DOES ETHICAL CONDUCT OF BANK MANAGERS ENHANCE SATISFACTION AND COMMITMENT OF THE STAFF?

Volume: 17 Number: 1 December 1, 2016
  • Bülent Evirgen
  • Aziz Bakay
  • Müge Doğaner Demirtaş
TR EN

BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ?

Abstract

Bu çalışmada, banka müdürlerinin etik davranışlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bankacılık sektörü açısından etik kavramı ele alınmış, iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları açıklanarak aralarındaki ilişki ortaya konmuştur. Yapılan anket çalışması kapsamında bir özel ve bir kamu bankası çalışanlarından, şube müdürlerinin gösterdikleri etik davranışları, kendilerinin iş tatmini ve örgütsel bağlılıkları hakkındaki sorulara cevaplar alınmıştır. 202 banka çalışanından elde edilen veriler ile endeks değişkenler oluşturulmuştur ve regresyon modelleri ile incelenmiştir. Bulgulara göre, banka müdürlerinin etik davranışlarının çalışanların iş tatminini güçlendirirken, beklentinin aksine örgütsel bağlılıklarını anlamlı olarak azalttığı gözlemlenmiştir. Kontrol değişkenleri göz önünde bulundurularak pratik önerilerin yer aldığı tartışma ve sonuç bölümü ile çalışma sona ermektedir

Keywords

References

  1. Balcı, A. (2003). Örgütsel Sosyalleşme Kuram Strateji ve Taktikler (2. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.
  2. Barutçugil, İ. (2004). Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  3. Bayram, L. (2006). Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık. Sayıştay Dergisi, 59, 125-139.
  4. Boatright, J.R. (2003). Ethics and the Conduct of Business. New Jersey: Prentice Hall.
  5. Bozkurt, S. ve Doğan, A. (2012). İş Değerleri ile İş Etiği Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma. Business and Economics Research Journal, 4(4), 71-86.
  6. Chen, Z.X. ve Franeesco, A.M. (2003). The Relationship Between the Three Components of Commitment and Employee Performance in China. Journal of Vocational Behavior, 62(3), 490-516.
  7. Çırpan, H. (1999). Örgütsel Öğrenme İklimi ve Örgüte Bağlılık İlişkisi: Bir Alan Araştırması (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  8. Çöl, G., (2004). Örgütsel Bağlılık Kavramı ve Benzer Kavramlarla İlişkisi. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 6(2).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Bülent Evirgen This is me
Gediz Üniversitesi, İşletme Bölümü, İzmir

Aziz Bakay This is me
Gediz Üniversitesi, Lojistik Yönetimi Bölümü, İzmir

Müge Doğaner Demirtaş This is me
Gediz Üniversitesi, İşletme Bölümü, İzmir

Publication Date

December 1, 2016

Submission Date

December 1, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 17 Number: 1

APA
Evirgen, B., Bakay, A., & Doğaner Demirtaş, M. (2016). BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ? Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 17(1), 1-21. https://doi.org/10.24889/ifede.268153
AMA
1.Evirgen B, Bakay A, Doğaner Demirtaş M. BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ? Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;17(1):1-21. doi:10.24889/ifede.268153
Chicago
Evirgen, Bülent, Aziz Bakay, and Müge Doğaner Demirtaş. 2016. “BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ?”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 17 (1): 1-21. https://doi.org/10.24889/ifede.268153.
EndNote
Evirgen B, Bakay A, Doğaner Demirtaş M (December 1, 2016) BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ? Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 17 1 1–21.
IEEE
[1]B. Evirgen, A. Bakay, and M. Doğaner Demirtaş, “BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ?”, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 1–21, Dec. 2016, doi: 10.24889/ifede.268153.
ISNAD
Evirgen, Bülent - Bakay, Aziz - Doğaner Demirtaş, Müge. “BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ?”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi 17/1 (December 1, 2016): 1-21. https://doi.org/10.24889/ifede.268153.
JAMA
1.Evirgen B, Bakay A, Doğaner Demirtaş M. BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ? Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;17:1–21.
MLA
Evirgen, Bülent, et al. “BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ?”. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, vol. 17, no. 1, Dec. 2016, pp. 1-21, doi:10.24889/ifede.268153.
Vancouver
1.Bülent Evirgen, Aziz Bakay, Müge Doğaner Demirtaş. BANKA MÜDÜRLERİNİN ETİK DAVRANIŞLARI ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARINI GÜÇLENDİRİR Mİ? Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi. 2016 Dec. 1;17(1):1-21. doi:10.24889/ifede.268153

Cited By

Dokuz Eylül University Journal of Faculty of Business
is indexed and abstracted by TR-DİZİN, EBSCO and SOBIAD. 

Dokuz Eylül University Publisher's Web Page

Journal Contact Details