Bu araştırmada amaç Tekirdağ ilinden elde edilen sütlerin mevsimler
bazında biyokimyasal parametrelerinin karşılaştırılmasıdır. Konu ile
ilgili veriler 2013 yılının kış (Ocak, Şubat), ilkbahar (Mart, Nisan,
Mayıs), yaz (Haziran, Temmuz, Ağustos), sonbahar (Eylül, Ekim,
Kasım) mevsimlerinde özel bir süt fabrikası tarafından toplanan sütlerin
günlük tutulan kayıtlarından elde edilmiştir. İncelemeye konu olan
biyokimyasal parametrelerden donma noktası, yağ, protein ve yağsız
kuru madde değerleri mevsimler arasında varyans analizlerinden tek
yönlü manova yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Mevsimler arasında donma
noktası değerleri bakımından farklılık bulunmamıştır. Kış ve ilkbahar
mevsimlerinden elde edilen sütlerin yağ değerleri en yüksek seviyede
bulunurken, yaz mevsiminden elde edilen sütlerin yağ değerleri en düşük
seviyede bulunmuştur. Protein değerleri kış ve sonbahar sütlerinde diğer
mevsimlere göre daha yüksek değerde olup birbirine benzer ortalamalarda
çıkmıştır. Yaz sütlerinin protein içerikleri ise diğer mevsimlere göre en
düşük ortalama değerde bulunmuştur. Yağsız kuru madde değerleri ise
kış ve ilkbahar mevsimlerinde yüksek ve birbirlerine benzer bulunurken,
yaz ve sonbahar sütlerinde daha düşük bulunup kendi aralarında benzer
sonuçlar elde edilmiştir. Bölge sütlerinin yağ, protein, yağsız kuru madde
değerleri genel olarak incelendiğinde Türk Standartlarına uygun oldukları
görülmektedir. Yağ oranı yüksek ürünler elde edilmek istendiğinde
Tekirdağ ilinde kış ve ilkbahar dönemlerine ait sütlerin, protein oranı
yüksek ürünler elde edilmek istendiğinde ise sonbahar ve kış dönemi
sütlerinin daha avantajlı olduğu dikkati çekmektedir.
Diğer ID | JA43YP52HC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 22 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)