Research Article

Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması

Number: 17 August 29, 2022
EN TR

Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması

Abstract

Amaç: Kısa süreli yüksek şiddetli aktiviteler içeren hentbolda fiziksel ve fizyolojik özellikler ile atış hızı parametrelerinde cinsiyet farkı açıkça gösterilmiştir. Bu tür performans parametreleri dışında branşa ait gerçek zamanlı maç verisi elde etmek metodolojik kısıtlılıklar içermektedir. Ancak, son dönemde giyilebilir teknolojilerle kapalı alan takım sporlarında oyuncu yükünü daha detaylı incelemek mümkündür. Bu çalışmanın amacı hentbolda maç sırasında oyuncu yükünü kadın ve erkek oyuncularda pozisyonlara göre karşılaştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya hazırlık turnuvasına katılan 2 erkek ve 2 kadın toplam 4 Türkiye Hentbol Süper Lig takımından 42 saha oyuncusu (20 kadın ve 22 erkek) gönüllü olarak katılmıştır. Kaleciler ve toplam oyun süresi 10 dakikanın altında kalan saha oyuncuları analize dahil edilmemiştir. Müsabaka öncesi kişiye tanımlanmış İnersiyal Ölçüm Ünitesi (IMU) sensörleri (OptimEye S5, Catapult Sports, Avustralya) firmanın özel yeleği ile üst gövde arkasına sabitlenmiş ve kalp atım hızı monitörizasyonu için göğüs bandı (Polar T31 Coded, Finlandiya) takılmıştır. Toplanan verilerde sporcu değişimi (yedek bankında geçen süre) ve oyun duraksamaları (aktif oyun süresi) firmanın yazılımıyla (OpenField, Catapult Sports, Avustralya) işaretlenerek filtrelenmiştir.
Bulgular: Her iki cinsiyet için aktif oyun süreleri benzer olmasına rağmen oyuncu yükü ve kalp atım hızı yanıtları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Kadın hentbolcularda toplam oyuncu yükü ve ortalama oyuncu yükü erkeklere göre daha yüksek iken erkek hentbolcularda pik oyuncu yükü istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur (265.50±93.06 PL total, 255.80±81.59 PL total; 8.30±1.27 PL/dak, 8.07±1.64 PL/dak). Benzer olarak oyuncu yükü yoğunluk bölgelerinde erkekler kadınlara göre düşük seviye bölgelerde daha az, yüksek seviye bölgelerde daha çok oyuncu yükü eforu göstermiştir. İç yük yanıtları kadın hentbolcuların kalp atım hızı tükenme parametresinde erkeklere göre anlamlı yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Bu araştırma bulguları hentbol branşındaki çoğu anahtar performans belirteçlerindeki cinsiyet farkının maç sırasında oyuncu yükünde de literatürle uyumlu olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ancak, daha yüksek sayıda maçın dahil edildiği ve rekabetin daha yüksek olduğu lig düzeyindeki maçlardan toplanacak verilere ihtiyaç duyulmaktadır. 

Keywords

References

  1. Michalsik LB. On-court physical demands and physiological aspects in elite team handball. Handball Sports Medicine. 2018;15-33.
  2. Hegge AM, Myhre K, Welde B, Holmberg HC, Sandbakk Ø. Are gender differences in upper-body power generated by elite cross-country skiers augmented by increasing the intensity of exercise? PloS One. 2015;10(5):e0127509.
  3. Handelsman DJ. Sex differences in athletic performance emerge coinciding with the onset of male puberty. Clinical Endocrinology. 2017;87(1):68-72.
  4. Van den Tillaar R, Ettema G. Effect of body size and gender in overarm throwing performance. European Journal of Applied Physiology. 2004;91(4):413-418.
  5. Van Den Tillaar R, Cabri JM. Gender differences in the kinematics and ball velocity of overarm throwing in elite team handball players. Journal of Sports Sciences. 2012;30(8):807-813. https://doi.org/10.1080/02640414.2012.671529.
  6. Asker M, Holm LW, Källberg H, Waldén M, Skillgate E. Female adolescent elite handball players are more susceptible to shoulder problems than their male counterparts. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy. 2018;26(7):1892-1900.
  7. Michalsik L, Madsen K, Aagaard P. Match performance and physiological capacity of female elite team handball players. International Journal of Sports Medicine. 2014;35(7):595-607..
  8. Michalsik LB, Aagaard P. Physical demands in elite team handball: Comparisons between male and female players. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. 2015;55(9):878-891.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 29, 2022

Submission Date

December 16, 2021

Acceptance Date

August 9, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 17

APA
Gençoğlu, C., Gümüş, H., Mancı, E., Özdalyan, F., & Kosova, S. (2022). Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, 17, 458-469. https://doi.org/10.38079/igusabder.1037354
AMA
1.Gençoğlu C, Gümüş H, Mancı E, Özdalyan F, Kosova S. Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması. IGUSABDER. 2022;(17):458-469. doi:10.38079/igusabder.1037354
Chicago
Gençoğlu, Celal, Hikmet Gümüş, Egemen Mancı, Fırat Özdalyan, and Sercin Kosova. 2022. “Erkek Ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü Ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, nos. 17: 458-69. https://doi.org/10.38079/igusabder.1037354.
EndNote
Gençoğlu C, Gümüş H, Mancı E, Özdalyan F, Kosova S (August 1, 2022) Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences 17 458–469.
IEEE
[1]C. Gençoğlu, H. Gümüş, E. Mancı, F. Özdalyan, and S. Kosova, “Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması”, IGUSABDER, no. 17, pp. 458–469, Aug. 2022, doi: 10.38079/igusabder.1037354.
ISNAD
Gençoğlu, Celal - Gümüş, Hikmet - Mancı, Egemen - Özdalyan, Fırat - Kosova, Sercin. “Erkek Ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü Ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences. 17 (August 1, 2022): 458-469. https://doi.org/10.38079/igusabder.1037354.
JAMA
1.Gençoğlu C, Gümüş H, Mancı E, Özdalyan F, Kosova S. Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması. IGUSABDER. 2022;:458–469.
MLA
Gençoğlu, Celal, et al. “Erkek Ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü Ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması”. Istanbul Gelisim University Journal of Health Sciences, no. 17, Aug. 2022, pp. 458-69, doi:10.38079/igusabder.1037354.
Vancouver
1.Celal Gençoğlu, Hikmet Gümüş, Egemen Mancı, Fırat Özdalyan, Sercin Kosova. Erkek ve Kadın Hentbolcularda Maç Sırasındaki Oyuncu Yükü ve Yüksek Şiddetli Aktivitelerin Oyuncu Pozisyonlarına Göre Karşılaştırılması. IGUSABDER. 2022 Aug. 1;(17):458-69. doi:10.38079/igusabder.1037354

 Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)