Bu çalışma Adıyaman ilinde Canpak süt üretim işletmesinden Şubat
ayında elde edilen sütlerde protein/yağ oranının çeşitli peynirlerin
(Cheddar, Limburger, Romano, Mozarella) yapımına uygunluğunu
araştırmak amacıyla planlanmıştır. Konu ile ilgili veriler Şubat ayı boyunca
günlük olarak toplanan 28 adet süt örneğinden elde edilmiştir. Günlük
olarak bulunan protein ve yağ değerleri birbirine oranlanarak protein/
yağ değerleri elde edilmiştir. Söz konusu günlük protein/yağ ortalama
değerleri tek örnek t testi yardımıyla her bir peynir için literatürde olması
istenen optimum protein/yağ oranlarına göre karşılaştırılarak peynirler için
bildirilen referans değerlere uygun olup olmadıkları istatistiki kontrole
tabi tutulmuştur. Cheddar, Limburger, Romano, Mozarella türü peynirlerin
yapımına sütlerdeki protein/yağ oranının herhangi bir manipülasyon
uygulanmadan mevcut halleriyle uygun olmadıkları belirlenmiştir.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve farklı hayvan ırklarından elde edilen
sütlerin Cheddar, Limburger, Romano, Mozarella gibi çeşitli peynirlerin
yapımına uygunluğunun belirlenmesi için daha ileri düzeyde araştırmalara
ihtiyaç duyulmaktadır.
Diğer ID | JA48CN55BD |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 25 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)