Although food is a physiological need, it has an important place in daily life practices and organization of social relations in human history. At this point, Anatolian cuisine offers a unique opportunity. Tokat traditional cuisine appears as an importan tand unique cuisine within this cuisine. The aim of the article is torevealtherituals, social roles and their transformation in the process in food production in Tokat traditional cuisine. The study was designed with qualitative method and in-depth interview technique with semi-structured questionnaire, and the data were interpreted with descriptive analysis and the matized under headings. The sample of the study consists of 10 participant sover the age of 50 who live in Tokat and are familiar with traditional cuisine. As a result of the study, it was seen tha tthe roles and rituals organized around Tokat traditional cuisine experienced significant transformations.
Yemek, fizyolojik bir ihtiyaç olmakla birlikte insanlık tarihinde gündelik hayat pratiklerinde ve toplumsal ilişkilerin örgütlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktada Anadolu mutfağı eşsiz bir imkân sunmaktadır. Tokat geleneksel mutfağı, bu mutfak içerisinde nevi şahsına münhasır önemli bir mutfak olarak karşımıza çıkmaktadır. Makalenin amacı, tokat geleneksel mutfağında yemek üretiminde ritüeller, toplumsal roller ve bunların süreç içerisinde dönüşümünü ortaya koymaktır. Çalışma nitel yöntem ve yarı yapılandırılmış soru formuyla derinlemesine görüşme tekniğiyle tasarlanmış, veriler betimsel analizle yorumlanarak başlıklar halinde temalaştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini Tokat’ta yaşayan ve geleneksel mutfağa hâkim 50 yaş üzeri 10 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda Tokat geleneksel mutfağının etrafında örgütlenen rollerin ve ritüellerin önemli dönüşümler yaşadığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Urban Sociology and Community Studies, Sociology of Culture, Sociology (Other) |
Journal Section | Orjinal Makale |
Authors | |
Early Pub Date | May 30, 2024 |
Publication Date | May 31, 2024 |
Submission Date | January 16, 2024 |
Acceptance Date | May 6, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |