Bu araştırmada Adıyaman ilinden Şubat ve Ekim aylarında elde edilen
sütlerde SH ve pH değerlerinin karşılaştırması amaçlanmıştır. Ülkemizde
bölgesel olarak ve daha da kapsamlı olmak şartıyla il ve ilçeler
düzeyinde süt parametre değerlerine ait referans değerlerin gösterileceği
araştırmaların yapılması gerekmektedir. Şimdiye kadar yapılan mevcut
araştırmalarında paralel çalışmalarla desteklenmesi önem arz etmektedir.
Çünkü ülkemiz AB’ne aday bir ülke olarak sütte parametre değerlerine
yönelik olarak kapsamlı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duymaktadır.
Bu amaçla bu araştırmada Adıyaman ilinde Şubat ve Ekim ayalarında
süt parametrelerinin elde edilerek karşılaştırılması ve mevcut parametre
değerlerinin literatürlere kazandırılması amaçlanmıştır. Adıyaman ilinden
söz konusu her iki ayın tüm günlerinde elde edilen sütlerde parametre
değerleri belirlenmiş ve bu parametre değerleri bağımsız iki örnek t
testi yardımıyla istatistiki olarak karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Yapılan
istatistikî karşılaştırma sonucunda her iki ay içinde sH ortalama değerinde
farklılık bulunmazken, pH ortalama değeri Ekim ayında daha düşük değer
göstermiştir. Bu araştırmada bulunan SH ve pH değerlerinin inek sütü
için bildirilen normal değerler ile uyum içinde olduğu görülmüştür. Bu
çalışmada bulunan sonuçların farklı yıllarda ve aylarda yapılacak benzer
getirilmesine ihtiyaç araştırmalarla desteklenerek konu ile ilgili farklı
yorumların duyulmaktadır.
Diğer ID | JA54CD23ST |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 22 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)