Yağ asitlerinin insan sağlığı açısından hastalıkları önleyici ve tedavi edici özelliği vardır. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde kaliteyi etkileyen önemli bir parametredir. Dolayısıyla hayvansal ürünlerde yağ asidi kompozisyonun belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma Akkaraman (Akk), Bafra (Baf) ve Bafra x Akkaraman (F1) koyunlarda süt yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yağ asidi kompozisyonu, her genotipten rastgele seçilen 12 koyundan laktasyonun başlangıç, orta ve son dönemlerinde alınan süt örnekleri ile Gaz Kromatografi Kütle Spektrofotometrisi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Laktasyon boyunca Akk, Baf ve F1 genotipi koyunlarda belirlenen genel ortalama toplam doymuş yağ asidi (ΣDYA) oranı sırasıyla %64,66±0,40; 60,61±0,97 ve 58,23±0,81; toplam doymamış yağ asidi oranı (ΣDŞYA) %35,06±0,40; 38,97±1,00 ve 41,29±0,78; Σω6/Σω3 oranı 4,16±0,16; 4,44±0,17 ve 4,36±0,26; Besleyici Değer (BD) 1,43±0,03; 1,44±0,05 ve 1,38±0,04; Aterojenik Indeks (AI) değeri 1,69±0,04; 1,41±0,08 ve 1,25±0,04; Trombojenik Indeks (TI) değeri ise 1,50±0,02; 1,33±0,09 ve 1,13±0,04 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, belirlenen yağ asidi kompozisyonun koyun sütü için bildirilen değerlere uyumlu olduğu tespit edilirken; genotip grupları arasında bazı yağ asidi profilleri bakımından farklılık olduğu söylenebilir.
Ankara Üniversitesi BAP Koordinatörlü
16L0239013
Bu araştırma Ankara Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü tarafından (Proje no: 16L0239013) desteklenmiştir.
Fatty acids have preventive and therapeutic properties in terms of human health. It is also important parameter affecting the milk quality and dairy products. Therefore, determining the fatty acid composition in animal products is of great importance. This research was carried out to determine milk fatty acid composition in Akkaraman (Akk), Bafra (Baf) and Bafra x Akkaraman (F1) sheep. Fatty acid composition was determined by using Gas Chromatography Mass Spectrophotometry method with milk samples taken from 12 sheep selected randomly from each genotype at the beginning, middle and end of lactation. The overall means in sheep from Akkaraman, Bafra ve Bafra x Akkaraman F1 were found as %64,66±0,40; 60,61±0,97 and 58,23±0,81 for total saturated fatty acids rate (ΣSFA); %35,06±0,40; 38,97±1,00 and 41,29±0,78 for total unsaturated fatty acids rate (ΣUFA); 4,16±0,16; 4,44±0,17 and 4,36±0,26 for Σω6/Σω3 rate; 1,43±0,03; 1,44±0,05 and 1,38±0,04 for Nutritive Value; 1,69±0,04; 1,41±0,08 and 1,25±0,04 for Atherogenic Index (AI); 1,50±0,02; 1,33±0,09 and 1,13±0,04 for Thrombogenic Index (TI), respectively. As a result, it is determined that the determined fatty acid composition is compatible with the values reported for sheep milk; It may be said that there are differences between genotype groups in terms of some fatty acid profiles.
16L0239013
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 16L0239013 |
Publication Date | December 23, 2020 |
Submission Date | June 30, 2020 |
Acceptance Date | October 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 2 |