Year 2013, Volume 1 , Issue 1, Pages 0 - 0 2013-05-01

SOME  CHEMICAL  PROPERTIES  OF  CHESTNUT  (CASTANEA  SATIVA  MILL.)  FRUIT     COLLECTED  FROM  DIFFERENT  LOCATIONS  IN  TURKEY

Fatih ER [1] , Mehmet Musa ÖZCAN [2] , Erman DUMAN [3] , Züleyha ENDES [4]


Chemical   properties   (including   moisture,   ash,   crude   oil,   crude   protein,   crude   fibre,     total  carbohydrate,   total   phenol     and   minerals)   of   completely   ripe   chestnut   (Castanea   sativa   Mill.)   fruits  collected  from  different  locations  (Aydın,  Bursa  and  Kastamonu)  were  determined.  Total  phenol  contents  of  chestnut  fruits  changed    between  21.8-­‐24.7  g  GAE/100  g  extract.  The  some  macro  and  micro  element  contents  of  chestnut  fruit  were  determined  by  Inductively  Coupled  Plasma-­‐Atomic  Emission  Spectroscopy  (ICP-­‐AES).  The  chestnuts  contained  different  amounts  of  Ca,  Mg,  K,  P,  Na  and  Zn.  These  values  were  found  as  2090-­‐2710  ppm,  1216-­‐1713  ppm,  10719-­‐14867  ppm,  1627-­‐1849  ppm,  297-­‐418  ppm,  and  47-­‐79  ppm,  respectively.
Bu çalışmada, farklı lokasyonlardan toplanan tamamen olgunlaşmış kestane (Castanea sativa Mill.) meyveleri’nin kimyasal özellikleri (nem, kül, ham yağ, ham lif, toplam karbonhidrat, toplam fenol ve mineral madde içeriği) belirlenmiştir. Kestane meyveleri’nin toplam fenol içeriği 21.8-­‐24.7 g GAE/100 garasında değişmiştir. Kestane meyvesi’nin bazı makro ve micro element içerikleri ICP-­‐AES ile tespit edilmiştir. Kestaneler farklı miktarlarda Ca, Mg, K, P, Na ve Zn içermektedir. Bu değerler, sırasıyla 2090-­‐ 2710 ppm, 1216-­‐1713 ppm, 10719-­‐14867 ppm, 1627-­‐1849 ppm, 297-­‐418 ppm ve 47-­‐79 ppm bulunmuştur.
Chestnut,  Castanea  sativa,  minerals,  physical  and  chemical  properties
Other ID JA95JM23EZ
Journal Section Research Article
Authors

Author: Fatih ER

Author: Mehmet Musa ÖZCAN

Author: Erman DUMAN

Author: Züleyha ENDES

Dates

Publication Date : May 1, 2013

APA Er, F , Özcan, M , Duman, E , Endes, Z . (2013). SOME  CHEMICAL  PROPERTIES  OF  CHESTNUT  (CASTANEA  SATIVA  MILL.)  FRUIT     COLLECTED  FROM  DIFFERENT  LOCATIONS  IN  TURKEY . International Anatolia Academic Online Journal Sciences Journal , 1 (1) , 0-0 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/iaaojf/issue/32113/356044