EN
TR
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA
Abstract
Elastik bulut, büyük veri, yapay zekâ ve nesnelerin interneti teknolojilerinin birbirleriyle kesişmeleri sonucu oluşan dijital dönüşüm, endüstri dünyasında yeni bir dönem başlatmıştır. 4. Endüstri Devrimi olarak da nitelendirilen dijital dönüşüm, tüm sektörleri etkilediği gibi gazetecilik pratiklerinde de önemli yeniliklere sebep olmuştur. Dijitalleşen medya kuruluşlarında geleneksel gazetecilik çalışmalarının yanında internet gazeteciliği, veri gazeteciliği, robot gazeteciliği, immersive gazetecilik, drone gazeteciliği, video oyun gazeteciliği ve podcast gazeteciliği gibi yeni yönelimler oluşmuştur. Gazetecilikteki bu yeni yönelimlerin aktör ağ kuramı ve eşik bekçiliği bağlamında incelenmiş olduğu bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme metodu kullanılarak rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş 3 gazeteciyle mülakat yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı dijital dönüşüm sonrası değişen gazetecilik pratiklerindeki farklılıkları öğrenmek ve yenilikçi ikileminin medya sektörünü ne derece etkilediğini tespit etmektir. Farklı ajanslara bağlı gazetelerde çalışan iki gazeteci ve bir de yerel gazeteciyle gerçekleştirilmiş olan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilere göre dijital dönüşüm sonrası özellikle Covid 19 pandemisi sürecinde gazetecilik pratiklerinde çok önemli değişimler yaşandığı ve bu değişimlerin pandemi sürecinden sonra da devam ettirildiği tespit edilmiştir. Ayrıca dijitalleşme konusunda geç kalan gazetelerde yıkıcı bir evrimin yaşanmamış olduğu ancak bu kuruluşların, dijitalleşme süreçlerini daha hızlı tamamlayıp sosyal mecraları da aktif kullanmakta olan kuruluşların gerisinde kaldıkları ve zamanla yok oldukları saptanmıştır.
Keywords
References
- Akçay, E., & Tosyalı, H. (2022). Drone Gazeteciliği. S. Özay, & S. Bayrakcı (Dü) içinde, Dijital Çağda Uzman Gazetecilik (s. 51-69). Çizgi Kitabevi.
- Akt.Uslu, F., & Demir, E. (2023). Nitel Bir Veri Toplama Tekniği: Derinlemesine Görüşme. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 40(1), 289-299.
- Akyazı, A. (2018). Gazetecilikte Dijitalleşme ve Haber Süreçlerine Yansıması: Robot Gazeteciler. O. Uçak (Dü.). içinde Eğitim Yayınevi.
- Baltacı, A. (2019). Nitel Araştırma Süreci: Nitel Bir Araştırma Nasıl Yapılır? Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388.
- Bayrak, T. (2022). Video Oyun Gazeteciliği. S. Özay, & S. Bayrakcı (Dü) içinde, Dijital Çağda Uzman Gazetecilik. Çizgi Kitabevi.
- Bayraktutan, G. (2021). Veri Gazeteciliği ve Demokrasi. A. Zinderen (Dü.) içinde, Veri Gazeteciliği (s. 113-124). Nobel Akademik Yayıncılık.
- Bilmez, A. (2022). Yurttaş Gazeteciliği Kavramı, Özellikleri ve Tarihsel Gelişimi. E. Davulcu (Dü.) içinde, Yurttaş Gazeteciliği. Nobel Akademik Yayıncılık.
- Bradshaw, P. (2019). Wiki Gazetecilik. S. Allan , & E. Thorsen (Dü) içinde, Yurttaş Gazetecilik Küresel Perspektifler. Epsilon Yayınevi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Media Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
April 20, 2024
Publication Date
May 1, 2024
Submission Date
January 9, 2024
Acceptance Date
April 16, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 4 Number: 2
APA
Bölükbaşı, S. (2024). DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, 4(2), 134-153. https://doi.org/10.5281/zenodo.10980533
AMA
1.Bölükbaşı S. DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA. JCSR. 2024;4(2):134-153. doi:10.5281/zenodo.10980533
Chicago
Bölükbaşı, Selahattin. 2024. “DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 4 (2): 134-53. https://doi.org/10.5281/zenodo.10980533.
EndNote
Bölükbaşı S (May 1, 2024) DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 4 2 134–153.
IEEE
[1]S. Bölükbaşı, “DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA”, JCSR, vol. 4, no. 2, pp. 134–153, May 2024, doi: 10.5281/zenodo.10980533.
ISNAD
Bölükbaşı, Selahattin. “DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi 4/2 (May 1, 2024): 134-153. https://doi.org/10.5281/zenodo.10980533.
JAMA
1.Bölükbaşı S. DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA. JCSR. 2024;4:134–153.
MLA
Bölükbaşı, Selahattin. “DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA”. İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, vol. 4, no. 2, May 2024, pp. 134-53, doi:10.5281/zenodo.10980533.
Vancouver
1.Selahattin Bölükbaşı. DİJİTAL DÖNÜŞÜM SONRASI GAZETECİLİKTE YAŞANAN YENİLİKÇİ İKİLEMİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA. JCSR. 2024 May 1;4(2):134-53. doi:10.5281/zenodo.10980533