Food irradiation involves exposure of foods to gamma and X rays to enhance quality and safety of foods.
Occurrence of higher incidence of foodborne diseases during recent years irradiation has been an important tool to
prevent these diseases. Food irradiation is one of the methods to be considered to control the growth of microorganisms,
parasites and insects, and to prevent severe losses during storage and transportation. Upon detailed research, irradiation
has been shown to be an effective tool to ensure safety of a various foods and it has been approved in several countries.
Besides used for assurance of food safety, irradiation is also used to increase storage life and improve quality of variety of
foods. In this review, the use of irradiation in preservation of food products and the effect of irradiation on quality of foods
were reviewed.
Gıdaların kalite ve güvenliğini sağlamak amacıyla gama ve X ışınlarına maruz bırakılmasını kapsayan ışınlama
teknolojisi, son yıllarda gıda kaynaklı hastalıklarda görülen büyük artış ile önem kazanmıştır. Gıdaların ışınlanması,
mikroorganizmaların, parazitlerin ve böceklerin gelişimi ile depolama ve dağıtım sırasında oluşabilecek ciddi kayıpları
kontrol altında tutabileceği öngörülen yöntemlerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu yöntemin birçok gıda
ürününün güvenliğini sağlamadaki etkinliği ortaya konmuş ve birçok ülkede ışınlamanın gıda sanayinde kullanılmasına izin
verilmiştir. Gıda güvenliğini sağlama amacının yanında ışınlama işlemi, gıdaların raf ömrünü uzatmak için de çeşitli
ürünlerde kullanılmaktadır. Bu derlemede ışınlamanın gıda ürünlerinin muhafazasında kullanımı ve gıdaların besin değeri
üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Other ID | JA39SB65JD |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2014 |
Submission Date | January 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 1 |