This research focuses on spatial design systems for the user's physical, environmental, social, and cultural comfort in traditional Iran houses. In this context, the spatial organization of traditional houses for the user's long-term comfort can be viewed as a model for contemporary house design. Sustainable building design solutions used in traditional Iranian architecture could be used in modern buildings. The spatial organization of traditional houses in Tabriz, Iran's cold-arid region, will be examined in this study using examples of user comfort, climate characteristics, natural energy, and material usage methods. In terms of user comfort, this study assessed the spatial, and socio-cultural characteristics of traditional houses in Tabriz. These characteristics, as well as changes over time, have resulted in a different approach in new generation residential architecture. The aim of study is to identify the effective factors in traditional residential architecture and space organization in Tabriz. As a result, physical, climatic, environmental, social, and cultural features in Tabriz's traditional residential architecture can be considered effective factors in the design for user comfort. In this sense, traditional housing architecture's space organization and user needs can be evaluated as a sustainable housing model in line with today's technology needs in contemporary housing design.
Sustainable Design Traditional Housing Space organization User Comfort Tabriz
Bu çalışma, İran’ın geleneksel konut mimarisinde kullanıcının fiziksel, çevresel, toplumsal, sosyal ve kültürel konforuna yönelik mekansal tasarım sistemlerine odaklanmıştır. Bu bağlamda, geleneksel konutların mekansal organizasyonunun kullanıcının sürdürülebilirlik konforuna yönelik tasarlanması, çağdaş konut tasarımına da bir model olarak düşünülebilmektedir. İran’ın geleneksel mimarisinde geçmiş yüzyıllarda kullanılmış ve tamamlanmış sürdürülebilir bina tasarımı çözümleri, günümüz çağdaş yapılarında da kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, İran’ın soğuk-kurak bölgesinde yer alan Tebriz kentindeki geleneksel evlerin mekansal organizasyonu kullanıcı konforu, iklim özellikleri, doğal enerji ve uygun malzeme kullanım yöntemleri ile örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Bu çalışmada, Tebriz'deki geleneksel evlerin mekansal, fiziksel ve sosyo-kültürel özellikleri değerlendirilerek, bu özelliklerin kullanıcı konforu yönünden mekan düzenlemesindeki etkileri analiz edilmiştir. Bu özellikler, zaman içerisinde geçirdiği değişikliklerle birlikte yeni nesil konut mimarisinde farklı ele alış biçimi ile ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Tebriz'de geleneksel konut mimarisi ve mekan organizasyonunda etkili olan faktörlerin belirlenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Sonuç olarak, Tebriz bölgesindeki geleneksel konut mimarisinde fiziksel, iklimsel, çevresel, toplumsal ve kültürel özelliklerin kullanıcı konforuna yönelik tasarımda etkili faktörler olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda, geleneksel konut mimarisindeki mekan organizasyonu ve kullanıcı ihtiyaçları, çağdaş konut tasarımında günümüz teknoloji ihtiyaçları doğrultusunda sürdürülebilir konut modeli olarak değerlendirilebilmektedir.
Sürdürülebilir Tasarım Geleneksel Konut Mekân organizasyonu Kullanıcı Konforu Tebriz Sustainable Design Traditional Housing Space organization User Comfort Tabriz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |