Research Article
BibTex RIS Cite

Su ve Ekosistem

Year 2009, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 5, 01.03.2009

Abstract

İnsanlar susuz yaşayamazlar. Su herkesin kullanımına tercihen ücretsiz olarak
sunulan temel bir gereksinimdir. İnsan günde ortalama 2–3 litre su içer. İnsanın yediği
yiyecek bağlantılı su tüketimi ise 2000–5000 litre / gündür.
Birçok yerde su kıtlığı yaşanmaktadır. Birçok büyük nehir denize ulaşamadan kurumaktadır.
Sel ve taşkınlar rahatsız edici mertebededir. Birçok su eksenli problemler küresel
nedenlere dayanır: nüfus artışı, iklim değişimi, şehirleşme ve özellikle yeme alışkanlıklarının
değişimi. Bu problemler su politikası gerektirir. Gerçekte verimli su kullanımı onu
paralı yapmakla ilişkilendirilir. Pratik alternatiflerden biri, ticarileşebilen su – kullanım
haklarıdır. Bu konular dünya genelinde tartışılmaktadır. Hiçbir hükümet gökten gelen
suya (yağmura) sahibim diyemez ve fiyat biçemez.
1 kilogram sebze için 2.000 litre su, 1 kilogram dana eti için ise 15.000 litre su gerekir
ve insanlar giderek artan oranda et yiyorlar. Yeni bir yeşil devrim yapılmazsa,
bugünden 2025’e kadar artan 2 milyar ekstra nüfusu beslemek için çiftçiler %60 daha
fazla su tüketeceklerdir.
Küresel anlamda su kıtlığı yoktur. Diğer doğal kaynakların (petrol gibi), aksine su asla
tükenmeyecektir. Suyun yağmur, kar veya buharlaşma eksenli geri dönüşümü sınırsızdır.
Ortalama olarak insanlar yağmur veya kar olarak yeryüzüne gelen suyun onda
birinden daha azını kullanırlar.
Ana problem özellikle çiftçiler tarafından ne kadar suyun israf edildiğidir. Tarım sektörü
dünya su varlığının dörtte üçünü kullanır (şehir kullanımı azdır). Hindistan ve Brezilyada
buğday üretimi için Amerika ve Çin’e göre iki katı aşkın su kullanılır. Su fakiri
Pakistan ihraç ettiği 1 kg tekstil için 11,000 litre su harcar.
Avustralya’da ilginç gelişme vardır. Avustralya modern tarihin en kurak 10 yılını yaşamaktadır.
Çiftçilere sağlanan su yarı yarıya düşmüştür. Tarım daha az susayan tahıl
üretimine dönük olarak yapılandırılmaktadır. Su verimliliği ikiye katlanmıştır. Çiftçiler
belli miktarda suyu bedava kullanırlar. Su kullanım hakkını başkalarına devredebilirler.
Eğer çok su istiyorlarsa onu komşularından alırlar. Bu hakkı (permi) satmakta mümkündür.
Bu takas kaynakların verimli kullanımını da yanında getirmiştir.

References

  • Water: Sin aqua non, (2009),The Economist, 54-56.
  • Water rights: Awash in waste, (2009) The Economist, 17-18.
  • İSKİ (2005 ) Aksaray, İstanbul, (iski.gov.tr)
Year 2009, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 5, 01.03.2009

Abstract

References

  • Water: Sin aqua non, (2009),The Economist, 54-56.
  • Water rights: Awash in waste, (2009) The Economist, 17-18.
  • İSKİ (2005 ) Aksaray, İstanbul, (iski.gov.tr)
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmental Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Fevzi Yılmaz This is me

Publication Date March 1, 2009
Submission Date January 1, 2009
Acceptance Date February 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Yılmaz, F. (2009). Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği Ve Çevre, 2(1), 1-5.
AMA Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. March 2009;2(1):1-5.
Chicago Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği Ve Çevre 2, no. 1 (March 2009): 1-5.
EndNote Yılmaz F (March 1, 2009) Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre 2 1 1–5.
IEEE F. Yılmaz, “Su ve Ekosistem”, İklim Değişikliği ve Çevre, vol. 2, no. 1, pp. 1–5, 2009.
ISNAD Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği ve Çevre 2/1 (March 2009), 1-5.
JAMA Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. 2009;2:1–5.
MLA Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği Ve Çevre, vol. 2, no. 1, 2009, pp. 1-5.
Vancouver Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. 2009;2(1):1-5.