BibTex RIS Kaynak Göster

Mardin İlinde Üretilen Pilavlık ve Köftelik Bulgurların Kimyasal Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 23, 7 - 11, 01.09.2014

Öz

Bu araştırma Mardin ilinde üretilen pilavlık ve köftelik bulgurların
kimyasal özelliklerinin Türk standartlarına uygunluğunu araştırmak
amacıyla yapılmıştır. Veriler 2014 yılının Temmuz ayında Mardin ili
Çağdaş Bulgur fabrikasından elde edilmiştir. Verilerin analiz sonuçları
SSPS paket programı kullanılarak istatistikî kontrole tabi tutulmuştur.
Buğday örnekleri için Türk Standartları referans değer olarak alınmış ve
standart değerlerle karşılaştırmada Tek örnek t testi analizi uygulanmıştır.
Yaptığımız araştırmada Mardin piyasasında temin edilen pilavlık ve köftelik
bulgurların kimyasal özelliklerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir. Pilavlık bulgurda bulunan rutubetin Türk standartları değeri
en çok %13 iken araştırmada %12,05 olarak bulunmuştur (p< 001). Külün
Türk standartları değeri en çok %2,0 iken araştırmada %1,33 bulunmuştur
(p< 001). Protein değerinin Türk standartları değeri en az %11 iken,
araştırmada %12, 32 olarak bulunmuştur (p< 001). Köftelik bulgurda
rutubetin Türk standartları değeri en çok %13 iken, araştırmada %11,74
olarak bulunmuştur (p< 001). Külün Türk standartları değeri en çok %2,0
iken araştırmada %1,27 bulunmuştur (p< 001). Protein değerinin Türk
standartları değeri en az %11 iken araştırmada %11,28 olarak bulunmuştur
(p< 001). Araştırmada Temmuz ayına ait pilavlık ve köftelik bulgurların
rutubet, protein, kül değerlerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir.

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 23, 7 - 11, 01.09.2014

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA42EN48AP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zuhal Can Bu kişi benim

Murat Çimen Bu kişi benim

Şerzan Aslan Bu kişi benim

Birol Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Can, Z., Çimen, M., Aslan, Ş., Öztürk, B. (2014). Mardin İlinde Üretilen Pilavlık ve Köftelik Bulgurların Kimyasal Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(23), 7-11.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png