Research Article
BibTex RIS Cite

Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması

Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 64 - 68, 25.06.2020
https://doi.org/10.31196/huvfd.723178

Abstract

Bu çalışmada sığır kas ve böbrek dokularında antibiyotik varlığının araştırılması amaçlandı. Çalışmada, Ankara’daki mezbahalarda kesimi yapılan 100 adet sığırın kas ve böbrek dokusu ile parekende satış yerlerinden alınan 100 adet sığır kas dokusu olmak üzere toplam 300 örnek test materyali olarak kullanıldı. Örnekler antibiyotik kalıntılarının tesbiti için 107 kob/ml Bacillus subtilis BGA spor solusyonunun ilave edildiği Üç Plak Test yöntemi kullanılarak test edildi. İncelenen 300 örneğin 5’i kas ve 2’si böbrek dokusu olmak üzere 7 (%2.3)’sinde antibiyotik kalıntısı bulunduğu, pozitif bulunan 4 kas örneğinin birden fazla pH değerinde inhibisyon zonu oluşturduğu saptandı. Böbrek örneklerinden 4 (%1.3)’ü şüpheli olarak değerlendirilirken, 289 (%96.4) örnekte antibiyotik varlığı tespit edilmedi. Tüketime sunulan hayvansal dokularda antibiyotik kalıntıları bulunması önemli sağlık problemlerine neden olabileceği için hayvan yetiştiricilerinin bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmaların etkin ve devamlı yapılmasının faydalı olacağı kanaatına varıldı.

References

  • Referans1Acaröz U, Arslan Acaröz D, Gürler Z, 2016: Gıdalarda Antibiyotik Kalıntılarının Saptanması için Enzim İmmunoassay Geliştirilmesi. Kocatepe Vet J, 9(2), 122-126.
  • Referans2Anonim, 1986: Allgemeine Verwaltungsvorschrift über die Durchführung der amtlichen Untersuchungen nach dem Fleishhygienegesetz (VwVFIHG) VOM 11.Dezember 1986, (Banz. Nr.238a vom 23. Dezember 1986).
  • Referans3Aydemir MA, Kılıç Altun S, Durmaz H, 2019: Detection of Antibiotic Drug Residues with Premi®Test in Sold Meats in Şanlıurfa Province. Harran Üniv Vet Fak Derg, 8 (2), 128-131.
  • Referans4Aydın A, Yılmaz Aksu F, 2015: Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları. Turkiye Klinikleri J Food Hyg Technol-Special Topics. 1(1), 1-9.
  • Referans5 Bahmani K, Shahbazi Y, Nikousefat Z, 2019: Monitoring and risk assessment of tetracycline residues in foods of animal origin. Food Sci Biotechnol. https://doi.org/10.1007/s10068-019-00665-x
  • Referans6 Bayou K, Haile N, 2017: Review on Antibiotic Residues in Food of Animal Origin: Economic and Public Health Impacts. Appl. J. Hygiene, 6 (1), 01-08.
  • Referans7 Beyene T, 2016: Veterinary Drug Residues in Food-animal Products: Its Risk Factors and Potential Effects on Public Health. J Veterinar Sci Technol, 7, 285. doi:10.4172/2157-7579.1000285.
  • Referans8 Chafer-Pericas C, Maquieira A, Puchades R, 2010: Fast screening methods to detect antibiotic residues in food samples. Trends Anal Chem, 29 (9), 1038-1049.
  • Referans9 Founou LL, Founou RC, Essack SY, 2016: Antibiotic Resistance in the Food Chain: A Developing Country-Perspective. Front. Microbiol, 7, 1881. doi: 10.3389/fmicb.2016.01881
  • Referans10 Gruber VH, Hinterdorfer F, Jarc H, 1988: Erfahrungen mit der Verwendung einer B. licheniformis-Platte zum besseren Sulfonamid nach weis im biologishen Hemmstoff test. Wien Tierattl. Mschr, 76, 157-160.
  • Referans11 Gürbüz S, Keskin O, Gürbilek SE, Tel OY, Akın Yigin A, Demirci M, 2018: Presence of Staphylococcus aureus, staphylococcal enterotoxins and antimicrobial resistance in traditionally produced raw milk cheeses. J Food Saf Food Qual, 69, 171–176.
  • Referans12 Jabbar A, Ur-Rehman S, 2013: Microbiological Evaluation of Antibiotic Residues in Meat, Milk and Eggs. J Microbiol Biotechnol Food Sci, 2 (5), 2349-2354.
  • Referans13Kantiani L, Marinella Farré M, Barceló D, Barceló D, 2009: Analytical methodologies for the detection of β-lactam antibiotics in milk and feed samples. Trends Anal Chem, 28 (6), 729-744.
  • Referans14 Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ, 2007: Sığır Etlerinde Streptomisin ve Sulfametazin (Sulfadimidin) Kalıntıları. Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med, 26(1-2), 17-20.
  • Referans15 Pikkemaat MG, 2009: Microbial screening methods for detection of antibiotic residues in slaughter animals. Anal Bioanal Chem, 395, 893–905.
  • Referans16 Prajwal S, Vasudevan VN, Sathu T, Irshad A, Nayankumar SR, Pame K, 2017: Antibiotic residues in food animals: Causes and health effects. J. Pharm. Innov, 6(12), 01-04.
  • Referans17 Sanz D, Razquin P, Condón S, Juan T, Herraiz B, Mata L, 2015: Incidence of Antimicrobial Residues in Meat Using a Broad Spectrum Screening Strategy. Eur J Nutr Food Saf, 5(3), 156-165.
  • Referans18 Schramm G, Ellerbroek L, Weise E, Reuter G, 1994: Mikrobiologischer Hemmstoffnachweis in fleisch 2 Experimenteller vergleich des Neuen Niederlandischen Nierentestsund der US-amerikanischen STOP-und Cast-Test mit dem Dreiplattentest. Fleischw, 74, 649-652.
  • Referans19 Singh S, Shukla S, Tandia N, Kumar N, Paliwal R, 2014: Antibiotic Residues: A Global Challenge. Pharma Science Monitor, 5(3), 184-197.
  • Referans20 Vishnuraj MR, Kandeepan G., Rao KH, Chand S, Kumbhar V, 2016: Occurrence, public health hazards and detection methods of antibiotic residues in foods of animal origin: A comprehensive review. Cogent Food Agric, 2, 1, 1235458.
  • Referans21 Wahab Alla MB, Mohamed TE, Abdelgadir AE, 2011: Detection of Antibiotics Residues in Beef in Ghnawa Slauterhouse, Khartoum State,Sudan. U of K. J. Vet. Med. & Anim. Prod, 2 (1), 71-88.
  • Referans22 Yıbar A, Soyutemiz E, 2013: Antibiotics Use in Food-Producing Animals and Possible Residual Risk. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg, 8(1), 97-104.
  • Referans23 Yüksek N, 2001 Etlerde Antibiyotik Kalıntılarının Aranması Üzerinde Çalışmalar. J Fac Vet Med, 20, 85-90.
  • Referans24 Zamaro BM, Yabut JMP, 1989: Detection of antibacterial residues in pork using Hermsstoff test. Phil J Vet Med, 26, 3-6.
Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 64 - 68, 25.06.2020
https://doi.org/10.31196/huvfd.723178

Abstract

References

  • Referans1Acaröz U, Arslan Acaröz D, Gürler Z, 2016: Gıdalarda Antibiyotik Kalıntılarının Saptanması için Enzim İmmunoassay Geliştirilmesi. Kocatepe Vet J, 9(2), 122-126.
  • Referans2Anonim, 1986: Allgemeine Verwaltungsvorschrift über die Durchführung der amtlichen Untersuchungen nach dem Fleishhygienegesetz (VwVFIHG) VOM 11.Dezember 1986, (Banz. Nr.238a vom 23. Dezember 1986).
  • Referans3Aydemir MA, Kılıç Altun S, Durmaz H, 2019: Detection of Antibiotic Drug Residues with Premi®Test in Sold Meats in Şanlıurfa Province. Harran Üniv Vet Fak Derg, 8 (2), 128-131.
  • Referans4Aydın A, Yılmaz Aksu F, 2015: Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları. Turkiye Klinikleri J Food Hyg Technol-Special Topics. 1(1), 1-9.
  • Referans5 Bahmani K, Shahbazi Y, Nikousefat Z, 2019: Monitoring and risk assessment of tetracycline residues in foods of animal origin. Food Sci Biotechnol. https://doi.org/10.1007/s10068-019-00665-x
  • Referans6 Bayou K, Haile N, 2017: Review on Antibiotic Residues in Food of Animal Origin: Economic and Public Health Impacts. Appl. J. Hygiene, 6 (1), 01-08.
  • Referans7 Beyene T, 2016: Veterinary Drug Residues in Food-animal Products: Its Risk Factors and Potential Effects on Public Health. J Veterinar Sci Technol, 7, 285. doi:10.4172/2157-7579.1000285.
  • Referans8 Chafer-Pericas C, Maquieira A, Puchades R, 2010: Fast screening methods to detect antibiotic residues in food samples. Trends Anal Chem, 29 (9), 1038-1049.
  • Referans9 Founou LL, Founou RC, Essack SY, 2016: Antibiotic Resistance in the Food Chain: A Developing Country-Perspective. Front. Microbiol, 7, 1881. doi: 10.3389/fmicb.2016.01881
  • Referans10 Gruber VH, Hinterdorfer F, Jarc H, 1988: Erfahrungen mit der Verwendung einer B. licheniformis-Platte zum besseren Sulfonamid nach weis im biologishen Hemmstoff test. Wien Tierattl. Mschr, 76, 157-160.
  • Referans11 Gürbüz S, Keskin O, Gürbilek SE, Tel OY, Akın Yigin A, Demirci M, 2018: Presence of Staphylococcus aureus, staphylococcal enterotoxins and antimicrobial resistance in traditionally produced raw milk cheeses. J Food Saf Food Qual, 69, 171–176.
  • Referans12 Jabbar A, Ur-Rehman S, 2013: Microbiological Evaluation of Antibiotic Residues in Meat, Milk and Eggs. J Microbiol Biotechnol Food Sci, 2 (5), 2349-2354.
  • Referans13Kantiani L, Marinella Farré M, Barceló D, Barceló D, 2009: Analytical methodologies for the detection of β-lactam antibiotics in milk and feed samples. Trends Anal Chem, 28 (6), 729-744.
  • Referans14 Oruç HH, Cengiz M, Bağdaş D, Uzunoğlu İ, 2007: Sığır Etlerinde Streptomisin ve Sulfametazin (Sulfadimidin) Kalıntıları. Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med, 26(1-2), 17-20.
  • Referans15 Pikkemaat MG, 2009: Microbial screening methods for detection of antibiotic residues in slaughter animals. Anal Bioanal Chem, 395, 893–905.
  • Referans16 Prajwal S, Vasudevan VN, Sathu T, Irshad A, Nayankumar SR, Pame K, 2017: Antibiotic residues in food animals: Causes and health effects. J. Pharm. Innov, 6(12), 01-04.
  • Referans17 Sanz D, Razquin P, Condón S, Juan T, Herraiz B, Mata L, 2015: Incidence of Antimicrobial Residues in Meat Using a Broad Spectrum Screening Strategy. Eur J Nutr Food Saf, 5(3), 156-165.
  • Referans18 Schramm G, Ellerbroek L, Weise E, Reuter G, 1994: Mikrobiologischer Hemmstoffnachweis in fleisch 2 Experimenteller vergleich des Neuen Niederlandischen Nierentestsund der US-amerikanischen STOP-und Cast-Test mit dem Dreiplattentest. Fleischw, 74, 649-652.
  • Referans19 Singh S, Shukla S, Tandia N, Kumar N, Paliwal R, 2014: Antibiotic Residues: A Global Challenge. Pharma Science Monitor, 5(3), 184-197.
  • Referans20 Vishnuraj MR, Kandeepan G., Rao KH, Chand S, Kumbhar V, 2016: Occurrence, public health hazards and detection methods of antibiotic residues in foods of animal origin: A comprehensive review. Cogent Food Agric, 2, 1, 1235458.
  • Referans21 Wahab Alla MB, Mohamed TE, Abdelgadir AE, 2011: Detection of Antibiotics Residues in Beef in Ghnawa Slauterhouse, Khartoum State,Sudan. U of K. J. Vet. Med. & Anim. Prod, 2 (1), 71-88.
  • Referans22 Yıbar A, Soyutemiz E, 2013: Antibiotics Use in Food-Producing Animals and Possible Residual Risk. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg, 8(1), 97-104.
  • Referans23 Yüksek N, 2001 Etlerde Antibiyotik Kalıntılarının Aranması Üzerinde Çalışmalar. J Fac Vet Med, 20, 85-90.
  • Referans24 Zamaro BM, Yabut JMP, 1989: Detection of antibacterial residues in pork using Hermsstoff test. Phil J Vet Med, 26, 3-6.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Articles
Authors

Semra Gürbüz 0000-0002-7099-0308

Publication Date June 25, 2020
Submission Date April 19, 2020
Acceptance Date June 17, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Gürbüz, S. (2020). Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(1), 64-68. https://doi.org/10.31196/huvfd.723178
AMA Gürbüz S. Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. June 2020;9(1):64-68. doi:10.31196/huvfd.723178
Chicago Gürbüz, Semra. “Sığır Kas Ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9, no. 1 (June 2020): 64-68. https://doi.org/10.31196/huvfd.723178.
EndNote Gürbüz S (June 1, 2020) Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9 1 64–68.
IEEE S. Gürbüz, “Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması”, Harran Univ Vet Fak Derg, vol. 9, no. 1, pp. 64–68, 2020, doi: 10.31196/huvfd.723178.
ISNAD Gürbüz, Semra. “Sığır Kas Ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 9/1 (June 2020), 64-68. https://doi.org/10.31196/huvfd.723178.
JAMA Gürbüz S. Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. 2020;9:64–68.
MLA Gürbüz, Semra. “Sığır Kas Ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 1, 2020, pp. 64-68, doi:10.31196/huvfd.723178.
Vancouver Gürbüz S. Sığır Kas ve Böbrek Dokularında Antibiyotik Kalıntılarının Araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg. 2020;9(1):64-8.