BibTex RIS Cite

Histological Determination of Fermented Turkish Soudjouk and Sausages Sold in Erzurum

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 73 - 79, 01.06.2015

Abstract

This study was conducted for identifying the histological aspects of quality criteria in sausages obtained retail
sold from local markets in the province of Erzurum. All samples were obtained from markets and grocery stores in the city
center. Histological analysis of the samples was performed by hematoxylin-eosin staining method. Among examinated
Sausage samples; 8 of them (32%) contained cartilage, 3 samples (12%) contained bone tissue, 2 samples (8%) contained
skin tissue and 3 samples (12%) contained glandular epithelial tissue that were mostly seromucous in the nature. In 2 (8%)
of examples, bone tissue was determined. Among fermented Turkish soudjouk samples; 6 of them (30%) contained
cartilage, 3 samples (15%) contained glandular epithelial tissue contained bone tissue, 2 samples (10%) contained different
kind of connective tissue.13 pieces of sausage samples, 12 samples of fermented Turkish soudjouk met the requirements of
the national standards.

Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 73 - 79, 01.06.2015

Abstract

Bu çalışmada, Erzurum ilinde perakende olarak satılan 45 adet et ürününün (20 adet fermente sucuk ile 25 adet sosis)
bileşiminde iç organ ve dokuların histolojik tanı yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Tüm örnekler, şehir merkezindeki
kasap ve marketlerden temin edilmiştir histolojik analizi hematoxylin-eosin boyama yöntemi ile yapılmıştır. Sosis
örneklerinin 8 tanesinde (%32) kıkırdak doku, 3 örnekte (%12) kemik doku, 2 örnekte (%8) deri dokusu,3 örnekte (%12)
çoğunluğu serö-müköz karakterde bez epiteline rastlanmıştır. Örneklerin 2 adedinde (%8) kemik dokusu belirlenmiştir.
Fermente sucuk örneklerinin 6 tanesinde (% 30) kıkırdak doku, 3 örnekte (% 15) lenf dokusu, örneklerin 2 adedinde de(%10)
bağ dokusu belirlenmiştir. Analiz edilen sosis örneklerinin 13, sucuk örneklerinin 12 adedinin ulusal standartların belirlediği
özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA62UU83VG
Journal Section Research
Authors

Serap Kılıç Altun This is me

Ahmet Temur This is me

İsmail Şah Harem This is me

Publication Date June 1, 2015
Submission Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Kılıç Altun, S., Temur, A., & Harem, İ. Ş. (2015). Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(2), 73-79.
AMA Kılıç Altun S, Temur A, Harem İŞ. Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2015;4(2):73-79.
Chicago Kılıç Altun, Serap, Ahmet Temur, and İsmail Şah Harem. “Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk Ve Sosislerin Histolojik Muayenesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (June 2015): 73-79.
EndNote Kılıç Altun S, Temur A, Harem İŞ (June 1, 2015) Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 2 73–79.
IEEE S. Kılıç Altun, A. Temur, and İ. Ş. Harem, “Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 4, no. 2, pp. 73–79, 2015.
ISNAD Kılıç Altun, Serap et al. “Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk Ve Sosislerin Histolojik Muayenesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4/2 (June 2015), 73-79.
JAMA Kılıç Altun S, Temur A, Harem İŞ. Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4:73–79.
MLA Kılıç Altun, Serap et al. “Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk Ve Sosislerin Histolojik Muayenesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015, pp. 73-79.
Vancouver Kılıç Altun S, Temur A, Harem İŞ. Erzurum İlinde Satışa Sunulan Fermente Sucuk ve Sosislerin Histolojik Muayenesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4(2):73-9.