Bu araştırma Mardin ilinde üretilen pilavlık ve köftelik bulgurların
kimyasal özelliklerinin Türk standartlarına uygunluğunu araştırmak
amacıyla yapılmıştır. Veriler 2014 yılının Temmuz ayında Mardin ili
Çağdaş Bulgur fabrikasından elde edilmiştir. Verilerin analiz sonuçları
SSPS paket programı kullanılarak istatistikî kontrole tabi tutulmuştur.
Buğday örnekleri için Türk Standartları referans değer olarak alınmış ve
standart değerlerle karşılaştırmada Tek örnek t testi analizi uygulanmıştır.
Yaptığımız araştırmada Mardin piyasasında temin edilen pilavlık ve köftelik
bulgurların kimyasal özelliklerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir. Pilavlık bulgurda bulunan rutubetin Türk standartları değeri
en çok %13 iken araştırmada %12,05 olarak bulunmuştur (p< 001). Külün
Türk standartları değeri en çok %2,0 iken araştırmada %1,33 bulunmuştur
(p< 001). Protein değerinin Türk standartları değeri en az %11 iken,
araştırmada %12, 32 olarak bulunmuştur (p< 001). Köftelik bulgurda
rutubetin Türk standartları değeri en çok %13 iken, araştırmada %11,74
olarak bulunmuştur (p< 001). Külün Türk standartları değeri en çok %2,0
iken araştırmada %1,27 bulunmuştur (p< 001). Protein değerinin Türk
standartları değeri en az %11 iken araştırmada %11,28 olarak bulunmuştur
(p< 001). Araştırmada Temmuz ayına ait pilavlık ve köftelik bulgurların
rutubet, protein, kül değerlerinin Türk Standartlarına uygun oldukları
belirlenmiştir.
Diğer ID | JA42EN48AP |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 23 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)