This study was conducted for identifying the histological aspects of quality criteria in sausages obtained retail
sold from local markets in the province of Erzurum. All samples were obtained from markets and grocery stores in the city
center. Histological analysis of the samples was performed by hematoxylin-eosin staining method. Among examinated
Sausage samples; 8 of them (32%) contained cartilage, 3 samples (12%) contained bone tissue, 2 samples (8%) contained
skin tissue and 3 samples (12%) contained glandular epithelial tissue that were mostly seromucous in the nature. In 2 (8%)
of examples, bone tissue was determined. Among fermented Turkish soudjouk samples; 6 of them (30%) contained
cartilage, 3 samples (15%) contained glandular epithelial tissue contained bone tissue, 2 samples (10%) contained different
kind of connective tissue.13 pieces of sausage samples, 12 samples of fermented Turkish soudjouk met the requirements of
the national standards.
Bu çalışmada, Erzurum ilinde perakende olarak satılan 45 adet et ürününün (20 adet fermente sucuk ile 25 adet sosis)
bileşiminde iç organ ve dokuların histolojik tanı yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Tüm örnekler, şehir merkezindeki
kasap ve marketlerden temin edilmiştir histolojik analizi hematoxylin-eosin boyama yöntemi ile yapılmıştır. Sosis
örneklerinin 8 tanesinde (%32) kıkırdak doku, 3 örnekte (%12) kemik doku, 2 örnekte (%8) deri dokusu,3 örnekte (%12)
çoğunluğu serö-müköz karakterde bez epiteline rastlanmıştır. Örneklerin 2 adedinde (%8) kemik dokusu belirlenmiştir.
Fermente sucuk örneklerinin 6 tanesinde (% 30) kıkırdak doku, 3 örnekte (% 15) lenf dokusu, örneklerin 2 adedinde de(%10)
bağ dokusu belirlenmiştir. Analiz edilen sosis örneklerinin 13, sucuk örneklerinin 12 adedinin ulusal standartların belirlediği
özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir.
Other ID | JA62UU83VG |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 2 |