Research Article
BibTex RIS Cite

Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri

Year 2019, , 124 - 127, 25.12.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.667481

Abstract

Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliği üyelerinin hayvansal üretimi rasyonel koşullarda sürdürebilme olanakları, üretim potansiyelini kullanma düzeyi ve üretim koşulları durum analiz yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmada birlik üyelerinin demografik özellikleri, işletme kapasiteleri ve kapasite kullanım oranları, ithalatın üretim sürecine etkileri konusundaki görüşleri ve üreticinin temel sorunları, orta ve büyük ölçekli 30 işletmede yürütülen anket çalışması ile değerlendirilmiştir. Üreticinin %60’ının ilköğretim düzeyinde eğitimli olduğu bildirilen çalışmada bilginin temin kaynağı %50 oranında veteriner hekimler olarak belirlenmiştir. Yetiştiriciler, ihtiyaç duydukları teknik ve ekonomik bilginin edinilmesinde Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ni sırasıyla %87 ve %93 oranda yetersiz bulmuştur. İşletme kapasitesinin 165.77 baş/dönem olarak belirlenmesine karşın, fiili kapasiteleri 91.13 baş/dönem olarak tespit edilmiştir. Çalışmada işletmelerin üretim potansiyelini kullanmada sorunlar yaşadığı, üretimde başta canlı hayvan materyali olmak üzere girdi temini konusunda önemli sıkıntıları olduğu ve ithalat sürecinden olumsuz yönde etkilendiği, üretimin sürdürülebilirliği açısından üreticinin önemli bir bölümünün (%53) ciddi endişelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışma kırmızı et üreticilerinin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu, acil önlemler alınmazsa sürdürülebilir bir hayvancılık yapmanın olanaksız hale geleceğini ortaya koymaktadır.

References

  • Anonim, 2018: TÜİK, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/-?kn=101&locale=tr, Erişim tarihi; 06.11.2018.
  • Aral S, Cevger Y, 2000: Türkiye’de Cumhuriyetten günümüze izlenen hayvancılık politikaları. Türkiye 2000 Hayvancılık Kongresi. 31 Mart-2 Nisan 2000, Ankara, Sayfa 35-68.
  • Aydın E, Aral Y, Can MF, Cevger Y, Sakarya E, İşbilir S, 2011: Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişmeler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Vet Hekim Der Derg, 82, 3-13.
  • Aydın E, Can MF, Aral Y, Cevger Y, Sakarya E, 2010: Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Vet Hekim Der Derg, 81, 51-57.
  • Aydın E, 2011: Kars ve Erzurum illeri sığır besi işletme-lerinin ekonomik analizi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Clarke AE, Friese C, Washburn R, 2018: Sitiational Analysis, Grounded Theory After Interpretive Turn, 2nd ed., SAGE Publications, London, England.
  • Çiçek H, Doğan İ, 2018: Türkiye’de canlı sığır ve sığır eti ithalatındaki gelişmeler ve üretici fiyatlarının trend modelleri ile incelenmesi. Kocatepe Vet Derg,11,1-10.
  • Köknaroğlu H, Demircan V, Yılmaz H, Dernek Z, 2017: Besi sığırcılığı üretim faaliyetinde üreticilerin eğitim düzeylerinin besi performansı ve karlılığa etkisi, SDÜ Ziraat Fak Derg, 12, 75-84.
  • Önal AR, Özder, M, 2008: Edirne ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye işletmelerin yapısal özellikleri, Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 5, 197-203.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK, 2007: Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 4, 297-305.
  • SPSS,2013: Inc. Statistical package for the social sciences (SPSS/PC+). Chicago, IL, USA.
  • Yılmaz H, Gül M, Parlakay O, Akkoyun S, Vurarak Y, Kılıçalp M, Hızlı H, 2014: Doğu Akdeniz Bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Proje Sonuç Raporu- TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana.

Current Situations and Recommendations for the Problems of the Red Meat Producers Association in the Middle Black Sea Region

Year 2019, , 124 - 127, 25.12.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.667481

Abstract

In this study, animal production abilities in rational conditions, production potential utilization level and production conditions of the members of the Red Meat Producers Association in the Middle Black Sea Region were investigated with the status analysis method. In this study, the demographic characteristics of the members, their capacity and capacity utilization rates, their views on the effects of imports on the production process and the main problems of the producer were evaluated with a survey conducted in 30 enterprises of medium and large scales. In this study 60% of the producer was found to beat primary school level and 50% of these prdoucers obtained information from veterinarians. The breeders found the producer union to be 87% and 93% unsatisfactory in obtaining information on technical and economic problems . Although the operational capacity was 165.77 head/period, it was determined that the actual capacity of the enterprises could not be used in the study where the actual capacity was determined as 91.13 head/period. It was found that the breeders had substantial difficulties in the production of inputs, especially in livestock material, and were negatively affected by the import process. A considerable portion of the producers (53%) had serious concerns regarding the sustainability of production. As a result, the study showed that red meat producers faced significant problems, and that if an emergency measure is not taken, it would be impossible to make a sustainable livestock breeding.

References

  • Anonim, 2018: TÜİK, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/-?kn=101&locale=tr, Erişim tarihi; 06.11.2018.
  • Aral S, Cevger Y, 2000: Türkiye’de Cumhuriyetten günümüze izlenen hayvancılık politikaları. Türkiye 2000 Hayvancılık Kongresi. 31 Mart-2 Nisan 2000, Ankara, Sayfa 35-68.
  • Aydın E, Aral Y, Can MF, Cevger Y, Sakarya E, İşbilir S, 2011: Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişmeler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Vet Hekim Der Derg, 82, 3-13.
  • Aydın E, Can MF, Aral Y, Cevger Y, Sakarya E, 2010: Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Vet Hekim Der Derg, 81, 51-57.
  • Aydın E, 2011: Kars ve Erzurum illeri sığır besi işletme-lerinin ekonomik analizi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Clarke AE, Friese C, Washburn R, 2018: Sitiational Analysis, Grounded Theory After Interpretive Turn, 2nd ed., SAGE Publications, London, England.
  • Çiçek H, Doğan İ, 2018: Türkiye’de canlı sığır ve sığır eti ithalatındaki gelişmeler ve üretici fiyatlarının trend modelleri ile incelenmesi. Kocatepe Vet Derg,11,1-10.
  • Köknaroğlu H, Demircan V, Yılmaz H, Dernek Z, 2017: Besi sığırcılığı üretim faaliyetinde üreticilerin eğitim düzeylerinin besi performansı ve karlılığa etkisi, SDÜ Ziraat Fak Derg, 12, 75-84.
  • Önal AR, Özder, M, 2008: Edirne ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye işletmelerin yapısal özellikleri, Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 5, 197-203.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürcan EK, 2007: Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 4, 297-305.
  • SPSS,2013: Inc. Statistical package for the social sciences (SPSS/PC+). Chicago, IL, USA.
  • Yılmaz H, Gül M, Parlakay O, Akkoyun S, Vurarak Y, Kılıçalp M, Hızlı H, 2014: Doğu Akdeniz Bölgesinde süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Proje Sonuç Raporu- TAGEM/TEAD/12/TE/000/009, Adana.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research
Authors

Berrin Şentürk 0000-0002-0455-9341

Publication Date December 25, 2019
Submission Date November 6, 2018
Acceptance Date October 21, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Şentürk, B. (2019). Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 124-127. https://doi.org/10.31196/huvfd.667481
AMA Şentürk B. Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Univ Vet Fak Derg. December 2019;8(2):124-127. doi:10.31196/huvfd.667481
Chicago Şentürk, Berrin. “Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları Ve Sorunlarına Çözüm Önerileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8, no. 2 (December 2019): 124-27. https://doi.org/10.31196/huvfd.667481.
EndNote Şentürk B (December 1, 2019) Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8 2 124–127.
IEEE B. Şentürk, “Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 8, no. 2, pp. 124–127, 2019, doi: 10.31196/huvfd.667481.
ISNAD Şentürk, Berrin. “Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları Ve Sorunlarına Çözüm Önerileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8/2 (December 2019), 124-127. https://doi.org/10.31196/huvfd.667481.
JAMA Şentürk B. Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8:124–127.
MLA Şentürk, Berrin. “Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları Ve Sorunlarına Çözüm Önerileri”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 2, 2019, pp. 124-7, doi:10.31196/huvfd.667481.
Vancouver Şentürk B. Orta Karadeniz Bölgesinde Faaliyet Gösteren Kırmızı Et Üreticileri Birliğine Bağlı Besi Sığırı İşletmelerinin Mevcut Durumları ve Sorunlarına Çözüm Önerileri. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8(2):124-7.