One
of the most important issues of today is human health. In this context, the
increasing negative effects of intensive agriculture and agricultural products
on human health have begun to be discussed and the importance of organic
agriculture has increased in terms of healthy nutrition. Organic agriculture is
defined as an alternative farming method for environmental protection, which
can prevent agricultural environmental pollution and eliminate the negative
effects of chemicals on humans. Although it is stated that the market for
organic products is growing in general, the rate of those who regularly buy
organic products is quite low. Therefore, in this study, the factors affecting
the consumption levels of organic products were examined. The data obtained
from the survey conducted with 230 consumers in Erzurum were analyzed using the
Ordered Probit Model. According to the results of the analysis, it was found
that the level of organic product consumption of the consumers affected by
working status, family size, income, attention to balanced and healthy
nutrition and being conscious consumers. Thus, trainings should be given to
consumers by means of mass broadcasting tools by subject matter experts on both
balanced and healthy nutrition and conscious shopping.
Erzurum Ordered Probit Model Organic product Consumption trend
Bu çalışma III. International Balkan and Near Eastern Social Sciences Congress Series - Edirne / Turkey sunulmuştur.
Günümüzün en önemli konularından biri insan sağlığıdır. Bu bağlamda,
entansif tarım ve tarım ürünlerinin insan sağlığına olan artan olumsuz etkileri,
tartışılmaya başlanmış ve sağlıklı beslenme açısından organik tarımın önemi
artmıştır. Organik tarım, çevre korunmasına yönelik, tarımsal çevre kirliliğini
önleyebilecek ve insanlar üzerinde kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan
kaldırabilecek bir alternatif tarım yöntemi olarak ifade edilmektedir. Genel
olarak organik ürünler için pazarın büyüdüğü ifade edilse de düzenli olarak
organik ürün satın alanların oranı oldukça düşük kalmaktadır. Bundan ötürü
çalışmada, tüketicilerin organik ürün tüketim düzeylerini etkileyen faktörler
incelenmiştir. Araştırmada Erzurum ilinde 230 tüketici ile yapılan anket
çalışmasından elde edilen veriler Ordered Probit Modeli kullanılarak analiz
edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerin organik ürün tüketme düzeyini
aktif olarak çalışma durumu, aile büyüklüğü, geliri, dengeli ve sağlıklı
beslenmeye dikkat etme durumu ve bilinçli tüketici olma durumlarının etkilediği
sonucu ortaya çıkmıştır. Böylece tüketicilere hem dengeli ve sağlıklı beslenme
hem de bilinçli alışveriş yapmaları konusunda konu uzmanlarınca kitle yayım
araçları ile eğitimler verilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Ekim 2019 Özel Sayısı |
IBAD'da yayımlanan makaleler, Creative Commons Attribution-NonCommercial (CC-BY-NC) 4.0 lisansı altındadır. Makalede kullandıkları materyaller için gerekli izinlerin alınması yazarların sorumluluğundadır. Makalelerin bilimsel ve hukuki mesuliyeti yazarlarına aittir.