Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2018, Issue: 31, 637 - 660, 30.04.2018

Abstract

A Modest Contribution to the More Efficient Processing of the “Islamic Legal Method” Course in the Light of Revision Calls for Usul al-Fiqh Made in the Modern Period

Year 2018, Issue: 31, 637 - 660, 30.04.2018

Abstract

Usul al-fiqh is a discipline that provides the scientific skills needed to do reliable research on Islam. It is also the shortest way to provide a consistent legal conception. However, this science has witnessed a number of transformations both in terms of technique and content in the historical process. Some of these transformations took place at a level that would make usul al-fiqh a science that is not interested in real life, introverted and withdrawn from its essence. Many scholars who have recognized this situation have been called usul al-fiqh to make the essential function and to draw it to its borders. The article has a number of suggestions for making the “The Methodology of Islamic Jurisprudence” course in the faculties of theology more productive, inspired by the callings mentioned. Some of these are aimed at glancing over course resources, while others are application-based suggestions.

Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı

Year 2018, Issue: 31, 637 - 660, 30.04.2018

Abstract

Fıkıh usûlü, İslam hakkında güvenilir araştırmalar yapmak için gereksinim duyulan bilimsel beceriyi sağlayan bir disiplindir. Aynı zamanda tutarlı bir hukuki tefekkür oluşturmanın en kestirme yoludur. Ancak bu bilim, tarihsel süreç içinde hem teknik hem de içerik olarak bir takım dönüşümlere şahit olmuştur. Dönüşümlerden bir kısmı, fıkıh usûlünü reel yaşamla ilgisi olmayan, içine kapanık ve özünden kopmuş bir bilim haline getirecek düzeyde gerçekleşmiştir. Bu durumu fark eden birçok bilgin ise, fıkıh usûlünün asli işlevini yapması ve sınırlarına çekilmesi yönünde çağrılarda bulunmuştur. Makale, sözü edilen çağrılardan ilham alarak, ilahiyat fakültelerindeki “İslam Hukuk Usûlü” dersinin daha verimli hale getirilmesi için bir takım önerilerde bulunmaktadır. Bunların bir kısmı ders kaynaklarının gözden geçirilmesine yönelik iken diğer kısmı uygulama tabanlı önerilerdir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Research Articles
Authors

M. Rahmi Telkenaroğlu This is me

Publication Date April 30, 2018
Submission Date October 1, 2017
Published in Issue Year 2018 Issue: 31

Cite

APA Telkenaroğlu, M. R. (2018). Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi(31), 637-660.
AMA Telkenaroğlu MR. Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. April 2018;(31):637-660.
Chicago Telkenaroğlu, M. Rahmi. “Usûl-I Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında ‘İslam Hukuk Usûlü’ Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 31 (April 2018): 637-60.
EndNote Telkenaroğlu MR (April 1, 2018) Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 31 637–660.
IEEE M. R. Telkenaroğlu, “Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında ‘İslam Hukuk Usûlü’ Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı”, İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 31, pp. 637–660, April 2018.
ISNAD Telkenaroğlu, M. Rahmi. “Usûl-I Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında ‘İslam Hukuk Usûlü’ Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi 31 (April 2018), 637-660.
JAMA Telkenaroğlu MR. Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2018;:637–660.
MLA Telkenaroğlu, M. Rahmi. “Usûl-I Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında ‘İslam Hukuk Usûlü’ Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı”. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, no. 31, 2018, pp. 637-60.
Vancouver Telkenaroğlu MR. Usûl-i Fıkha Modern Dönemde Yapılan Revizyon Çağrıları Işığında “İslam Hukuk Usûlü” Dersinin Daha Etkin Yürütülmesine Yönelik Mütevazı Bir Katkı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 2018(31):637-60.