BibTex RIS Cite

Microbiological Quality of the Meat-Free Cıg Kofte Consumed in Bursa City Center

Year 2014, Volume: 3 Issue: 1, 13 - 17, 01.01.2014

Abstract

Cig kofte, which is a traditional product of our country, is including in the microbiologically high-risk foods group
due to its characteristic of thermal or microbial inactivation that is consumed as raw and without any treatment. In this
study, total 30 meat-free cıg kofte samples from different shops were collected and it has been determined whether they
create a risk for public health or not in order to clarify the microbiological quality of the meat-free cig kofte that are sold in
Bursa City Center. The samples have been analyzed by total aerob mesophilic bacteria (TMAB), yeast and mold, coliforms,
staphylococcus and E.coli Type 1. While none of the samples include E.coli Type 1, TMAB, yeast and mold, coliforms,
staphylococcus analysis of the results, respectively 1.0x104
-3.2x108 cfu/g; 1.8x103
-2.6x105 cfu/g, 1.0x101
-2.0x104 cfu/g;
1.0x102
-4.1x103 cfu/g has been determined. As a result; it has been concluded that the samples of the meat-free cig kofte
served for consumption are on low microbiological quality, contaminated with undesirable microorganisms and may create
a potential risk for public health

Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi

Year 2014, Volume: 3 Issue: 1, 13 - 17, 01.01.2014

Abstract

Ülkemize has geleneksel bir ürün olan çiğ köfte, ısıl veya mikrobiyal inaktivasyon özelliği olan herhangi bir işleme tabi
tutulmadan çiğ olarak tüketilmesi nedeniyle mikrobiyolojik açıdan yüksek riskli gıdalar arasında yer almaktadır. Yapılan bu
çalışmada, Bursa merkezinde tüketime sunulan etsiz çiğ köftelerin mikrobiyolojik açıdan kalitesini belirlemek amacıyla farklı
satış noktalarından toplam 30 adet etsiz çiğ köfte örneği toplanmış ve halk sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığı
tespit edilmiştir. Örnekler toplam aerob mezofilik bakteri (TMAB), maya-küf, koliform, stafilokok ve E.coli Tip 1 yönünden
analize alınmıştır. Örneklerin hiçbirinde E.coli Tip 1 bulunmazken; TMAB, maya-küf, koliform, stafilokok analiz sonuçlarının
ise sırasıyla 1.0x104
-3.2x108 kob/g; 1.8x103
-2.6x105 kob/g; 1.0x101
-2.0x104 kob/g; 1.0x102
-4.1x103 kob/g olduğu tespit
edilmiştir. Sonuç olarak tüketime sunulan etsiz çiğ köfte örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olduğu,
mikroorganizmalarla kontamine olduğu ve halk sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanısına varılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA69NF83NB
Journal Section Articles
Authors

Berrak Delikanlı This is me

Barış Sönmez This is me

Yasemin Özdemir This is me

Publication Date January 1, 2014
Submission Date January 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Delikanlı, B., Sönmez, B., & Özdemir, Y. (2014). Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 13-17.
AMA Delikanlı B, Sönmez B, Özdemir Y. Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Univ Vet Fak Derg. January 2014;3(1):13-17.
Chicago Delikanlı, Berrak, Barış Sönmez, and Yasemin Özdemir. “Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3, no. 1 (January 2014): 13-17.
EndNote Delikanlı B, Sönmez B, Özdemir Y (January 1, 2014) Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3 1 13–17.
IEEE B. Delikanlı, B. Sönmez, and Y. Özdemir, “Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 3, no. 1, pp. 13–17, 2014.
ISNAD Delikanlı, Berrak et al. “Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3/1 (January 2014), 13-17.
JAMA Delikanlı B, Sönmez B, Özdemir Y. Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3:13–17.
MLA Delikanlı, Berrak et al. “Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 1, 2014, pp. 13-17.
Vancouver Delikanlı B, Sönmez B, Özdemir Y. Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3(1):13-7.