BibTex RIS Cite

Adıyaman İlinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Ab ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Year 2014, Volume: 6 Issue: 22, 1 - 7, 01.06.2014

Abstract

Bu araştırma Adıyaman ilinden elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme
sahip toplam yağ, protein ve kuru madde gibi biyokimyasal parametrelerin
Türk ve Avrupa Birliği Standartlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Araştırmada Adıyaman ilinden 2014 yılının Şubat ayında
günlük olarak toplanan ve tanklarla il bünyesindeki özel bir süt ürünleri
üretim işletmesine getirilen sütlerin işletmede yapılan günlük analizleri
sonucunda elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Yapılan araştırmalar
sonucunda Şubat ayına ait kuru madde değerlerinin (8,49±0,05) istatistik
açıdan Türk Standartlarına (En az %8,5) uygun olduğu saptanmışken,
AB Standartlarına (En az %12,5) uygun olmadığı belirlenmiştir. Yağ
değerlerinin (3,23±0,02) istatistiki açıdan Türk (En az %3,5) ve AB
(En az % 3,6) standartlarından düşük olduğu belirlenmiştir. Protein
değerlerinin (3,38±0,03) ise TS ve AB Standartlarında istenen minimum
değerlerin (% 2.8 ve % 3) üzerinde olduğu gözlenmiştir. Dolayısıyla
protein değerleri TSE ve AB Standartlarına uygun bulunmuştur denebilir.
Süt toplam yağı bakımından Şubat ayında elde edilen ortalama değerlerin
TSE tarafından sütte olması istenen % 3,5’luk değerden istatistikî olarak
daha düşük sonuçlar göstermesi mevcut durumda dezavantaj olarak göze
çarpmaktadır. Adıyaman ilinden elde edilen sütlerdeki protein değerleri
Türk ve Avrupa Birliği Standartlarındaki minimum değerlerin oldukça
üstünde çıkmıştır. Buda göstermektedir ki bu bölgedeki sütlerin kalitesi
yağda olduğunun tersine protein açısından oldukça iyi bir düzeydedir.
Yapılacak yeni araştırmalar ile bulunan sonuçların desteklenmesi faydalı
olacaktır. Mevcut araştırmada ekonomik öneme sahip süt yağı, proteini
ve kuru maddesi ele alınıp incelenmiştir. Adı geçen parametreler dışında
diğer biyokimyasal parametrelerinde belirlenerek tüm parametrelere ait
referans değerlerin gösterileceği kapsamlı araştırmaların yapılması sektör
açısından ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesini sağlayacaktır.

Year 2014, Volume: 6 Issue: 22, 1 - 7, 01.06.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA78PK68GN
Journal Section Articles
Authors

Hülya Yıldırım This is me

Murat Çimen This is me

Asiye İlhan This is me

Zinet Turan This is me

Zeynep Demir This is me

Burçin Demir This is me

Publication Date June 1, 2014
Submission Date June 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 22

Cite

APA Yıldırım, H., Çimen, M., İlhan, A., Turan, Z., et al. (2014). Adıyaman İlinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Ekonomik Öneme Sahip Biyokimyasal Parametrelerin Ab ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(22), 1-7.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc-300x105-1.png