Bu araştırmadaki amaç kış aylarında elde edilen sütlerdeki yağ ve protein
seviyelerinin Türk Standartlarına uygunluğunun belirlenmesidir. Bu
amaçla elde edilen biyokimyasal parametre ortalama değerlerinin Türk
Standartlarına ait referans değerler ile karşılaştırılmasında Tek Örnek
T-testinden yararlanılmıştır. Edirne ilinden elde edilen süt yağ(% 4,01)
ve protein (% 3,4) seviyeleri Türk Standartlarında belirtilen değerlerden
(toplam yağ en az %3.5, protein: en az % 2,8) yüksek bulunmuştur. Ayrıca
aylar varyans analizi yöntemi ile parametre ortalamaları bakımından kendi
aralarında karşılaştırıldığında, Aralık ayının protein ortalaması (%3.45),
Ocak (%3.40) ve Şubat (%3.34) aylarından yüksek değerler göstermiştir.
Ocak ayının protein seviyesi Aralık ayından düşük, Şubat ayından ise
yüksek değerde bulunmuştur. Şubat ayına ait süt protein ortalama değerinin
ise; Aralık ve Ocak aylarının protein seviyelerinden düşük olduğu
gözlemlenmiştir. Yağ seviyeleri ise; tüm aylar arasında birbirine benzer
ortalama değerler göstermiştir. Edirne ilinden elde edilen süt protein ve
yağ değerlerinin Türk Standartları için bildirilen alt eşiklerden istatistikî
olarak oldukça yüksek seviyelerde olması ilin ekonomik açıdan çok büyük
avantaja sahip olduğunu göstermektedir. Tüm mevsimlerin her bir ayına
ait süt protein ve yağ seviyeleri hakkında bilgilere ulaşmak amacıyla konu
ile ilgili daha fazla araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Diğer ID | JA79EC96EU |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 23 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)