BibTex RIS Cite

Adıyaman İli Kahta İlçesinden İlkbahar ve Kış Mevsimlerinde Elde Edilen Beyaz Peynirde Bazı Biyokimyasal Parametrelerin Karşılaştırılması

Year 2014, Volume: 6 Issue: 24, 1 - 6, 01.12.2014

Abstract

Bu çalışmada Adıyaman İli Kahta İlçesi Durak Köyünden Elde Edilen
beyaz peynirlerde bazı biyokimyasal parametrelerin İlkbahar ve kış
mevsimlerindeki değişimleri ele alınarak incelenmesi hedeflenmiştir.
Araştırmada beyaz peynirdeki yağ, kuru madde ve pH seviyeleri
değerlendirilmiştir. İlkbahar ve kış mevsimlerinde süt parametrelerinin
karşılaştırılmasında bağımsız iki örnek T testi analizinden yararlanılmıştır.
İlkbahar mevsiminde elde edilen beyaz peynirlerdeki toplam yağ oranı
istatistikî olarak Kış mevsiminden daha yüksek seviyede saptanmıştır.
İlkbahar mevsiminde elde edilen beyaz peynirlerdeki yağ değerleri kış
mevsiminde elde edilen peynirlerdeki yağ değerlerinden istatistikî olarak
daha yüksek seviyede bulunmuştur. İlkbahar ve kış dönemlerinde elde
edilen sütlerde kuru madde ve pH bakımından istatistikî farklılıklara
rastlanılmamaktadır. Yapılan çalışmada Kış mevsimindeki Beyaz peynire
(%17.5) kıyasla İlkbahar mevsimindeki Beyaz peynirde toplam yağ
oranının(%19.14) daha yüksek seviyede saptanması ilkbahar mevsimi için
avantajlı bir durum olarak görünmektedir. Bu sonuçlara göre örneklerin
alındığı iki mevsimdeki değişimler sadece yağ değerlerine etki etmektedir.
Peynir gibi süt ürünlerinin kalitesine etki eden biyokimyasal parametreler

üzerine değişik çevre koşullarında yapılacak farklı çalışmalara ihtiyaç
vardır Peynir biyokimyasal parametreleri üzerine hayvan, çevre ve
işletme koşullarının etkisinin incelenmesine yönelik kapsamlı olarak
yapılmış olan çalışmalar maalesef istenen seviyede değildir. Peynir
üreticilerinin de mevsimsel ve dönemsel olarak görülen farklılıklarda
peynirde biyokimyasal parametreleri optimum seviyede tutmak için çiğ
sütün mevcut bileşenlerini artırma noktasında gerekli tedbirleri almaları
gerekmektedir. Böylece Peynir üretiminden elde edecekleri karlarını
maksimize etme şansını yakalamış olacaklardır.

Year 2014, Volume: 6 Issue: 24, 1 - 6, 01.12.2014

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA68FK74FA
Journal Section Articles
Authors

Maas Tayfur This is me

Murat Çimen This is me

Yusuf Demir This is me

İsa Baş This is me

Mehmet Kotan This is me

Sabri Tüzün This is me

Publication Date December 1, 2014
Submission Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 6 Issue: 24

Cite

APA Tayfur, M., Çimen, M., Demir, Y., Baş, İ., et al. (2014). Adıyaman İli Kahta İlçesinden İlkbahar ve Kış Mevsimlerinde Elde Edilen Beyaz Peynirde Bazı Biyokimyasal Parametrelerin Karşılaştırılması. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(24), 1-6.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc-300x105-1.png