Bu araştırmada İzmir ili Güzelbahçe ve Menderes ilçesinden alınan koyun
sütlerinde bulunan protein, yağ, pH gibi biyokimyasal parametrelerinin
karşılaştırması amaçlanmıştır. Araştırma ile ilgili veriler İzmir ili
Güzelbahçe ve Menderes ilçelerinden elde edilmiştir. Sütlerin biyokimyasal
parametrelerine ait ortalamaları ilçeler arasında karşılaştırılırken bağımsız
iki örnek T testinden yararlanılmıştır Araştırmada Güzelbahçe ilçesi
koyunlarının süt pH değerleri (6.67) Menderes ilçesi koyunlarının pH
değerlerinden (6.60) yüksek seviyede bulunmuştur. Dolayısıyla Menderes
ilçesinden elde edilen sütlerin Güzelbahçe ilçesinden elde edilen süt
örneklerine göre daha asidik yapıda oldukları görülmektedir. Yağ ve
protein değerleri bakımından Güzelbahçe (% 5.93 yağ ve % 6.79 protein)
ve Menderes (% 6.04 yağ ve % 5.8 protein) ilçelerinin arasında fark
bulunamamıştır. Ülkemiz koyun ırklarının mevsimler ve aylar bazında
illere göre referans değerlerinin gösterildiği çalışmalar literatürde yeterli
değildir. Bu araştırmada İzmir İli Güzelbahçe ve Menderes ilçelerinden
elde edilen koyun sütlerinde toplam yağ, protein ve pH gibi sütün
ekonomisini direk veya dolaylı olarak ilgilendiren en önemli biyokimyasal
parametrelerin karşılaştırılması ile aynı zamanda literatürde söz konusu
eksikliğin giderilmesine de çalışılmıştır. Süt parametreleri üzerinde
yapılacak çalışmalara ağırlık verilerek, ülkemiz için bölgesel bazda süt
referans değerlerine ait haritaların çıkarılması durumunda süt sanayisi için
büyük avantajlar elde edileceği bildirilmektedir.
Diğer ID | JA73JC44CS |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 21 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)