Research Article

İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri

Number: 24 October 30, 2014
Emine Gümüş Böke *
EN TR

İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri

Abstract

İslamî ilimler tarihinin en önemli isimlerinden olan İbn Haldûn bizzat kendi ha yatını anlattığı et-Ta’rîf bi-İbn Haldûn ve Rıhletuhû Garben ve Şarkan adlı eserinde verdiği bilgilere göre o, 18 yaşına kadar temel din eğitimini almış, daha sonra da siyaset ve idarecilik alanlarında çalışmaya başlamıştır. Bu temel eğitimi sırasında o, döneminin eğitim öğretim gelenekleri çerçevesinde Kur’an, hadis, fıkıh, fıkıh usulü ve kelam gibi çeşitli dini ilimler ile felsefe ve mantık gibi aklî ilimleri okumuştur. İbn Haldûn’u İslam düşünce tarihinde meşhur eden ise, el-Mukaddime adlı ölümsüz eserinde özellikle tarih ve sosyoloji sahalarında ileri sürdüğü özgün fikirleridir. Bununla birlikte o, hemen hemen bütün temel İslam bilimlerinin nitelikleri ve tarihsel gelişimleri hakkında çeşitli bilgiler vermiştir. İbn Haldûn, fıkıh ilmiyle doğrudan ilişkili olan ferâiz, fıkıh usulü, hilaf ve hilâfiyât ilimleri hakkında da kısa bilgiler vermiştir. Ayrıca o, Mısır’da çeşitli medreselerde fıkıh hocalığı (müderrislik) yaparak fıkıh eğitim ve öğretiminin, Mâlikî Mezhebi başkadılığı yaparak da bizzat hukukî uygulamanın içerisinde bulunmuştur. Bu çalışmada İbn Haldûn’un el Mukaddime adlı eseri çerçevesinde fıkha dair fikirlerine genel bir bakış yapılarak onun fıkhî yönü değerlendirilecektir.

Keywords

İslam Tarihi, Tarih, Fıkıh, Fıkıh Usulû, Feraiz, Hilafiyyat, Maliki Mezhebi

References

  1. No references found
APA
Böke, E. G. (2014). İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, 24, 93-107. https://izlik.org/JA99HR64GK
AMA
1.Böke EG. İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2014;(24):93-107. https://izlik.org/JA99HR64GK
Chicago
Böke, Emine Gümüş. 2014. “İbn Haldûn Ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, nos. 24: 93-107. https://izlik.org/JA99HR64GK.
EndNote
Böke EG (October 1, 2014) İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 24 93–107.
IEEE
[1]E. G. Böke, “İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 24, pp. 93–107, Oct. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99HR64GK
ISNAD
Böke, Emine Gümüş. “İbn Haldûn Ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 24 (October 1, 2014): 93-107. https://izlik.org/JA99HR64GK.
JAMA
1.Böke EG. İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2014;:93–107.
MLA
Böke, Emine Gümüş. “İbn Haldûn Ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 24, Oct. 2014, pp. 93-107, https://izlik.org/JA99HR64GK.
Vancouver
1.Emine Gümüş Böke. İbn Haldûn ve Fıkıh İlmine Dair Görüşleri. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2014 Oct. 1;(24):93-107. Available from: https://izlik.org/JA99HR64GK