In this
study, it was aimed to investigate the effects of oleuropein on hyperglycemia
and oxidant-antioxidant levels in metformin-insulin treated
streptozotocin-diabetic rats. For this purpose, 40 Sprague-Dawley rats were
used. Animals were divided into 5 groups as 4 experimental and 1 Control each containing
8 rats. 1 ml isotonic NaCl solution was injected intraperitoneally (ip) to the Control
group while 50 mg/kg STZ ip was given to the G1, 50 mg/kg STZ + 100 mg/kg
Metformin + 4 IU/kg insulin ip was given to the G2, 50 mg/kg STZ + 100 mg/kg
Metformin + 4 IU/kg insulin ip and 30 mg/kg orally oleuropein was given to the G3
and 50 mg/kg STZ ip and 30 mg/kg oleuropein orally was given to the G4. Blood
glucose values were statistically higher in the experimental groups than the
control after streptozotocin administration (P<0.001, P<0.01, P<0.01
respectively). Plasma Total Antioxidant Capacity (TAC) of G2 and G3 were statistically higher than
G1 (P<0.001). It was found that plasma TAC levels of G3 were statistically
higher than the control (P<0.05). It was determined that the G1
(P<0.001), G2 (P<0.01) and G3 (P<0.05) group had significantly higher
plasma Total Oxidant Capacity (TOC) than the control group. TAC levels in the
liver of the experimental groups were determined to be statistically
insignificant according to the control group. The liver TOC levels of the G2
and G4 group were significantly higher than the control group (P<0.01, P<0.001
respectively). In conclusion, the use of oleuropein alone did not affect the
blood glucose level, the live weight, the plasma and the liver TAC and TOC
levels, but the use of metformin and insulin with oleuropein as an antioxidant
and free radical scavenger following to the rising oxidation in diabetes were
supported and strengthen the system.
Bu çalışmada,
streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş ve metformin ve insülin ile diyabet
tedavisi gören ratlarda, oleuropeinin hiperglisemi, oksidan-antioksidan
düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu maksatla, 40 adet
erkek Sprague Dawley rat kullanıldı. Ratlar her grupta 8 hayvan bulunacak
şekilde 4 deney ve 1 kontrol grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna
%0.09 NaCl intraperitoneal (ip) uygulandı. G1’e 50 mg/kg STZ ip, G2’ye 50 mg/kg
STZ + 100 mg/kg metformin + 4 İU/kg insülin ip, G3’e 50 mg/kg STZ + 100 mg/kg
metformin + 4 İU/kg insülin ip ve 30 mg/kg oleuropein oral olarak ve G4’e 50
mg/kg STZ ip olarak ve 30 mg/kg oleuropein oral olarak uygulandı. Streptozotosin
uygulandıktan sonraki 3, 10 ve 21. günlerde deneme gruplarının kan glukoz
değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek
bulunmuştur (sırasıyla P<0.001, P<0.01, P<0.01). Plazma total
antioksidan kapasiteleri gruplar arasında kıyaslandığında, G2 ve G3 grubunun Total
Antioksidan Kapasite (TAC) düzeyleri, G1 grubuna göre istatistiksel olarak daha
yüksek belirlenmiştir (P<0.001). Kontrol grubu ile deneme gurupları arasında
kıyaslama yapıldığında G3 grubunun TAC düzeylerinin, kontrol grubuna göre
istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). G1 (P<0.001),
G2 (P<0.01) ve G3 (P<0.05) grubunun plazma Total Oksidan Kapasitelerinin
(TOC) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir.
Deneme gruplarının karaciğer TAC düzeylerinin kontrol grubuna göre
istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edildi. Karaciğer total oksidan
kapasiteleri gruplar arasında kıyaslandığında G2 grubu ile G4 gurubunun TOC
düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu (sırasıyla
P<0.01, P<0.001) belirlenmiştir. Sonuç olarak oleuropeinin tek başına
kullanımının kan glukoz düzeyini, canlı ağırlığı ve plazma ile karaciğer TAC ve
TOC kapasitelerini etkilemediği, ancak diyabette yükselen oksidasyona karşılık,
metformin ve insülinle birlikte kullanımının antioksidan sisteme destek olduğu
ve serbest radikal tutucu etkiyi kuvvetlendirdiği düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2018 |
Submission Date | March 28, 2018 |
Acceptance Date | November 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |