Bu çalışma ruminantlarda yaygın olarak kullanılan bazı
kaba yemlere katılan probiyotiklerin (Lactobacillus
rhamnosus, Bifidobacterium lactis
ve Saccharomyces boulardii) in vitro
ortamda metan gazı oluşumuna etkisini tespit etmek için yapılmıştır. Bu amaçla
%0.1 oranında probiyotik ilave edilen öğütülmüş kaba yem örnekleri rumen sıvısı
içeren özel cam tüpler içerisinde 39 °C’de 24 saat inkube edilmiştir.
İnkubasyon sonunda oluşan toplam gaz içerisindeki metan (CH4) gazı
ve karbondioksit (CO2) yüzdesi CH4 ölçüm cihazı
yardımıyla belirlenmiştir. Ayrıca her bir deneme grubundaki in vitro organik
madde sindirilebilirliği (IVOMS), amonyak azotu miktarı (NH3-N),
metabolik enerji (ME) ve pH değerleri belirlenmiştir. Buğday samanına ilave
edilen B. lactis’in oluşan toplam
gaz, CH4 ve CO2 hacmini ve IVOMS’ni düşürdüğü, S. boulardii’nin ise CH4
yüzdesini yükseltirken, CO2 yüzdesini düşürdüğü gözlenmiştir. Çayır
kuru otuna ilave edilen L. rhamnosus
oluşan toplam gaz miktarını, CH4 miktarını ve IVOMS’ni yükseltirken
CH4 yüzdesini etkilememiştir. Silaj ve yonca kuru otuna ilave edilen
probiyotikler CH4 ve CO2 düzeylerini etkilememiştir.
Sonuç olarak çalışmada buğday samanına katılan B. lactis dışındaki probiyotik mikroorganizmalar CH4
üretimini arttırmış ya da etkilememiştir. Buğday samanına ilave edilen B. lactis’in CH4 miktarını
azaltması, Çayır kuru otuna ilave edilen L.
rhamnosus’un ise CH4 miktarını arttırmasının söz konusu yemlerin
IVOMS’ni etkilemesinden kaynaklandığı, bu nedenle sunulan çalışmada kullanılan
probiyotiklerin CH4 miktarını azaltmakta etkili olmadığı sonucuna
varılmıştır.
The objective of this study
was to determine the effects of probiotics (Lactobacillus
rhamnosus, Bifidobacterium lactis and Saccharomyces
boulardii) added to some roughages on in vitro methane production. Ground
roughage samples added with 0.1% of probiotics were incubated in special glass
tubes containing rumen fluid at 39 °C for 24 h. Percentages of methane (CH4)
and carbon dioxide (CO2) in total gas produced were measured by
using a methane measuring device. Additionally, in vitro organic matter
digestibility (IVOMD), amount of ammonia nitrogen (NH3-N), metabolic
energy (ME) and pH values were also determined. Addition of B. lactis to wheat straw decreased CH4
and CO2 amount and IVOMD while S.
boulardii increased the percentage of CH4 and decreased the
percentage of CO2. Among probiotics added to grass hay L. rhamnosus
increased total gas volume, CH4 volume and IVOMD while it did not
affect the percentage of CH4. It was detected that addition of the
probiotics to corn silage and alfa alfa roughage did not affect methane and
carbondioxyde levels. As a result, except for B. lactis, added to wheat straw, probiotic microorganisms used in
the present study increased or did not affect in vitro methane production. The
results suggested that decreased methane production in wheat straw added with B. lactis and increased methane
production in grass hay added with L. rhamnosus
resulted from the affected IVOMD of these roughages due to addition of these
probiotics and therefore use of the probiotics in this study was not effective
for reducing ruminal methane production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2019 |
Submission Date | March 14, 2019 |
Acceptance Date | May 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 1 |