Bu araştırma Adıyaman ilinden elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme
sahip toplam yağ, protein ve kuru madde gibi biyokimyasal parametrelerin
Türk ve Avrupa Birliği Standartlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Araştırmada Adıyaman ilinden 2014 yılının Şubat ayında
günlük olarak toplanan ve tanklarla il bünyesindeki özel bir süt ürünleri
üretim işletmesine getirilen sütlerin işletmede yapılan günlük analizleri
sonucunda elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Yapılan araştırmalar
sonucunda Şubat ayına ait kuru madde değerlerinin (8,49±0,05) istatistik
açıdan Türk Standartlarına (En az %8,5) uygun olduğu saptanmışken,
AB Standartlarına (En az %12,5) uygun olmadığı belirlenmiştir. Yağ
değerlerinin (3,23±0,02) istatistiki açıdan Türk (En az %3,5) ve AB
(En az % 3,6) standartlarından düşük olduğu belirlenmiştir. Protein
değerlerinin (3,38±0,03) ise TS ve AB Standartlarında istenen minimum
değerlerin (% 2.8 ve % 3) üzerinde olduğu gözlenmiştir. Dolayısıyla
protein değerleri TSE ve AB Standartlarına uygun bulunmuştur denebilir.
Süt toplam yağı bakımından Şubat ayında elde edilen ortalama değerlerin
TSE tarafından sütte olması istenen % 3,5’luk değerden istatistikî olarak
daha düşük sonuçlar göstermesi mevcut durumda dezavantaj olarak göze
çarpmaktadır. Adıyaman ilinden elde edilen sütlerdeki protein değerleri
Türk ve Avrupa Birliği Standartlarındaki minimum değerlerin oldukça
üstünde çıkmıştır. Buda göstermektedir ki bu bölgedeki sütlerin kalitesi
yağda olduğunun tersine protein açısından oldukça iyi bir düzeydedir.
Yapılacak yeni araştırmalar ile bulunan sonuçların desteklenmesi faydalı
olacaktır. Mevcut araştırmada ekonomik öneme sahip süt yağı, proteini
ve kuru maddesi ele alınıp incelenmiştir. Adı geçen parametreler dışında
diğer biyokimyasal parametrelerinde belirlenerek tüm parametrelere ait
referans değerlerin gösterileceği kapsamlı araştırmaların yapılması sektör
açısından ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesini sağlayacaktır.
Diğer ID | JA78PK68GN |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 22 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)