BibTex RIS Cite

Evaluation an Economic of Total Bacteria and Somatic Cell Count in Dairy Cattle Farms

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 84 - 89, 01.06.2015

Abstract

In dairy cattle enterprises there are many factors reducing the rate of profit, there by negatively affecting the
national economy. Mastitis is known as the most important health problem in herds. TB and SCC are used as reliable
measures for determining the quality of the milk and udder health. Under normal conditions the SCC in milk obtained from
a healthy cow, should not exceed 200x103 cells/ml. Milk controls are generally made worldwide with milk samples taken
from the bulk-tank samples. Studies have shown that loss of milk yield resulted from increased SCC ranged between 5-25%
while udder health problems ranged between 21.2-34.5%. As a result, determining the SCC provides important information
about herd management in dairy cattle enterprises with healthy and quality raw milk production. In Farm management is
subclinical mastitis can be determined by the SCC determined preliminary stages.

Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi

Year 2015, Volume: 4 Issue: 2, 84 - 89, 01.06.2015

Abstract

Süt sığırı işletmelerinde kar oranını azaltan ve ulusal ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen birçok faktörler mevcuttur.
Bu faktörlerden mastitis, en önemli sürü sağlığı problemi olarak bilinmektedir. Toplam bakteri (TB) ve somatik hücre sayısı
(SHS), meme sağlığı ve sütün kalitesini belirlemede güvenilir bir ölçüt olarak kullanılmaktadır. Normal şartlar altında sağlıklı
bir inekten elde edilen sütteki SHS, 200x103 hücre/ml altında olmalıdır. Dünya genelinde ve Türkiye’de süt kontrolleri, süt
soğutma tankından alınan süt örnekleri ile yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre SHS’nın artışından
kaynaklanan süt verim kaybı %5-25 arasında, meme sağlığı problemlerinin sürü bazında oranı ise %21.2-34.5 arasında
değişmektedir. Sonuç olarak; SHS’nın belirlenmesi, sağlıklı ve kaliteli çiğ süt üretimi ile süt sığırı işletmelerinde sürü yönetimi
hakkında önemli bilgiler vermektedir. Çiftlik yönetiminde, SHS’nın belirlenmesiyle subklinik mastitisin ön aşamaları tespit
edilebilmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA67SJ86SU
Journal Section Review
Authors

Durhasan Mundan

Bayram Ali Meral This is me

Abdullah Demir This is me

Mehmet Doğaner This is me

Publication Date June 1, 2015
Submission Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Mundan, D., Meral, B. A., Demir, A., Doğaner, M. (2015). Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(2), 84-89.
AMA Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2015;4(2):84-89.
Chicago Mundan, Durhasan, Bayram Ali Meral, Abdullah Demir, and Mehmet Doğaner. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (June 2015): 84-89.
EndNote Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M (June 1, 2015) Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4 2 84–89.
IEEE D. Mundan, B. A. Meral, A. Demir, and M. Doğaner, “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 4, no. 2, pp. 84–89, 2015.
ISNAD Mundan, Durhasan et al. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 4/2 (June 2015), 84-89.
JAMA Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4:84–89.
MLA Mundan, Durhasan et al. “Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri Ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2015, pp. 84-89.
Vancouver Mundan D, Meral BA, Demir A, Doğaner M. Süt Sığırı İşletmelerinde Sütteki Toplam Bakteri ve Somatik Hücre Sayısının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2015;4(2):84-9.