Çalışmanın
amacı, vitamin-mineral ikamesinin, çiğ süt veya flaş pastörize süt ile beslenen
buzağılarda ağırlık artışı ve genel sağlık durumu üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır.
Çalışmada iki farklı işletmeye ait 40 buzağı kullanılmıştır. A işletmesinde, 10
buzağıya günde iki kez çiğ süt ile birlikte 7,5 g. (15g/buzağı/gün) süt ikamesi
yapılmış (AM grubu), diğer 10 buzağıya ikame yapılmamış ve 60 gün boyunca çiğ süt
ile beslenmişlerdir (AC grubu). B işletmesinde, 10 buzağıya günde iki kez pastörize
süt (72°C' de 15sn) ile karıştırılmış şekilde 7,5 g. (15g/buzağı/gün) süt ikamesi
yapılmış (BM grubu), diğer 10 buzağıya ikame yapılmamış ve 60 gün boyunca pastörize
süt ile beslenmişlerdir (AC grubu). Buzağıların canlı ağırlığı doğumu takiben ve
sütten kesildikleri çalışmanın 60. gününde ölçülmüştür. AM, AC ve AM, BC
gruplarında doğum ağırlıkları (kg±SEM) sırası ile 34,6±1,59, 34,6±1,68 ve
36,4±2,51, 36,8±1,40 olarak ölçülmüştür. Sütten kesim ağırlıkları (kg±SEM) AM,
AC ve BM, BC gruplarında sırası ile 68,2±2,15, 65,9±1,89 ve 81,5±3,21,
72,8±2,38 olarak belirlenmiştir. Günlük Canlı Ağırlık Artışı (GCAA) (gr±SEM),
AM, AC ve BM, BC gruplarında sırası ile 560±35, 522±25 ve 768±30, 600±19 olarak
hesaplanmıştır. AM ve AC gruplarında GCAA benzer olmasına karşın, BM grubunda
GCAA ve sütten kesim ağırlığı BC grubuna göre yüksek (P<0.05) bulunmuştur.
Sonuç olarak, vitamin ve iz mineral ikamesinin pastörize atık süt ile beslenen buzağılarda
canlı ağırlık artışı ve sağlık üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
The
aim of the presented study is to investigate the effects of vitamin-mineral
supplement on weight gain and health of dairy calves fed raw or pasteurized
milk. The study was conducted on 40 calves from two different herds. Ten calves
from herd A, received raw milk and 7.5 g of supplement twice daily (15g/calf/day)
for 60 days (AM group); 10 other calves did not receive any supplement and were
fed raw milk for 60 days (AC group).Ten calves from herd B (BM group), received
7.5 g of supplement twice daily (15g/calf/day) for 60 days mixed with
pasteurized milk (72°C for 15 s). Calves in BC group (n:10) did not receive any
supplement and calves in this group were fed with pasteurized milk for 60 days.
Body weight of all calves were measured just after birth and on day 60 of the
study when calves were weaned. Birth weights (kg±SEM) of groups AM, AC and BM,
BC were 34.6±1.59, 34.6±1.68 and 36.4±2.51, 36.8±1.40 respectively. Weaning weights
(kg±SEM) of groups AM, AC and BM, BC were 68.2±2.15, 65.9±1.89 and 81.5±3.21,
72.8±2.38 respectively. ADG (g±SEM) of groups AM, AC and BM, BC were calculated
as 560±35, 522±25 and 768±30, 600±19 respectively. ADG and weaning weight of AM
and AC was similar; however, ADG and weaning weight of BM was significantly
higher (P<0.05) than ADG and weaning weight of BC. In conclusion, vitamin
and trace element supplementation has beneficial effects on weight gain and
health of dairy calves fed pasteurized waste milk.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Submission Date | June 28, 2017 |
Acceptance Date | August 18, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 2 |