BibTex RIS Cite

Mardin İlinde Üretilen Pilavlık ve Köftelik Bulgurların Kimyasal Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Year 2014, Volume: 6 Issue: 23, 7 - 11, 01.09.2014

Abstract

Bu araştırma Mardin ilinde üretilen pilavlık ve köftelik bulgurların
kimyasal özelliklerinin Türk standartlarına uygunluğunu araştırmak
amacıyla yapılmıştır. Veriler 2014 yılının Temmuz ayında Mardin ili
Çağdaş Bulgur fabrikasından elde edilmiştir. Verilerin analiz sonuçları
SSPS paket programı kullanılarak istatistikî kontrole tabi tutulmuştur.
Buğday örnekleri için Türk Standartları referans değer olarak alınmış ve
standart değerlerle karşılaştırmada Tek örnek t testi analizi uygulanmıştır.
Yaptığımız araştırmada Mardin piyasasında temin edilen pilavlık ve köftelik
bulgurların kimyasal özelliklerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir. Pilavlık bulgurda bulunan rutubetin Türk standartları değeri
en çok %13 iken araştırmada %12,05 olarak bulunmuştur (p< 001). Külün
Türk standartları değeri en çok %2,0 iken araştırmada %1,33 bulunmuştur
(p< 001). Protein değerinin Türk standartları değeri en az %11 iken,
araştırmada %12, 32 olarak bulunmuştur (p< 001). Köftelik bulgurda
rutubetin Türk standartları değeri en çok %13 iken, araştırmada %11,74
olarak bulunmuştur (p< 001). Külün Türk standartları değeri en çok %2,0
iken araştırmada %1,27 bulunmuştur (p< 001). Protein değerinin Türk
standartları değeri en az %11 iken araştırmada %11,28 olarak bulunmuştur
(p< 001). Araştırmada Temmuz ayına ait pilavlık ve köftelik bulgurların
rutubet, protein, kül değerlerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir.

Year 2014, Volume: 6 Issue: 23, 7 - 11, 01.09.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA42EN48AP
Journal Section Articles
Authors

Zuhal Can This is me

Murat Çimen This is me

Şerzan Aslan This is me

Birol Öztürk This is me

Publication Date September 1, 2014
Submission Date September 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 23

Cite

APA Can, Z., Çimen, M., Aslan, Ş., Öztürk, B. (2014). Mardin İlinde Üretilen Pilavlık ve Köftelik Bulgurların Kimyasal Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(23), 7-11.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc-300x105-1.png