KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA

Volume: 2 Number: 1 July 1, 2019
TR EN

KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA

Abstract

Dil sözlüğü alanındaki çalışmalar, otomatik sözlük oluşturma konusuna yoğunlaşmış durumdadır. Bu makalede başlangıç olarak verilen bir İngilizce kelime referans alınarak, makale konusuna ait sözlüğün otomatik oluşturulması sağlanmıştır. İlk sözlük kelimesi, sisteme başlangıç olarak verilen bu İngilizce kelimeden elde edilmektedir. Sözlüğe eklenen ilk tohum kelime ile daha sonra Azure Web Cognitive Web Search sisteminde Web araması yapılmaktadır. Arama sonucu gelen ilk dokümanın, referans dokümanına da uygulandığı üzere Helmholtz Prensibi ile anlamlı kelimeleri bulunmaktadır. Bulunan bu anlamlı kelimeler arasından, anlam değeri en yüksek olan kelime sözlüğe eklenmektedir. Böylece Web’ten elde edilen bir dokümanın işlenmesi sonucu, o dokümana ait sadece en anlamlı kelime sözlüğe eklenmektedir. Daha sonra sözlüğe eklenen bu kelime, Web'te arama işlemine tabi tutulmaktadır. Web araması sonucu elde edilen dokümanlar tekrardan sisteme sokularak, bu dokümanlara ait anlamlı kelimelerin hesaplanması sağlanmaktadır. Web’te arama döngüsü bu şekilde tekrarlanmakta, nihai olarak sözlük için istenilen kelime sayısına ulaşıldığında ise sonlanmaktadır

Keywords

References

  1. Aktaş, Y., İnce, E.Y., Çakır, A., & Kutlu, A. (2016.) Wordnet ve Bilgisayar Ağ Terimleri Sözlüğünün Oluşturulması. Akademik Bilişim 2016, Adnan Menderes Üniversitesi.
  2. Balinsky, H., Balinsky, A., & Simske, S.J. (2011). Document sentences as a small world. 2011 IEEE International Conference on Systems, Man, and Cybernetics, 2583-2588.
  3. Chitraa, V., & Davamani, A.S. (2010). A Survey on Preprocessing Methods for Web Usage Data. CoRR, abs/1004.1257.
  4. Dadachev, B., Balinsky, A., Balinsky, H., & Simske, S.J. (2012). On the Helmholtz Principle for Data Mining. 2012 Third International Conference on Emerging Security Technologies, 99-102.
  5. Desolneux, A., Moisan, L., & Morel, J. (2001). Edge Detection by Helmholtz Principle. Journal of Mathematical Imaging and Vision, 14, 271-284.
  6. Feldman, R., & Sanger, J. (2006). The Text Mining Handbook - Advanced Approaches in Analyzing Unstructured Data.
  7. Jiang, Q., & Sun, M. (2011). Semi-Supervised SimHash for Efficient Document Similarity Search. ACL, 93-101.
  8. Kepuska, V., & Rojanasthien, P. (2011). Speech Corpus Generation from DVDs of Movies and TV Series.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Metin Turan This is me

Publication Date

July 1, 2019

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Toprak, A., & Turan, M. (2019). KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 2(1), 13-21. https://izlik.org/JA34CX45UD
AMA
1.Toprak A, Turan M. KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA. JTAS. 2019;2(1):13-21. https://izlik.org/JA34CX45UD
Chicago
Toprak, Ahmet, and Metin Turan. 2019. “KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Ve Uygulamalı Bilimler Dergisi 2 (1): 13-21. https://izlik.org/JA34CX45UD.
EndNote
Toprak A, Turan M (July 1, 2019) KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi 2 1 13–21.
IEEE
[1]A. Toprak and M. Turan, “KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA”, JTAS, vol. 2, no. 1, pp. 13–21, July 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34CX45UD
ISNAD
Toprak, Ahmet - Turan, Metin. “KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi 2/1 (July 1, 2019): 13-21. https://izlik.org/JA34CX45UD.
JAMA
1.Toprak A, Turan M. KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA. JTAS. 2019;2:13–21.
MLA
Toprak, Ahmet, and Metin Turan. “KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, vol. 2, no. 1, July 2019, pp. 13-21, https://izlik.org/JA34CX45UD.
Vancouver
1.Ahmet Toprak, Metin Turan. KONUYA ÖZEL WEB KAYNAKLI İNGİLİZCE OTOMATİK SÖZLÜK OLUŞTURMA. JTAS [Internet]. 2019 Jul. 1;2(1):13-21. Available from: https://izlik.org/JA34CX45UD