Research Article

Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri

Number: 28 October 30, 2016
Mehterhan Furkani
TR EN

Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri

Abstract

Bugün Afganistan olarak bilinen bölgede İslam dininin kabul görmesinden sonra, diğer dinî ilimlerde olduğu gibi, fıkıh ilminde de büyük bir gelişme yaşanarak bu alanda birçok büyük fıkıh âlimi yetişti. Yetişen âlimlerin mezhep farklılığı dikkate alındığında bir renkliliğin var olduğu görülmektedir. Ancak yaygınlık ve etkinlik bakımından dikkate alındığında ise Hanefi mezhebinin ön plana çıktığı ve dolayısıyla Hanefi fıkıh âlimlerinin çoğunlukta olduğu aşikârdır. Bu çalışmamızda, daha ilk dönemlerden itibaren birer ilim merkezi haline gelen Belh, Gazne ve Herat gibi şehirler başta olmak üzere günümüz Afganistan sınırları içinde yetişen ve bu bölgeye nispet edilen Hanefî fıkıh âlimlerinin bibliyografyasına değinmekle beraber Afganistan’da gerçekleştirilen fıkıh öğretimine de değinerek bölgenin fıkıh ilmine yaptığı katkıyı ele almaya çalışacağız.

Keywords

Afganistan, Hanefî Mezhebi, Fıkıh âlimleri, Fıkıh öğretimi

References

  1. No references found
APA
Furkani, M. (2016). Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, 28, 327-350. https://izlik.org/JA43YK58DN
AMA
1.Furkani M. Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2016;(28):327-350. https://izlik.org/JA43YK58DN
Chicago
Furkani, Mehterhan. 2016. “Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, nos. 28: 327-50. https://izlik.org/JA43YK58DN.
EndNote
Furkani M (October 1, 2016) Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 28 327–350.
IEEE
[1]M. Furkani, “Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 28, pp. 327–350, Oct. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43YK58DN
ISNAD
Furkani, Mehterhan. “Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 28 (October 1, 2016): 327-350. https://izlik.org/JA43YK58DN.
JAMA
1.Furkani M. Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2016;:327–350.
MLA
Furkani, Mehterhan. “Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 28, Oct. 2016, pp. 327-50, https://izlik.org/JA43YK58DN.
Vancouver
1.Mehterhan Furkani. Afganistan Topraklarında Yetişmiş Hanefi Fıkıh Âlimleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2016 Oct. 1;(28):327-50. Available from: https://izlik.org/JA43YK58DN