İnsan
tüketimine sunulan ekonomik değeri yüksek gıda maddelerinde hilelere sıklıkla rastlanabilmektedir.
Bu hileler ekonomik, dini, ahlaki ve sağlık riskleri açısından önem
taşımaktadır. Bu çalışmada Şanlıurfa ve Mardin illerindeki restoranlarda
tüketime sunulan koyun ve sığır etinden yapılan şiş köfte, şiş kebap ve
lahmacun harçlarında et türlerinin varlığının araştırılması amaçlanmıştır.
Şanlıurfa ve Mardin’deki restoranlardan satın alınan sırasıyla 31 (17 şiş
köfte, 4 şiş kuşbaşı, 10 lahmacun içi) ve 34 (23 şiş köfte, 2 şiş kebap, ve 9
lahmacun içi) örnek olmak üzere toplam 65 örnek kullanılmıştır. Örnekler tek
tırnaklı, domuz ve kanatlı etinin varlığı yönünden ELISA-TEK kullanılarak test
edilmiştir. Test edilen 65 örnekten 2 (%3.1) şiş köfte örneğinde kanatlı eti
tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirinde at ve domuz eti tespit
edilmedi. Et ve et ürünlerindeki hilelerin sağlık riskleri oluşturabilme
ihtimalinin önlenmesi ve haksız rekabete neden olması nedeniyle sık ve düzenli
kontrollerin yapılması önem taşımaktadır
Adulteration can be found frequently in food
items with high economic value offered to human consumption. These adulterations
are important for economic, religious, moral and health reasons. In this
research, it was aimed to investigate the presence of meat species other than
those declared to be in şiş meatballs, şiş kebabs and lahmacun mixtures made
from sheep or beef meat, which were served in restaurants of Şanlıurfa and
Mardin cities. A total of 65 samples consisting of 31 samples (17 şiş meatballs,
4 şiş kebabs and 10 lahmacun mixtures) from Şanlıurfa and 34 samples (23 şiş
meatballs, 2 şiş kebabs and 9 lahmacun mixtures) from Mardin were purchased
from the restaurants. The samples were tested for the presence of equine, pig
and poultry meat by using the ELISA-TEK identification Kit. Poultry meat was
detected in 2 (3.1%) şiş meatballs samples of tested 65 samples. No equine or porcine
meat was detected in any of the samples. It is important to carry out frequent
and regular checks to prevent health risks in meat and meat products and to
avoid unfair competition.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2018 |
Submission Date | June 21, 2018 |
Acceptance Date | November 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |