BibTex RIS Cite

Efficiency of Mini VIDAS and Culture Technique for Detection of Campylobacter Spp. In Minced Beef

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 68 - 72, 01.06.2015

Abstract

This study was performed to evaluate the efficiency of the mini VIDAS automated immunoassay system and
conventional culture technique to detect Campylobacter species from minced beef enriched in Bolton and Preston broths.
A total of 92 minced beef samples were collected from different local markets in Erzurum province in Turkey. Minced beef
samples were tested for Campylobacter spp. by the mini VIDAS (bioMérieux, France) in parallel with the culture technique
using supplemented agar plates following the enrichment at 42oC for 48 h. Positive results were verified by conventional
culture technique with quality control strains (ATCC 33559, ATCC 33560) on selective solid media. Out of 92 minced beef
samples, 11 (11.95%) and 10 (10.86%) were positive by the mini VIDAS and culture technique respectively. The sensitivity of
mini VIDAS was higher, and provided more accurate results than the conventional culture technique. In addition, both
broths can be used efficiently for the enrichment

Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 68 - 72, 01.06.2015

Abstract

Bu çalışma, Bolton ve Preston brothlarda zenginleştirilmiş sığır kıymalarından Campylobacter türlerinin tespitinde,
mini VİDAS otomatik immunoassay system ve konvansiyonel kültür tekniğinin etkinliklerinin değerlendirilmesi amacıyla
gerçekleştirildi. Erzurum ilindeki (Türkiye) yerel marketlerden toplam 92 sığır kıyma örneği toplandı. Camylobacter türlerinin
tespiti için sığır kıyması örnekleri, 42oC’de 48 h zenginleştirmeyi takiben mini VIDAS (bioMérieux, France) ve paralel olarak
supplement içeren besi yerlerinde test edildi. Pozitif sonuçlar, kontrol suşları (ATCC 33559, ATCC 33560) kullanılarak selektif
besiyerlerinde konvansiyonel kültür tekniği ile doğrulandı. İncelenen 92 sığır kıymasının 11 (% 11.95)’i ve 10 (%10.86)’u
sırası ile mini VIDAS ve konvansiyonel kültür tekniği ile pozitif bulundu. Konvansiyonel kültür tekniğine göre Mini VIDAS’ın
duyarlılığının daha yüksek olduğu ve daha doğru sonuçlar verdiği saptandı. Ayrıca, her iki broth’un zenginleştirme amacıyla
etkin olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA23TF25RE
Journal Section Research
Authors

Serap Kılıç Altun This is me

Semra Gürbüz This is me

Sevil Erdenliğ Gürbilek This is me

Publication Date June 1, 2015
Submission Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Kılıç Altun, S., Gürbüz, S., & Erdenliğ Gürbilek, S. (2015). Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(2), 68-72.
AMA Kılıç Altun S, Gürbüz S, Erdenliğ Gürbilek S. Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2015;4(2):68-72.
Chicago Kılıç Altun, Serap, Semra Gürbüz, and Sevil Erdenliğ Gürbilek. “Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS Ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (June 2015): 68-72.
EndNote Kılıç Altun S, Gürbüz S, Erdenliğ Gürbilek S (June 1, 2015) Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 2 68–72.
IEEE S. Kılıç Altun, S. Gürbüz, and S. Erdenliğ Gürbilek, “Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 4, no. 2, pp. 68–72, 2015.
ISNAD Kılıç Altun, Serap et al. “Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS Ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4/2 (June 2015), 68-72.
JAMA Kılıç Altun S, Gürbüz S, Erdenliğ Gürbilek S. Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4:68–72.
MLA Kılıç Altun, Serap et al. “Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS Ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015, pp. 68-72.
Vancouver Kılıç Altun S, Gürbüz S, Erdenliğ Gürbilek S. Sığır Kıymalarında Campylobacter Türlerinin Tespitinde Mini VIDAS ve Konvansiyonel Kültür Tekniğinin Etkinliği. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4(2):68-72.