statistically significant on all the traits analysed (P<0.001). The greater slaughter weights, hot and chilled carcass weights, dressing percentage and chilling loss were observed in Simmental bulls. Moreover, imported Holstein bulls had higher dressing percentage compared to Turkey-born Holstein bulls (P<0.001). The present results may be useful for meat industry and for evaluation of carcass traits in market of Turkey.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | July 4, 2018 |
Submission Date | January 25, 2018 |
Acceptance Date | May 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |