BibTex RIS Cite

Aristoteles ve Gautama’nın Mantık ve Fizik Anlayış

Year 2014, Issue: 5, 133 - 145, 01.04.2014

Abstract

Yunanlılar ve İranlılar tarafından muhafaza edilmiş, karşıt görüşü ortaya koyan eski bir gelenek vardır. Bu görüşe göre İskender, Yunanlılara Hint mantığını getiren aracı kişiydi ve sonraki dönem Yunan geleneğini gün yüzüne çıkaran bu etkinin altındaydı. Bu makalede, bu bulguları yeniden gözden geçiriyor ve Yunanlıların Hint mantığından haberdar olmalarına rağmen, bunun kendi konularının gelişimini esaslı bir yönden etkilediğini varsayacak bir neden olmadığı sonucuna varıyorum. Beş-kısımlı Hint kıyasının Aristoteles’in eserinden daha eski bir buluş olmasının mümkün olduğunu öne sürüyorum. Bu sonuçlar, Hindistan’da mantığın gelişimi için kronolojik yapının keşfedilmesi konusunda bize yardım edebilir.

Aristotle and Gautama on Logic and Physics

Year 2014, Issue: 5, 133 - 145, 01.04.2014

Abstract

There is an old tradition preserved by the Greeks and the Persians which presents the opposite view. According to it, Alexander was the interm ediary who brought Indian logic to the Greeks and it was under this influence that the later Greek tradition emerged. In this article, I review the evidence afresh and conclude that although the Greeks may have been aware of Indian logic, there is no reason to suppose that it influenced their own development of the subject in any fundamental way. I argue that the five-part Indian syllogism is likely to have been an earlier invention than Aristotle’s work. These conclusions can assist us in finding the chronological framework for the development of logic within India.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Subhash Kak This is me

İlyas Altuner This is me

Publication Date April 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 5

Cite

APA Kak, S., & Altuner, İ. (2014). Aristoteles ve Gautama’nın Mantık ve Fizik Anlayış. Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(5), 133-145.