Bu çalışmada yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda, Mate yaprağı (Ilex
paraguariensis) çayının obezite oluşumu üzerine etkisi histopatolojik ve
biyokimyasal olarak araştırıldı. Bu amaçla 32 adet Wistar albino rat; Kontrol (K)
(n: 8), Yüksek Yağlı Diyet (YYD) (n: 8), YYD+Mate (YYD+M) (n: 8) ve Mate (M)
(n: 8) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu ratlar standart pelet yemle
beslendi. YYD ve YYD+M grubu ratlara, 300 g/kg oranında tereyağı eritilip yeme
katılarak enerji değeri yüksek (4165 kcal/kg) hale getirilen pelet yem verildi.
YYD+M ve M grubu ratlar ise 3 gr/kg vücut ağırlığı olacak şekilde günlük
hazırlanan Mate yaprağı (Ilex paraguariensis) çayı orogastrik sonda ile
verildi. Çalışma süresince ratların canlı ağırlık artışları izlendi. Histopatolojik
olarak karaciğerlerden alınan doku örneklerinde YYD grubunda yağlanma, hidropik
dejenerasyon ve bazı hepatositlerde koagulasyon nekrozları görülürken, YYD+M
grubunda tek tük yağlanma görüldü. Biyokimyasal analizlerde ALT, AST, ALP, LDH,
GGT, kolesterol, trigliserit, HDL ve açlık kan glukoz düzeyleri YYD grubunda kontrol grubuna göre belirgin
düzeyde yüksek, YYD+M grubunda ise kontrol grubuna yakın olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, YYD ile
birlikte verilen Mate yaprağı (Ilex paraguariensis) çayının ratlarda
obezite oluşumunun önüne geçebileceği kanaatine varıldı.
The aim of this study was to investigate the preventative effect of Mate
tea (Ilex paraguariensis) tea on
obesity development in rats fed with high fat diet by histopathological and
biochemical methods. In this study, 32 Wistar albino rats were divided into
four groups as Control Group (C) (n:8), High Fat Diet Group (YYD) (n: 8), High
Fat Diet+Mate Group (YYD+M) (n: 8)
and Mate Group (M) (n: 8). YYD and YYD+M group rats received YYD (4165 kcal/kg)
containing fat (300 g/kg) for 8 weeks. The daily preparation of Mate leaf (Ilex paraguariensis) tea at the dose of
3 g/kg body weight in rats of group YYD+M and M group was given by orogastric
catheter. During
the study, weight gain of the rats was monitored. Hepatoprotective effect by Ilex paraguariensis tea was further
supported by the almost normal histology in YYD+M group as compared to the degenerative changes such as
fattenings, hydropic degeneration and coagulation necrosis of some hepatocyte in the
YYD treated rats. Decreased levels of blood glucose AST, ALT, ALP, LDH, GGT,
cholesterol, triglycerides, HDL cholesterol and glocose were detected in YYD+M group. These findings suggested that
simultaneous treatment of Ilex
paraguariensis attenuated hepatic fat accumulation in YYD fed rats.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2018 |
Submission Date | May 2, 2018 |
Acceptance Date | November 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |