The aim of this study was to determine the effects of rations containing 2.5% and 5% dietary liquit colostrum on
the live weight gain, feed conversion efficiency, feed comsumption and some serum biochemical parameters in Japanese
quails. A total of 90 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) were divided in to 1 control and 2 experimental groups
each containing 30 birds. Each group was replicated in six cages with five quails and fed for a period of 42 days. Treatments
were 1) control 2) diet included 2.5% liquid colostrum 3) diet included 5% liquid colostrum. At the end of experiment, in
treatments containing liquit colostrum on the live weight gain (P< 0.0001), slaughter weight (P< 0.001), feed consumption
(P< 0.0001) and feed efficiency of quails significantly increased (P< 0.002) compared to the control. Result showed that Ca
(P< 0.01) and Mg (P< 0.05) levels in group 5% liquid colostrum significantly increased compared to the control while glucose
level was decreased. Alkaline phosphatase, aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, urea, albumin,
creatinine, direct bilirubin, total bilirubin, total protein, iron and phosphorus levels were not statistically different among
the groups. The addition of liquid colostrum to the quail ration improved the final body weight, live weight gain, cumulative
feed intake and feed efficiency of quails. It is concluded that liquit colostrum could be added to quail rations, as long as it is
economically advantages.
Bu araştırma rasyona %2.5 ve %5 oranında diyetsel sıvı kolostrumun ilavesinin Japon bıldırcınlarında canlı ağırlık
artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı ile bazı serum biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin belirlenmesi
amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 90 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) herbirinde 30’ar hayvan bulunan
bir kontrol ve iki deneme grubuna ayrıldı. Bıldırcınlar her bir bölmede 5 bıldırcın olacak şekilde 6 tekrarlı kafeste barındırıldı
ve hayvanlar 42 gün boyunca beslendi. Deneme grupları; 1) kontrol, 2) %2.5 sıvı kolostrum içeren diyet ve 3) %5 sıvı
kolostrum içeren diyet şeklindeydi. Araştırma sonunda sıvı kolostrum içeren gruplarda kesim ağırlığı (P< 0.001), canlı ağırlık
artışı (P< 0.0001), yem tüketimi (P< 0.0001) ve yemden yararlanma (P< 0.002) oranı kontrol grubuna kıyasla önemli derece
arttı. Sonuçlar, %5 sıvı kolostrumla beslenen grubun glikoz düzeyleri, kontrol grubuna göre önemli derecede (P< 0.01)
azaldığını, Ca (P< 0.01) ve Mg (P< 0.05) düzeylerinin ise önemli derecede arttığını gösterdi. Alkalin fosfataz, aspartat
aminotransferaz, alanin aminotransferaz, üre, albümin, kreatinin, direkt bilirubin, total bilirubin, total protein, demir ve
fosfor düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistiksel bir fark bulunmadı. Bıldırcın rasyonlarına sıvı kolostum katkısı
kesim ağırlığı, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranını iyileştirdi. Ekonomik olduğu takdirde bıldırcın
rasyonlarına sıvı kolostrum ilavesinin yapılabileceği sonucuna varıldı.
Other ID | JA97RH23RM |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Submission Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 2 |