BibTex RIS Cite

The effect of different plant leaves on the in vitro methane production of Some Forages

Year 2014, Volume: 3 Issue: 2, 59 - 66, 01.06.2014

Abstract

This study was carried out to investigate the effect of addition different plant leaves Acacia (Robinia
pseudacacia), rosemary (Rosmarinus officinalis), eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis) and vine leaf (Vitis vinifera) (0%, 1%,
3%, 5% and 10%) on the in vitro methane production of some roughages (maize silage, alfalfa forage and wheat straw).
Methane and carbon dioxide production of 24 h incubated roughages inside the syringes were measured with injection of
produced gases into special apparatus connected to computer. The lowest methane (CH4) production was determined from
the increasing levels plant leaves containing treatments for all experimental roughages (P< 0.001). Similarly, methane
production was decreased with addition of plant leaves for the 10% level of all roughages (P< 0.001). Addition of these leaves
to roughages decreased the methane and carbon dioxide producitons with use of in vitro procedure. Furthermore effect of
these leaves on animal performance should be examined with in vivo studies.

Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi

Year 2014, Volume: 3 Issue: 2, 59 - 66, 01.06.2014

Abstract

Bu çalışma, ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere; (mısır silajı, yonca kuru otu ve buğday
samanı) farklı seviyelerde (%0 (katkısız), %1, %3, %5 ve %10) ilave edilen akasya (Robinia pseudacacia), biberiye (Rosmarinus
officinalis), okaliptus (Eucalyptus camaldulensis) ve asma (Vitis vinifera) yapraklarının in vitro metan gazı üretimi üzerine
etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı seviyelerde bitki yaprakları ilave edilmiş deneme yemleri in vitro gaz tekniği ile
24 saatlik inkubasyona bırakılmışlardır. İn vitro gaz üretim tekniği ile 24. saatte oluşan toplam gaz miktarı bilgisayar destekli
metan gazı ölçüm cihazı ile metan gazı düzeyi ölçülmüştür. Tüm deneme yemleri için katkısız grup ile kıyaslandığında katkı
çeşidi ve seviyesinin istatistiksel olarak metan gazı (CH4) oluşumunu genel olarak azalttığı görülmüştür (P< 0.001). Katkısız
grup ile kıyaslandığında tüm yemler için en düşük metan gazı oluşumu, %10 seviyesinde ilave edilen katkılardan elde edilmiştir
(P< 0.001). Sonuç olarak, ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere (mısır silajı, yonca kuru otu ve buğday
samanı) değişik bitki yapraklarının katılması in vitro metan gazı üretimini azalttığı, ancak bu yapraklarının hayvan performansı
üzerine etkilerinin in vivo yedirme çalışmaları ile incelenmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA36AE96DU
Journal Section Research
Authors

Nihat Denek This is me

Mehmet Avcı This is me

Abdullah Can This is me

Besime Daş This is me

Sadık Serkan Aydın This is me

Mehmet Savrunlu This is me

Publication Date June 1, 2014
Submission Date June 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Denek, N., Avcı, M., Can, A., Daş, B., et al. (2014). Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2), 59-66.
AMA Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2014;3(2):59-66.
Chicago Denek, Nihat, Mehmet Avcı, Abdullah Can, Besime Daş, Sadık Serkan Aydın, and Mehmet Savrunlu. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3, no. 2 (June 2014): 59-66.
EndNote Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M (June 1, 2014) Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3 2 59–66.
IEEE N. Denek, M. Avcı, A. Can, B. Daş, S. S. Aydın, and M. Savrunlu, “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 3, no. 2, pp. 59–66, 2014.
ISNAD Denek, Nihat et al. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3/2 (June 2014), 59-66.
JAMA Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3:59–66.
MLA Denek, Nihat et al. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 2, 2014, pp. 59-66.
Vancouver Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3(2):59-66.