Research Article

Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması

Volume: 2 Number: 1 March 11, 2016
  • Serdal Özdemir
  • Fatma Özdemir
  • Süheyla Ünal

Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması

Abstract

Amaç: Bu çalışmada, erken yaşantıların bağlanmada kaygı ve kaçınmayı etkileyip etkilemediği ve bağlanmada kaygı ve kaçınmanın majör depresyon (MD) tanısı konulan hastaları panik bozukluğu (PB) tanısı konulanlardan ayırt edip etmeyeceği araştırıldı.

Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya Ekim 2009 - Ekim 2011 tarihleri arasında İn.nü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri kliniğine başvuran, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı-IV-TR (DSM-IV-TR) tanı ölçütlerine göre PB tanısı konulan (PB grubu) 100 hasta (32 erkek, 68 kadın; ort. yaş 34.2±1.04 yıl) ve MD tanısı konulan (MD grubu) 100 hasta (34 erkek, 66 kadın; ort. yaş 34.1±9.03 yıl) ile PB veya MD sorunu olmayan 146 sağlıklı birey (kontrol grubu) (54 erkek, 92 kadın; ort. yaş 33.2±9.4 yıl) dahil edildi. Panik bozukluğu ve MD tanısı DSM-IV-TR kriterlerine göre düzenlenmiş yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak konuldu.

Bulgular: Majör depresyon ve PB grubunun bağlanmada kaygı ve kaçınma puanı sağlıklı kontrollere kıyasla istatiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. Majör depresyon hastalarının bağlanmada kaygı puanı hem kontrollere hem de PB hastalarına kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti. Majör depresyon ve PB hastaları arasında bağlanmada kaçınma puanı açısından anlamlı farklılık yoktu. Majör depresyon hastalarında altı aydan az anne sütü almış olmanın anlamlı farklılık oluşturduğu görüldü. Erken dönem yaşantılarının bağlanmada kaygı ve kaçınmayı anlamlı olarak etkilemediği görüldü.

Sonuç: Panik bozukluğu hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla bağlanmada kaygı ve kaçınma puanının yüksek, bağlanmada kaygı puanının MD hastalarından düşük çıkması, Malatya örnekleminin Türkiye örneklemi ile uyumlu olduğunu gösterdi. Çalışmamız MD ve PB hastalarında ve sağlıklı kontrollerde bağlanma boyutlarının farklılaştığına işaret etmektedir.

Keywords

References

  1. 1. Bifulco A, Moran P. Wednesday’s Child: Research into Women’s Experience of Neglect and Abuse in Childhood and Adult Depression. London: Routledge; 1998.
  2. 2. Brennan KA, Clark CL, Shaver PR. Self-report measurement of adult attachment. In: Simpson JA, Rholes WS, editors. Attachment Theory and Close Relationships. New York: Guilford; 1998. p. 46-76.
  3. 3. Bowlby J. Attachment and Loss. Vol. 2. Separation: Anxiety and Anger. New York: Basic Books; 1973.
  4. 4. Bowlby J. Attachment and Loss: Vol. 3. Sadness and Depression. New York: Basic Books; 1980.
  5. 5. Bowlby J. A Secure Base: Clinical Applications of Attachment Theory. London: Routledge; 1988.
  6. 6. Dozier M, Stovall KC, Albus KE. Attachment and psychopathology in adulthood. In: Cassidy J, Shaver PR, editors. Handbook of Attachment: Theory, Research and Clinical Applications. New York: Guilford; 1999. p. 497-519.
  7. 7. Shaver PR, Clark CL. The pshydynamics of adult romantic attachment. In: Masling M, Bornstein RF, editors. Emprical Perspectives on Object Relations Theories. Washington: Amer Psychological Assn; 1994. p. 105-56

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Serdal Özdemir This is me

Fatma Özdemir This is me

Süheyla Ünal This is me

Publication Date

March 11, 2016

Submission Date

March 11, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 2 Number: 1

APA
Özdemir, S., Özdemir, F., & Ünal, S. (2016). Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, 2(1), 40-45. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.008
AMA
1.Özdemir S, Özdemir F, Ünal S. Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi. 2016;2(1):40-45. doi:10.5606/fng.btd.2016.008
Chicago
Özdemir, Serdal, Fatma Özdemir, and Süheyla Ünal. 2016. “Panik Bozukluğu Ve Majör Depresyonda Bağlanma Boyutlarının Araştırılması”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2 (1): 40-45. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.008.
EndNote
Özdemir S, Özdemir F, Ünal S (March 1, 2016) Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2 1 40–45.
IEEE
[1]S. Özdemir, F. Özdemir, and S. Ünal, “Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması”, İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 40–45, Mar. 2016, doi: 10.5606/fng.btd.2016.008.
ISNAD
Özdemir, Serdal - Özdemir, Fatma - Ünal, Süheyla. “Panik Bozukluğu Ve Majör Depresyonda Bağlanma Boyutlarının Araştırılması”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2/1 (March 1, 2016): 40-45. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.008.
JAMA
1.Özdemir S, Özdemir F, Ünal S. Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi. 2016;2:40–45.
MLA
Özdemir, Serdal, et al. “Panik Bozukluğu Ve Majör Depresyonda Bağlanma Boyutlarının Araştırılması”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, vol. 2, no. 1, Mar. 2016, pp. 40-45, doi:10.5606/fng.btd.2016.008.
Vancouver
1.Serdal Özdemir, Fatma Özdemir, Süheyla Ünal. Panik bozukluğu ve majör depresyonda bağlanma boyutlarının araştırılması. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi. 2016 Mar. 1;2(1):40-5. doi:10.5606/fng.btd.2016.008